.jpeg)
"שבוע הקריפטו" נפתח; הביטקוין והאלטים צוללים
אחרי ראלי מסחרר בקריפטו במהלכו פרץ הביטקוין את שיא כל הזמנים מעל 123 אלף דולר החלה התממשות במהלכה איבד הביט 5.7% - איתו נצבע כל שוק הקריפטו באדום; הגורמים: מימוש רווחים אחרי ריצה היסטורית וגם כניסה לימים אינטנסיבים של הצעות חקיקה שנוגעות בגורלן של המטבעות הדיגיטליים
שוק המטבעות הדיגיטליים חווה טלטלה משמעותית ב-24 שעות האחרונות, כאשר הביטקוין, המטבע המוביל, מאבד כ-4.9% מערכו ונסחר סביב 116,500 דולר. הירידה התלולה מגיעה אחרי שבתחילת השבוע רשם המטבע שיא היסטורי של מעל 123,000 דולר. גם מטבעות אלטרנטיביים מרכזיים, כמו את'ריום, XRP, סולנה ודוג'קוין, רושמים ירידות חדות. האת'ריום יוד ב-3% ל-2,967 דולר ה-XRP צונח בכ-6.5% לרמה של 2.89 דולר, בעוד סולנה ודוג'קוין רושמים הפסדים כבדים יותר, של עד 7.4%. הירידות מגיעות אחרי שבועיים של זינוקים חסרי מעצורים שהציתו אופוריה זמנית בשוק הקריפטו.
מה עומד מאחורי התיקונים החדים האלה ואילו כוחות צפויים לעצב את המגמה בשבועות הקרובים?
קודם כל צריכים להדגיש שירידה של כ-5% בביטקוין היא די שכיחה. מי שהחזיק ב"נכס" הזה בשנים האחרונות בוודאי כבר פיתח קהות חושים לעליות החדות ולירידות התלולות, לא סתם קוראים לביטקויון "רכבת הרים רגשית". סביר להניח שמאחורי הירידות עומדים מימושים אחרי ראלי שלא ידע מעצורים במשך שבועיים שלמים. הביטקוין, שזינק בכ-14% בתוך שבועיים והגיע לשיא של 123,165 דולר ב-14 ביולי, כנראה הוביל משקיעי ריטייל וגם כאלו מהשוק המוסדי לנצל את ההזדמנות ולממש חלק מההחזקות. בין השאר רמות המחיר האלו קיבלו ביטוי גם במתנד הפופולרי ה-RSI שנסק לרמות גבוהות איזורים שמוגדרים כ"קניית יתר" ואם מסתכלים היסטורית בכל פעם שהמחיר הגיע לאיזורי ה-70 נק' במתנד ראינו תיקונים טכניים.
ה"לגליזציה" של הקריפטו
הזירה הפוליטית בארצות הברית מוסיפה שכבת חוסר ודאות משמעותית. ב-14 ביולי החל "שבוע הקריפטו" בקונגרס האמריקאי, שבמסגרתו מתקיימים דיונים על שלוש הצעות חוק קריטיות:
ה-GENIUS Act, שמטרתו להסדיר את השימוש במטבעות יציבים (Stablecoins) תוך הבטחת שקיפות וגיבוי פיננסי;
ה-CLARITY Act, שמבקש להבהיר את ההבחנה בין נכסים דיגיטליים לניירות ערך ולחלק סמכויות פיקוח ברורות בין רשות ניירות הערך (SEC) לוועדה למסחר בחוזים עתידיים (CFTC);
וה-Anti-CBDC Surveillance State Act, שמבקש למנוע מהבנק הפדרלי להנפיק מטבע דיגיטלי עצמאי מחשש לפגיעה בפרטיות האזרחים. אם הבנק יחזיק במטבע כזה תהיה לו האפשרות לעקוב אחרי כל טרנזקציה במטבע, לראות מי העביר למי כסף דבר שמסכן את חירות האזרח ואפילו לפגוע באמון הכללי של הדולר.
הדיונים האלו יוצרים חרב פיפיות. מצד אחד יש כאן התקדמות, הקריפטו זוכה למושב מיוחד משלו בבית המחוקקים. אלו מתכנסים ומקדישים שבוע שלם כדי לדון בסעיפים שונים שקשורים להתנהלות עם מטבעות דיגיטליים. חלק גדול מהמשקיעים רואה בזה איתות חיובי שיאפשר הזרמת כספים מוסדיים מסודרת לענף, אבל אחרים חוששים מהתוצאות של הדיונים. בסופו של יום אלו יכולים להוביל להקשחת הפיקוח על מטבעות מבוזרים, וגם להגביל את האנונימיות של המשתמשים - מחזיקי המטבעות. הפרטיות היא ערך עליון למשתמשי הקריפטו רבים מהם רואים במערכת הפיננסית סוג של "אח גדול" שלוטש את עיניו להתנהלותם הפיננסית כדי לדרוש את חלקו - בין אם בעמלות ובין אם במיסוי.
אפקט הפרפר - מניות הקריפטו יורדות
הירידות בשוק הקריפטו לא פוסחות על חברות ציבוריות המזוהות עם התחום. מניית מיקרוסטרטג'י MicroStrategy
Inc אחת הרוכשות הגדולות של ביטקוין בשוק יורדת בכ־2.4% במסחר המוקדם, החברה דיווחה רק לפני ימים אחדים על רכישה נוספת של 4,225 מטבעות ביטקוין בשווי של כ-472 מיליון דולר. אי אפשר לדבר על מיקרוסטרטג'י מבלי להזכיר את המנכ"ל הנמרץ עם "עיני הלייזר" מייקל
סיילור זה התבטא בראיון אחרון לתקשורת ואמר "הביטקוין יזנק ל-180,000 ואז יתרסק ל-140,000 דולר ואנשים יבהלו", לפי סיילור, מי שבוחר להחזיק בנכסים הקריפטוגרפים צריך להיות מוכן נפשית לרכבת ההרים של המחירים. בתוך כך, גם קוינבייס, Coinbase -1.52%
בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, מאבדת כ־1.6%, ומניית רובינהוד Robinhood -0.42% יורדת בכ־0.7%.
- מה דוחף את הביטקוין לשיא של 119 אלף דולר?
- רובינהוד מובילה מהלך נועז שמעלה חששות רגולטוריים, תשנה את שוק הפיננסים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לצד המימושים, הנתונים משוק ההון המסורתי דווקא מצביעים על המשך עניין גובר בתחום: קרנות סל מבוססות ביטקוין, בראשן iShares
של בלאקרוק, משכו בשבוע שעבר מעל 2.7 מיליארד דולר שיא חודשי חדש. המשקיעים המוסדיים, כך נראה, בוחרים להיחשף לשוק באמצעות כלים מפוקחים, תוך ציפייה שהחקיקה הקרובה תספק ודאות שתאפשר השקעות ארוכות טווח.
בינתיים, הביטקוין מנסה למצוא תמיכה סביב רמות המחיר
של 116,500 דולר. מבחינה טכנית, רמות התמיכה המרכזיות הבאות ממוקמות סביב 112,000 דולר, כאשר ירידה מתחת לרמה זו עלולה להוביל ללחץ מכירה נוסף. מנגד, אישור חקיקה חיובית יכול להזרים רוח גבית משמעותית ולהחזיר את הביטקוין לרמות השיא ויחד איתו את שוק הקריפטו כולו.