ערוצי טלוויזיה רשת 13 וערוץ עשר
צילום: אייס

הסוף לפיצול: אושר המיזוג בין רשת לערוץ עשר

הרשות הגדירה את ערוץ 10 כ"כושל כלכלית" מה שאפשר את המיזוג שעדיף על החלופה של סגירתו. עוד העלתה בחינת הרשות כי בהיעדר מיזוג בשנים הקרובות תיוותר בשוק חברת חדשות מרכזית יחידה, מצב שיפגע בתחרות ובצופים
משה בנימין | (3)

עכשיו זה רשמי - שוק הטלוויזיה הישראלי מסיים את תקופת הפיצול ועובר עוד שינוי דרמטי עם חזרתו למתכונת של 2 ערוצים. המיזוג בין רשת לערוץ עשר אושר היום (יום ד') על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים ובמסגרתו רשת תחויב למכור את אחזקותיה בחברת החדשות לפני שיוכלו הצדדים לבצע את המיזוג.

הממונה על ההגבלים העסקיים אישרה היום (ד') את המיזוג בין רשת 13 (רשת מדיה בע"מ) לבין ערוץ עשר (ערוץ עשר החדש בע"מ). אישור המיזוג הוא בכפוף לתנאי שמחייב את רשת במכירת אחזקותיה בחברת החדשות הישראלית, בה היא מחזיקה במשותף עם שידורי קשת בע"מ. מכירת האחזקות בחברת החדשות תיעשה עוד בטרם ביצוע המיזוג בין הצדדים (במתכונת "fix it first").

החלטת הממונה לאשר את המיזוג מבוססת על ממצאי בדיקתה, לפיהם בהיעדר המיזוג עלול ערוץ עשר לצאת מהשוק בסבירות גבוהה, ובאופן ש"מעלה חששות חמורים לפגיעה בתחרות ובציבור". יציאת ערוץ עשר הייתה מביאה להיעלמותה של אחת משתי חברות החדשות המרכזיות בטלוויזיה, כך שהייתה נשארת חברת חדשות מרכזית יחידה. "לאור מסקנה זאת" מציינים ברשות להגבלים עסקיים, "הרי שאישורו של המיזוג עדיף מבחינה תחרותית על התנגדות למיזוג, למרות הפגיעה התחרותית האפשרית שטמונה בו".

הפתרון טמון בכשלון

החלטת הממונה ניתנה בהתאם לדוקטרינת "הפירמה הכושלת". מיזוגים מאושרים בהתאם לדוקטרינת הפירמה הכושלת רק במקרים נדירים ביותר, שכן על מנת לעמוד בתנאי הדוקטרינה על החברות המתמזגות להראות שמתקיימים 3 תנאים במצטבר:

• הפירמה הנרכשת (במקרה זה ערוץ עשר) היא כושלת, כלומר הפירמה לא תהיה מסוגלת להמשיך בפעילותה בשוק הרלוונטי אלמלא המיזוג;

• אין אף רוכש חלופי שהמיזוג עמו עדיף מבחינה תחרותית;

• התוצאה של המיזוג עדיפה מבחינה תחרותית ליציאתה המוחלטת של הפירמה הכושלת מהשוק (סגירת ערוץ עשר) או לכל הפחות שווה לה;

על מנת לבחון את התקיימותם של תנאים אלה ערכה רשות ההגבלים העסקיים מספר בדיקות: ראשית נבחן מצבו הפיננסי של ערוץ עשר בשנים האחרונות ובפרט בעקבות פיצול ערוץ 2 בנובמבר 2017. בחינת מצבו הכלכלי של הערוץ והנתונים הרבים שהוצגו הצביעו על קיומו של ספק משמעותי בדבר יכולתו של ערוץ עשר להמשיך ולהתקיים אלמלא המיזוג.

בעקבות פיצול ערוץ 2 מצא עצמו ערוץ עשר בתחרות מול שני ערוצים המשדרים במשך שבוע שלם. עוגת ההכנסות מפרסום אמנם גדלה במעט בתקופה הרלוונטית, אך בוודאי לא בשיעור דומה לשיעור הגידול בשעות השידור בעקבות פיצול ערוץ 2.

בנוסף ערוץ עשר מצא עצמו מתמודד מול רשת וקשת בתנאים רגולטוריים בלתי שווים, שכן בעוד קשת ורשת חלקו ביניהן את ההוצאות של חברת החדשות המשותפת להן ותוכניות אקטואליה שהופקו במסגרת חברת החדשות, הרי שערוץ עשר נשא בהוצאות חברת החדשות שלו בגפו. כל אלה בנוסף לנתונים חשבונאיים וכספיים אובייקטיביים הביאו את הממונה למסקנה, כי ערוץ עשר במתכונת הפעולה הנוכחית שלו הוא כושל כלכלית.

קיראו עוד ב"תקשורת ומדיה"

שנית, בחנה הרשות את ההיתכנות לקיומו של קונה חלופי שמיזוג עימו עדיף מבחינה תחרותית. בכלל זה  הובאו בפני הממונה מסמכים ונתונים שמלמדים על צעדים שנקט ערוץ עשר לצורך איתור קונה חלופי, בעצמו ובאמצעות מתווכים – מאמצים שלא נשאו פרי. מכלול הנסיבות שנבחנו הביאו את הממונה למסקנה כי אין בנמצא קונה חלופי שרכישתו את ערוץ עשר תסב פגיעה פחותה בתחרות.

על רקע 2 הבדיקות שנעשו הוברר, כי אישור המיזוג אינו מביא למספר קטן יותר של מתחרים בהשוואה להתנגדות אליו, שכן בין כך ובין כך צפויים להיוותר בשוק שני ערוצים מסחריים בלבד.

בנוסף, העלתה הבחינה כי בהיעדר המיזוג ישנו סיכוי לא מבוטל כי בשנים הקרובות תיוותר בשוק חברת חדשות מרכזית יחידה (שתוחזק במשותף על ידי רשת וקשת). המדובר במצב תחרותי נחות משמעותית בהשוואה למיזוג וזאת משני טעמים מרכזיים: ראשית, יוצעו לציבור פחות חלופות של שידור חדשות מכפי שהיה אילולא המיזוג וכתוצאה מכך תפחת התחרות בשידורי חדשות. שנית, מבנה זה מותיר את רשת וקשת כשותפות בחלק נכבד מהפקת התוכן שלהן במסגרת חברת החדשות, שיתוף פעולה שעלול להפחית את התמריצים שלהם להתחרות בכלל.

ברשות מסבירים כי "התנאי שהוטל יבטיח קיומן של שתי חברות חדשות מרכזיות ועצמאיות וינתק את הזיקה הקיימת בין קשת לרשת. לפיכך אישורו של המיזוג בכפוף לתנאי עדיף מבחינה תחרותית על סגירת ערוץ עשר".

התחנה הבאה: ועדת הריכוזיות

לצד אישור המיזוג בין ערוצי הטלוויזיה רשת ועשר על ידי רשות ההגבלים העסקיים, השלמת ההליך דורשת את אישור ועדת הריכוזיות. בנספח שפרסמה הרשות היא מציינת כי "השיקולים אותם שוקלת וועדת הריכוזיות אינם זהים לשיקולים אותם שוקלת הממונה בבדיקת בקשת מיזוג, ומשכך גם החלטת הוועדה בעניין ההצדקה לאישור המיזוג ובעניין התנאים הראויים לכך עשויה להיות שונה".

עם זאת, הסיכוי שהמיזוג יבוטל נמוך מאוד. ברשות להגלבים עסקיים מסבירים כי, "ייתכן שתהיה במסקנתה של הממונה לפיה ערוץ 10 וחברת החדשות שבבעלותה עלולים לצאת מן השוק אלמלא המיזוג ובתנאי שהיא הטילה בעניין מכירת אחזקות רשת בחברת החדשות המשותפת, כדי להשליך גם על החלטתה של הוועדה".

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אלעד 08/08/2018 22:10
    הגב לתגובה זו
    מקווה שקשת יגנבו להם תלנטים ויקימו חברה חדשה
  • 2.
    ישראלי 08/08/2018 13:22
    הגב לתגובה זו
    למה התקשורת לא מצליחה 1. לא אמינה בעליל. חבל על הזמן לצפות 2. מוםה פוליטית לשמאל ולא פטרייוטית. למה שאני אשלם לשונאי ישראל. 3. לא מעניין ממליץ על https://www.gplanet.co.il/Default.asp
  • 1.
    חבל שערוץ 20 לא רכש את ערוץ 10. (ל"ת)
    עדיפות 08/08/2018 13:13
    הגב לתגובה זו