סקר של הפניקס: ל- 40% מהישראלים אין פנסיה

ישראלים רבים אינם מעדכנים את החיסכון הפנסיוני שלהם בהתאם לנסיבות חייהם; כמחצית מהישראלים יסתפקו בהכנסה חודשית נמוכה מ-8,000 שקל בגיל הפרישה; כ-40% חושבים שמצבם הכלכלי יורע לאחר הפרישה
שהם לוי |

כמחצית מהישראלים מעידים שיש להם חיסכון פנסיוני כלשהו, כמו קרן פנסיה, קופות גמל או ביטוח מנהלים. לעומתם, 40% מהישראלים מעידים שאין להם כל ביטוח פנסיוני. כך עולה מסקר מיוחד שערכה הפניקס בחודש מאי 2007 בקרב 400 איש בגילאי 24 ומעלה באמצעות מכון המחקר מידע שיווקי.

על פי הסקר, ניתן לראות כי קיים פער בין הרצוי למצוי בתחום החיסכון הפנסיוני בישראל ובעיקר ניתן להצביע על היעדר ידע של המבוטחים בנושא, המתקשר גם לפאסיביות, העלולה לפגוע בעתידם הכלכלי. יתרה מזאת, על אף הנתון שרק 30% מהאוכלוסייה טרחו לעדכן את תוכנית החיסכון הפנסיוני בהתאם לסיטואציית החיים המשתנה – 72% מהישראלים סבורים שהאחריות להבטחת רמת החיים למי שיצאו לפנסיה מוטלת על האדם עצמו.

שליש מהישראלים חושבים שהבנקים מנהלים עבורם את החיסכון הפנסיוני- על-פי הסקר, כ-32% מהישראלים חושבים, כי הבנקים מנהלים עבורם את הביטוח הפנסיוני, כ-28% ציינו את חברות הביטוח, כ-17% ציינו את קרנות הפנסיה וכ-4% ציינו את בתי ההשקעות. כ-10% לא ידעו להשיב. בפועל למרבית הבנקים אין עדיין הרשאה לפעול בתחום, וכן הבנקים מכרו את רב אחזקותיהם בקופות הגמל.

לדברי דובי רם, מנהל תחום חיסכון ארוך טווח בפניקס, נתונים אלה מעידים יותר מכל על הבלבול שקיים בציבור מאז יישום רפורמת בכר: "חלק ניכר מהציבור כלל אינו מודע לכך שקופות הגמל עברו לניהולם של גופים אחרים וכל זאת למרות שהנושא הופיע פעמים רבות בתקשורת. סיבה אפשרית לכך היא העובדה שעדיין לא עבר זמן רב מאז עברו הקופות לידי אותם גופים. זיהוי קרנות הפנסיה עם הבנקים ע"י שיעור ניכר מהאוכלוסייה, עשוי להעיד על הבלבול שיש בקרב הציבור בין המפיצים, קרי הבנקים וסוכני הביטוח, לבין היצרנים- קרנות הפנסיה, חברות הביטוח, בתי השקעות".

נתון מעודד שעולה מהסקר הוא שבכל זאת כ-55% הישראלים יודעים שעל-פי החוק, מאז כניסתה לתוקף של "חקיקת בכר", העובד רשאי לבחור בעצמו את הגוף שינהל עבורו את החיסכון הפנסיוני. עם זאת, 26% ציינו שעל-פי חוק מקום העבודה הוא שקובע ו-19% השיבו שהם לא יודעים.

הישראלים לא יודעים מי מנהל את כל חסכונותיהם ניתן גם לציין לטובה את שיעור המבוטחים שמעידים, כי הם קוראים את הדיווח התקופתי שנשלח אליהם מהגוף המנהל: כ-70% ציינו שהם בדרך כלל קוראים את הדיווח וכ-24% ציינו שבדרך כלל הם אינם קוראים אותו.

כ-60% מציינים לטובה את מידת הבהירות של הדיווחים התקופתיים, כאשר כ-22% ציינו שהם מאוד מובנים וכ-38% ציינו שהם די מובנים.

סיטואציות החיים המשתנות דורשות עידכון הפנסיה הסקר של הפניקס בדק, בין היתר, עד כמה הישראלים נוהגים לעדכן את הביטוח הפנסיוני שלהם בהתאם לשינוי בסיטואציית החיים, בין אם מדובר בשינוי מקום העבודה, שינוי מקצועי, שינוי בסטטוס המשפחתי, שינוי ברמת השכר או שינוי בהוראות המיסוי. נתוני הסקר מלמדים, כי רק כשליש (31%) ביצעו עדכון כלשהו בחיסכון הפנסיוני מאז הצטרפו לתוכנית. הסיבות לעדכון נבעו בשל שינוי בשכר (15%), שינוי במקום העבודה (11%) ו- "רצון לתכנן את העתיד" (11%). יש לתת את הדעת כי, רק 3% ציינו הולדת ילד כסיבה לשינוי ואחוז בודד ציינו צרכים סיעודיים כסיבה לעדכון.

"קיימת חשיבות בהעלאת המודעות לעדכון החיסכון הפנסיוני בקרב האוכלוסייה, אחרת עלול הלקוח למצוא עצמו במצב של תת חיסכון או תת ביטוח", אומר דובי רם. לדוגמא, לאחר הולדת ילד מומלץ להגדיל את סכומי הביטוח או הגדלת מרכיב השארים, בניגוד למצב רווקות בו עיקר הכספים מופנים לחיסכון ולא לשארים. בהתאם יש גם להתייחס לביטוח נכות ואובדן כושר עבודה, המקבלים משנה תוקף כאשר המשפחה מתרחבת. בנוסף, מציין רם, בחלק מן התכניות קיימים מנגנונים אוטומטיים להתאמה בין צרכי המבוטח לבין זכאותו על פי התכנית, לדוגמא כיסוי לכל הילדים בקרן פנסיה, או התאמת גובה הפיצוי החודשי לשכר המבוטח בביטוח מנהלים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה