המגמה בקרנות הנאמנות נמשכת: הקרנות הכספיות חיפו על פדיונות של 13.3 מיליארד ש' בתעשייה

"ההמולה סביב הקרנות הכספיות לא פיתתה את כל הגופים להקימן, ונתח השוק המצרפי בהחלט מעיד על כך שלא כולם השתתפו בחגיגה", אומרים כלכלני מיטב
אריאל אטיאס |

סך נכסי קרנות הנאמנות קטן מתחילת השנה בשיעור של כ-4.4% והקרנות הכספיות הצליחו גייסו ברבעון החולף 12.2 מיליארד שקל ולחפות על פדיונות כבדים מאוד של 13.3 מיליארד שקל, שרשמה תעשיית הקרנות המסורתית, כך נמסר מבית ההשקעות מיטב.

תעשיית קרנות הנאמנות עוברת תהפוכות של ממש בשנים האחרונות. אם לפני שלוש שנים היתה זו רפורמת בכר ששינתה את פני שוק ההון והובילה להגברת התחרותיות בין הגופים הפועלים בו, הרי שבימים אלו, תשומת הלב מופנית לרפורמה החדשה בקרנות הנאמנות, שיצאה לדרך עם פתיחת 2008, כשבמרכזה עומדים שני נושאים עיקריים, אומרים כלכלני מיטב: האחד, סיווג מחדש של קרנות נאמנות ושינוי אופן הצגתן במערכות הייעוץ הבנקאיות, בבורסה ובאמצעי התקשורת, והשני, פיתוח קרנות נאמנות מסוגים חדשים שלא היו קיימים עד כה, ובראשן הקרנות הכספיות.

הקרנות הכספיות החלו את פעילותן, כאמור, בתחילת ינואר 2008, בעיצומו של המשבר בשוקים הפיננסיים וסביר, כי הירידות החדות בבורסות העולם אשר הבריחו את המשקיעים מרוב קבוצות הקרנות, ובפרט מהקרנות המנייתיות, הבריחו אותם אל תוך הקרנות הכספיות, הנחשבות לסולידיות.

מסוף 2007 הוקמו כ- 30 קרנות כספיות שקליות, שנכסיהן מהווים כ- 12% מנכסי כלל תעשיית הקרנות.

ברבעון הראשון של השנה קטן סך נכסי תעשיית הקרנות בשיעור של 4.6%, מ- 120.4 מיליארד שקל ל- 114.9 מיליארד שקל. זאת, בעקבות יציאת כספים נטו של כ-1.3 מיליארד שקל ותשואה שלילית משוקללת של התעשייה בשיעור של 2.9%. עם זאת, הקרנות הכספיות נהנו דווקא מגיוסים מרשימים של 12.2 מיליארד שקלים, שחיפו על פדיונות עצומים של 13.3 מיליארד שקל בקרנות הקלאסיות. אלמלא הגיוס של הקרנות הכספיות, היתה תעשיית הקרנות כיום עומדת על מעט יותר מ- 100 מיליארד שקל בלבד, אומרים במיטב.

הגופים הפרטיים מפגרים מאחור ואוחזים בנתח של 11.8% בלבד מנכסי הקרנות הכספיות – רבים מהפרטיים בחרו שלא להצטרף לחגיגה

במיטב מציינים שלמרות שלאחר רפורמת בכר הצליחו להדביק הגופים הפרטיים את הפערים בתעשיית הקרנות במהרה ונתח השוק המצרפי שלהם בתעשיית הקרנות כולה התקרב בצעדי ענק לנתחי השוק של חברות הביטוח ולגופים הזרים, בקרנות הכספיות, המצב שונה.

נראה, כי הגופים הפרטיים מפגרים מאחור ואוחזים, כולם יחד, בנתח שוק של 11.8% בלבד, בעוד שנתחם בכלל התעשייה עומד על 29.4% ובקרנות הקלאסיות על 31.9%.

"ההמולה סביב הקרנות הכספיות לא פיתתה את כל הגופים הפרטיים להקימן, ונתח השוק המצרפי בהחלט מעיד על כך שלא כולם השתתפו בחגיגה", אומרים כלכלני מיטב ומציינים, כי "הדבר אינו בהכרח מפתיע, שכן, קרנות מסוג זה אינן רווחיות עבור הגוף המנהל, ולעיתים הן אף עשויות להניב הפסדים".

במיטב מצביעים על העובדה שמרבית הקרנות הכספיות מממנות את עמלת ההפצה (0.125%), המשולמת לבנקים מכיסם (וכן, אגרה לרשות על הנפקת יחידות השתתפות), שכן רובן, ובפרט אלו המנוהלות על ידי הגופים הגדולים, אינן גובות דמי ניהול, כסיבה העיקרית לכך שהקרנות אינן רווחיות עבור הגוף המנהל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה