אז איך באמת משקיעים בגז טבעי? כתבה שנייה בסדרה

אריה גורן מסביר מהם האפיקים האפשריים להשקעה בגז שהפך כל כך נפוץ בשוק האנרגיה: כיצד פועלים החוזים בו, על קרנות נאמנות "מוגזות", על המניות בתחום ועל הנושאים להם כדאי לשים לב בשוק זה כיום
אריה גורן | (1)

לכל המעריכים שהירידות האחרונות במחיר הגז הטבעי הן זמניות - וכי מחיר הגז הטבעי צפוי לעלות בקרוב (כך חושבות כמה מחברות הגז בארצות הברית, ולכן הקטינו לאחרונה את התפוקה) ורוצים להרוויח מכך – לאחר שפרסמתי כאן את הסקירה על הענף הזה ואופן התנהלותו - אביא כמה דרכים להשקיע בגז טבעי. בניגוד לנפט, לגז הטבעי אין תעודת סל העוקבת אחר מחירו, כך שאפיק ההשקעה הישיר היחיד הוא עסקה עתידית. אף על פי שאיני ממליץ למי שאינו מנוסה בדבר להשקיע בעסקה עתידית – עסקה רבת סיכון במהותה – אציג להלן מידע על עסקות עתידיות בגז טבעי.

אפיק השקעה עקיף לגז הטבעי הוא קרנות נאמנות המשקיעות בחברות אנרגיה הכוללות גם חברות המפיקות גז טבעי. דרך נוספת המתאימה למשקיעים לטווח ארוך יותר היא השקעה במניות חברה שעיקר פעולתה הפקת גז טבעי.

חוזה עתידי (future contract) בגז טבעי: העסקות נעשות בבורסת NYMEX ((New York Mercantile Exchange. לפי הבורסה, נפח המסחר בחוזים עתידיים בגז טבעי גדול מאוד, רק נפח המסחר בנפט בחוזים עתידיים גדול ממנו. חוזה סטנדרטי נחתם על עשרת אלפים mmBtu (כלומר - מיליון BTU). מכיוון שנכון לעכשיו המחיר האחרון לחודש נובמבר הוא 7.2 דולר ל-mmBtu, מחיר החוזה שיתקבל הוא 72,000 דולר, ונדרשים ביטחונות על סך 10,800 דולר למי שאינו חבר בבורסה. אפשר גם לקנות מיני חוזה, על רבע מהכמות, ואז יהיו מחירו 18,000 דולר והביטחונות הנדרשים למי שאינו חבר בבורסה – 2,700 דולר. ישנם חוזים לכל חודש, והמסחר מסתיים שלושה ימי עסקים לפני הראשון בחודש שנקבע לחוזה.

ההספקה יכולה להתבצע בכל יום בחודש החוזה; אם כי המשקיע המחפש להרוויח מעליית מחיר הגז כמובן אינו מעוניין בהספקת הסחורה בפועל, אלא יסגור את החוזה ברווח או בהפסד לפני תום מועד המסחר בחוזה. כיוון שהעסקה ממונפת – כמות הביטחונות היא כ-15% מערך העסקה – למצליחים לחזות עלייה במחיר הגז הטבעי יש אפשרות לרווח גדול מאוד, אך ההפסד גדול גם הוא אם טועים. צריך רק להיזכר בהפסד הגדול של קרן הגידור Amaranth כדי להבין את גודל הסיכון.

קרנות נאמנות: דרך נוספת (שאמנם אינה ישירה) להשקיע בגז טבעי היא באמצעות קרנות נאמנות ישראליות הרוכשות מניות של חברות אנרגיה בחו"ל. הקרנות הגדולות ביותר הן "אילנות אנרגיה ותחליפים", המנהלת נכסים בערך של 64.2 מיליון שקל, ו"פקן פלוס אנרגיה", המנהלת נכסים בערך של 62.6 מיליון שקל. הקרנות הללו משקיעות בחברות שעיקר פעילותן הפקת נפט ולא גז טבעי, ולכן תושפע הצלחת העסקה יותר ממחיר הנפט ופחות ממחיר הגז. אולם חשוב לזכור שבטווח הארוך מחירי מקורות האנרגיה השונים נעים בכיוון אחד.

השקעה במניות של חברה המפיקה גז טבעי בארצות הברית|: הדרך המומלצת בעיניי לנצל את מחיר הגז הנמוך כעת ולזכות בתשואה נאה (אם כי בטווח ארוך יותר) היא השקעה במניה של חברה שעיקר עיסוקה הפקה של גז טבעי. חברת Chesapeake Energy, הנסחרת בבורסת ניו יורק וסימולה, CHKעונה להגדרה הזו. החברה, שבסיסה באוקלהומה, מפיקה גז טבעי ונפט בארצות הברית. למעשה מקורם של 90% מהכנסותיה במכירת גז טבעי, בניגוד לחברות אנרגיה אחרות, שעיקר הכנסותיהן מהנפט ורק חלקן הקטן מהגז הטבעי.

ב-28 בספטמבר השנה, הודיעה החברה שהיא מקטינה זמנית את הפקת הגז ב-6%, לאחר שמחיר הגז צנח לערכו הנמוך ביותר בארבע השנים האחרונות. מחיר הגז להספקה מיידית (spot price) ירד עד ל-3.66 דולר ל-mmBtu ב-29 בספטמבר 2006, לאחר שהיה 13.5 דולר באוקטובר 2005 – ירידה של 73%. מאז עלה מחיר הגז הטבעי להספקה מיידית ל-6.07 דולר ב-19 באוקטובר – עלייה של 66% מהשפל. חברת Chesapeake אינה מוכרת את הגז שהיא מפיקה במחירים הנמוכים האלו, מפני שבאמצעות עסקות Forward, כבר הבטיחה מחיר של 9.24 דולר ל-mmBtu ל-92% מהכמות שתפיק במחצית השנייה של השנה. כמו כן, התחייבה החברה על מחיר של 9.92 דולר ל-mmBtu ל-80% מהכמות שהיא אמורה להפיק בשנת 2007 ועל מחיר של 9.44 דולר ל-60% מהכמות שהיא אמורה להפיק בשנת 2008. לכן, גם מחיר המניה לא ירד בצורה קיצונית כמו מחיר הגז הטבעי. בשיאו, בשלושה באוקטובר 2005, היה מחיר המניה 38.86 דולר והשנה ירד ל-28.32 דולר בשלושה באוקטובר – ירידה של 27%. מחיר המניה האחרון הוא 30.57 דולר.

יש לציין ש-Chesapeake היא חברה רווחית מאוד, מכפיל הרווח האחרון שלה הוא 7.8 ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2007 – 8.9. תחזית צמיחת הרווחים של החברה לשנים הקרובות היא 12.3% לשנה, והחברה גם משלמת דיבידנד הנושא תשואה של 0.8% לשנה. ל- Chesapeakeרזרבות מוכחות של גז טבעי לשנים רבות, ולפי הערכת האנליסטים בוול סטריט מניית החברה נמכרת בפחות משוויה.

לסיכום, הדרך הישירה היחידה להרוויח מעלייה במחיר הגז הטבעי היא באמצעות עסקות עתידיות. רווח עקיף מעלייה במחירי האנרגיה וגם במחירי הגז הטבעי אפשר להשיג ברכישת קרנות נאמנות ישראליות המשקיעות בחברות אנרגיה או לנצל את ההזדמנות ולרכוש מניות של חברות להפקת גז בארצות הברית, כדוגמת חברת Chesapeake, הנמכרות כעת במחיר זול יחסית לשוויין.

*מאת: אריה גורן,הוא אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל, של כלל פיננסים בטוחה.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ארנון 10/01/2012 12:19
    הגב לתגובה זו
    http://finance.yahoo.com/q/pr?s=UNG Profile