חברת הפודטק Brevel
צילום: אבירם וולדמן

חברת הפודטק Brevel גייסה 18.5 מיליון דולר

דור עצמון |

חברת הסטארטאפ Brevel, המפיקה חלבון אלטרנטיבי לתעשיית המזון ממיקרו-אצות, השלימה סבב גיוס Seed של 18.5 מיליון דולר. הסבב הובל על ידי NevaTeam Partners, קרן הון סיכון בתחומי האגרי-פוד טק, וקרן EIC של האיחוד האירופי. הסבב כלל המרה למניות של השקעות SAFE קודמות בסכום כולל של כ-8.5 מיליון דולר לרבות מענקים.

ברוול מפיקה חלבון לתעשיית המזון שמקורו במיקרו-אצות שהינן אצות חד תאיות, הידועות ביכולתן לספק חלבון בר-קיימא בתפוקה מסחרית ובמשאבים מינימליים. החלבון של ברוול הוא בעל טעם ניטרלי וחסר צבע וריח, כך ניתן לשלבו בכל מוצר מזון ולספק ערך תזונתי גבוה. בנוסף, החלבון אותו החברה מספקת יכול להתחרות במחירים של החלבונים הצמחיים המובילים בתעשייה, כמו אפונה וסויה ולהוות פתרון גלובלי ללב תעשיית המזון. השימוש בחלבון של ברוול נועד לאפשר ליצרניות מזון אלטרנטיבי ממקורות צמחיים כגון Oatly, Beyond Meat, Impossible Foods, רידיפיין הישראלית ואחרות, להביא לצרכנים מוצרים במחירים אטרקטיביים, טעימים ומזינים יותר מכל מוצר שקיים כיום על המדף.

פריצת הדרך הטכנולוגית של Brevel היא בפיתוח מערכות הגידול הייחודיות שלראשונה בעולם מאפשרות שילוב של פרמנטציה (התססה) בקנה מידה תעשייתי יחד עם תאורה פנימית בריכוז גבוה. הפיתוח הטכנולוגי מאפשר לגדל מיקרו-אצות בקצב פי 100 גבוה יותר מאשר בגידול מסורתי תחת אור השמש ועדיין לבצע פוטוסינתזה לצורך הפקת ערך תזונתי גבוה ותכונות פונקציונליות ייחודיות של החלבון (מרקם, ג'לציה, הקצפה וכו').

ברוול הוקמה בשנת 2017 על ידי שלושת האחים למשפחת גולן - יונתן גולן, המשמש מנכ"ל החברה, עידו גולן (CTO) ומתן גולן (COO). הפקת חלבון לתעשיית המזון בשיטה אותה ברוול פיתחה נועדה לאפשר חיסכון של מעל 98% בשימוש בשטח ומים, ויותר מ-95% מפליטות גזי החממה ביחס למקורות מהחי, ותייתר את הצורך בשימוש בכימיקלים, חומרי הדברה וזיהומים נוספים. כל זאת לצד שמירה על עלויות המאפשרות את שילובו בכל מוצר צריכה ובכל משק בית.

בחברה מועסקים כיום כ-25 עובדים באתר הפיילוט בצפון הנגב, כאשר הם צפויים לעבור בחודשים הקרובים למתקן ייצור חדש בקרית גת. המפעל החדש, המתקדם ביותר מסוגו בעולם לגידול מיקרו-אצות כמקור חלבון לתעשיית המזון, משתרע על שטח של כ-2,500 מ"ר, וממנו תתחיל החברה לייצר ולשווק חלבון בר-קיימא באופן מסחרי ליצרניות מזון ברחבי העולם. Brevel עובדת כיום עם מגוון רחב של חברות מזון גלובליות אשר מחפשות מקורות חלבון חדשניים, זאת על מנת לספק מענה לצרכי הטעם, המרקם, הצבע והמחיר אותם דורשים הצרכנים במוצרים אלטרנטיביים, כגון תחליפים למוצרי חלב, גבינות, בשר, גלידות ומוצרים אחרים שמקורם אינו מן החי. מבין החברות הגלובליות איתן ברוול מפתחת מוצרים חדשניים מנויות גם שתי שותפות אסטרטגיות שאף השתתפו בסבב הגיוס הנוכחי בחברה.

כספי ההשקעה ישמשו את החברה להרחבת פעילותה בדרכה להפוך לספקית חלבון אלטרנטיבי מהמובילות בעולם. לצורך הגדלת כושר הייצור, החברה מייצרת שיתופי פעולה עם שותפים מקומיים, להקמת מפעלים בקנה מידה מסחרי גדול כדי לספק את החלבון הנדרש באזורים שונים בעולם. בהם שת"פ עם קיבוץ יטבתה במטרה להקים בדרום הנגב את אחד ממתקני הפרמנטציה הגדולים בעולם, לגידול והפקת חלבון לתעשיית המזון ממיקרו-אצות. המתקן שיוקם בסמוך לקיבוץ יטבתה יכיל מיכלי התססה בהתבסס על הטכנולוגיה של Brevel, הצפויים לייצר בשיא התפוקה בנפח של 900,000 ליטר על מנת לתמוך בביקוש העולמי הגובר לחלבונים אלטרנטיביים.

יונתן גולן, מנכ"ל ומייסד שותף של Brevel: "סבב הגיוס המשמעותי סולל לחברה את הדרך לקראת מימוש החזון שלנו לעתיד תזונתי בר-קיימא לעתיד כדור הארץ. אנחנו ערוכים ומוכנים לקפיצה הבאה שלנו - ייצור בקנה מידה עולמי של החלבון שלנו שיהיה חלק אינטגרלי במוצרי מזון בריאים, טעימים וידידותיים לסביבה בכל משק בית".

קיראו עוד ב"BizTech"

שי לוי, שותף מנהל בקרן הון סיכון NevaTeam Partners, שגם מצטרף לדירקטוריון החברה: "לאחר שעקבנו בתקופה האחרונה אחרי התקדמותה המרשימה וההישגים של Brevel, אנחנו מאמינים שהחברה תהיה אחת החברות המובילות בתעשיית החלבון האלטרנטיבי הגלובלית ואנחנו שמחים להיות שותפים במסע שלהם לעבר היעד הזה. אנחנו מאמינים שפריצת הדרך הטכנולוגית של Brevel תאפשר הפקת חלבון אלטרנטיבי איכותי במחיר תחרותי כחלק מההתמודדות עם משבר המזון הגלובלי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
בינה מלאכותית ארצות הבריתבינה מלאכותית ארצות הברית

קוקטיילים על יאכטות וחרדה בחדרים הסגורים: מה באמת חושבים המומחים שבונים את ה-AI?

כנס ה-AI הגדול של 2025 נערך השנה בסן דייגו בגרסה נוצצת ויוקרתית, אבל השמפניה שנשפכה כמו מים לא טשטשה את החרדות וחוסר הוודאות - החשש מריגול בתוך המעבדות הפך לממשי, והשאלה האם הבועה הכלכלית עומדת להתפוצץ מטרידה את כולם
ענת גלעד |
נושאים בכתבה מהפכת ה-AI
בעוד חברות הענק שופכות מיליארדים וחוקרים חוגגים על נושאות מטוסים בסן דייגו, בשיחות הסגורות נחשפת תמונה זוהרת פחות: המרוץ לבינה שתעקוף את האדם מפחיד גם את יוצריה, החשש מריגול בתוך המעבדות הפך לממשי, והשאלה האם אנחנו בדרך למהפכה היסטורית או בתוך בועה כלכלית שעומדת להתפוצץ - נותרת פתוחה מתמיד.
מה שהיה פעם כנס אקדמי צנוע לחוקרים בלבד, הפך בדצמבר 2025 למפגן כוח ראוותני של עושר והשפעה. עם יותר מ-24 אלף משתתפים, כנס ה-Ai בסן דייגו הפך למוקד שבו נחרץ גורל הטכנולוגיה. אך בזמן שהחוקרים הצעירים נהנו מקוקטיילים יוקרתיים על גגות בתי מלון, הנושאים שעלו בשיחות הפרטיות היו רחוקים מלהיות אופטימיים. הם דיברו על שעות עבודה בלתי אפשריות, על המאבק על כל חוקר מוכשר ועל התחושה שהענף כולו נמצא בנקודת רתיחה מסוכנת.

המרוץ לסופר-בינה

בלב הדיונים עומד המרדף אחר "סופר-אינטליגנציה" - מערכת בינה מלאכותית שתעלה ביכולותיה על המוח האנושי. המומחים כבר לא דנים בשאלה אם זה יקרה, אלא מי יגיע לשם קודם. המשמעות היא מערכת שמסוגלת ללמד את עצמה, לתקן את הקוד של עצמה ולפתור בעיות מורכבות ללא התערבות אנושית. לצד ההתלהבות, קיימת דאגה עמוקה בקרב החוקרים: האם המודלים הנוכחיים באמת "חושבים" או שאנחנו מתקרבים לתקרת זכוכית טכנולוגית שתנפץ את הציפיות הגבוהות?
למרות ההשקעות העצומות, רבים מהמומחים מוטרדים בנוגע ליציבות של התעשייה. ענקיות הטכנולוגיה השקיעו בשנה החולפת מעל 100 מיליארד דולר בתשתיות, אך רוב הסטארט-אפים בתחום עדיין לא מראים רווחיות. המומחים מצביעים על "כלכלה מעגלית" בעייתית: חברות הענק משקיעות בסטארט-אפים, שבתורם משתמשים בכסף הזה כדי לקנות מאותן חברות שבבים ושירותי ענן. החשש הוא שברגע שהמשקיעים ידרשו לראות רווחים ממשיים בשטח, השוק כולו עלול לספוג טלטלה קשה.

"קוד אדום" וחשש מריגול זר

השיח בכנס השנה השתנה מתיאוריות מדעיות לשאלות של ביטחון לאומי. מומחים בכירים הודו בשיחות סגורות כי הסבירות שמרגלים זרים חדרו למעבדות ה-AI המובילות היא "גבוהה מאוד". הטכנולוגיה הזו נתפסת כיום כנכס אסטרטגי קריטי, מה שהופך את החוקרים למטרות עבור גורמי מודיעין מהעולם. במקביל, חברות שהובילו את השוק עד לא מזמן הכריזו על "קוד אדום" פנימי, בעקבות היכולת של מתחרים חדשים לצמצם פערים במהירות מפתיעה.

השפעת הכסף הגדול ניכרת גם בשינוי פני כוח האדם. חוקרים באוניברסיטאות מתלוננים שהעולם העסקי "בלע" את האקדמיה. חברות מסחר בוול סטריט הפכו לנותנות חסות מרכזיות בכנסים, במטרה לצוד מוחות שיעניקו להן יתרון בשוק ההון. חוקרים צעירים ומבריקים עומדים בפני פיתויים של חבילות שכר דמיוניות, מה שמעלה את השאלה: האם בעתיד יישאר מחקר מדעי שאינו מונע רק משיקולי רווח מהירים?

אופטימיות בצל סימני שאלה

סוף שנת 2025 מוצא את עולם ה-AI בשיא כוחו, אך גם ברגע של פיכחון. המומחים שבונים את העתיד מבינים שהם כבר לא רק מדענים, אלא שחקנים במגרש של כסף גדול, פוליטיקה עולמית ושאלות אתיות כבדות משקל. האם המפגש הנוצץ בסן דייגו היה חגיגת ניצחון או רגע לפני שהבועה מתפוצצת? התשובה תלויה ביכולת של האנושות להישאר צעד אחד לפני המכונה שהיא עצמה יצרה.

אייפון מתקפל, ג'ון פרוספראייפון מתקפל, ג'ון פרוספר

יוטיובר חשף את האייפון המתקפל - כמה זה הולך לעלות?

אחרי שנים של שמועות, הדלפה חדשה מרמזת שאפל מרגישה שהשוק סוף סוף בשל; ג’ון פרוסר, שכבר הסתבך עם אפל בעבר, מפרסם הדמיות מפורטות של האייפון המתקפל

מנדי הניג |
נושאים בכתבה אפל

אפל עדיין לא אמרה מילה רשמית, אבל בעולם שבו הדלפות חזקות כמעט כמו הכרזות קשה לשמור על דברים בסוד. ג’ון פרוסר, אחד היוטיוברים הכי שנויים במחלוקת סביב אפל, פרסם בערב חג המולד סרטון עם הדמיות תלת-ממד של מה שהוא מציג כאייפון המתקפל הראשון. לא ספוקולציה, עיצוב מגובש, עם מידות, מצלמות, עובי ופרטים שמרגישים קרובים מדי למציאות.


ההדלפה של ג'ון פרוספר - האייפון המתקפל:

החשיפה הזו מגיעה ברגע מעניין לשוק. מכשירים מתקפלים קיימים כבר כמעט שבע שנים, אבל למרות ההייפ, הם עדיין מהווים כ-1.6% בלבד ממכירות הסמארטפונים בעולם. ועדיין, משהו מתחיל לזוז. תחזיות כבר מדברות על צמיחה של כ-30% במכירות מתקפלים בשנה הקרובה, ויש לא מעט אנליסטים שסבורים שאפל יכולה להיות הטריגר שיעביר את הקטגוריה משוליים למיינסטרים.

אפל עושים את מה שאחרים עושים - יותר טוב

אפל כמעט אף פעם לא הראשונה. היא לא הייתה הראשונה בסמארטפונים, לא בנגני מוזיקה, ולא בשעונים חכמים. אבל כשהיא נכנסת, היא בדרך כלל מנסה לפתור בעיות בסיסיות, לא רק לשכפל מוצר קיים. במקרה של מתקפלים, הבעיות האלה מוכרות: יש קפל בולט במסך, חשש מעמידות לאורך זמן, פשרות בעובי, בסוללה וגם בחוויה היומיומית.

לפי פרוסר והדלפות נוספות שמסתובבות, האייפון המתקפל של אפל צפוי להגיע בפורמט של "ספר". מסך חיצוני בגודל 5.5 אינץ’, עם חור למצלמת סלפי, ומסך פנימי רחב של 7.8 אינץ’, שגם בו יש מצלמה קדמית. בגב המכשיר מופיע מערך צילום כפול על בליטה מאורכת, עיצוב שמזכיר מאוד את קו ה-Air, עם פלאש בצד הנגדי. העיצוב הכללי רחב יותר מגבוה, גם כשהמכשיר סגור וגם כשהוא פתוח, משהו שמבדיל אותו מהגישה של סמסונג בדגמי ה-Z Fold.

הנתון שהכי מסקרן זה העובי. לפי ההדלפה, המכשיר יהיה בעובי של כ-9 מ"מ כשהוא סגור, כלומר כ-4.5 מ"מ לכל צד. זה דק מאוד, אפילו ביחס לסטנדרטים של אפל, ודק יותר מה-iPhone Air, שכבר היום מרגיש כמעט על גבול הפיזיקה. כדי להגיע לממדים כאלה, אפל לפי הדיווחים משתמשת בציר מתקדם במיוחד, שמשלב פלדת אל־חלד וטיטניום, עם רכיבים מסגסוגת “מתכת נוזלית”, חומר שחזק משמעותית מטיטניום רגיל ומאפשר שטיחות טובה יותר של המסך.