הדרך למסחר נכון: 6 מפתחות להצלחה בבורסה
כאשר אינך יודע לאיזה נמל מועדות פניך שום רוח אינה פועלת לטובתך (סנקה) בלא מעט מקרים אנו עדים לכישלונות חוזרים ונשנים כאשר איננו יודעים את מקורם. מהן הטעויות שאנו מבצעים ומה עלינו לשנות כדי לעלות על מסלול רווחי. עקרונית קיימים ששה מפתחות שיש לדעת אליהם את הדעת. ששה מפתחות אלה הן יוצרות את ההבנה הראשונית והבסיסית שתוביל למסחר נכון. ששת המפתחות להצלחה 1. פרדוקס המקצוע – מרבית העוסקים בתחום באופן שאינו מקצועי אינם מודעים לצורך ללמוד את התחום. עבור רבים תחום זה נתפס שיכולת הנרכשת על ידי תהליך של ניסוי וטעייה ולא על ידי לימוד. בפרק הקודם העליתי את העובדה ולפיה מסחר בניירות ערך הוא מקצוע שאפשר לצריך ללמוד עם חוקים וכללים ברורים ומוגדרים.
2. בחירת המניות הנכונות – אלו העוסקים בתחום באופן שאינו מקצועי אינם מודעים לצורך לבחור את המניות הנכונות. כיצד אמורה להתנהג מניה המספקת איתות קנייה ? מהי מגמת עלייה מובהקת ומהי מגמה חסרת מובהקות? מאילו מניות יש להימנע בכל מחיר? האם לרכוש מניה מדשדשת או שמא לחפש הזדמנות אחרת? לא מעט שאלות מתעוררות כאשר התשובות חייבות בסופו של דבר להסתמך על תהליך קבלת החלטות שיטתי ומסודר.
3. גיוון – האיש הלא מקצועי סגור בדלת אמותיו והאשמה אינה בו. מרבית העוסקים בתחום בצורה שאינה מקצועית נוטים לבחור את אותן המניות פעם אחר פעם. להתמקד בשוק בודד, בסקטור בודד ובממד זמן בודד. הפעולה הנכונה היא להכיר מגוון רחב של שווקים כגון : שוק המניות המקומי, האמריקאי, שוק תעודות הסל ושוק הסחורות כמו גם את שוק המט"ח. יתרה מכך, יש לשלוט היטב בשני צידי השוק ולא להתמקד רק ברכישה של מניות כי אם גם בפעולות של מכירה בחסר.
4. עודף מידע – הדעה הרווחת היא שככל שיאסף מידע רב יותר כך תהיה ההחלטה נכונה יותר ואינטליגנטית יותר. במרבית המקרים אין הדבר כך. איסוף מידע מיותר ובלתי רלוונטי מוביל למצב שבו מרוב עצים לא רואים את היער. על המידע להיות מזוקק וממוקד וזו בדיוק מטרתו של ספר הלימוד הנוכחי.
5. פעולות על בסיס רגשי – ההחלטות המתקבלות ברמה שאינה מקצועית נעות על רצף שבצידו האחד פחד ובצידו השני חמדנות. למען הסר ספק. הרגש הדומיננטי יותר הוא הפחד. מעולם לא שמענו את המונח "חמדנות מוות" ואילו "פחד מוות" הוא מונח שגור. פחד הוא אדון איום ואליו מתלווים במרבית המקרים חבריו הקרובים: "הדאגה והחרדה". אילו הם רגשות משתקים המובילים לביצוע טעויות חוזרות ונשנות. אין פירושו של מסחר מקצועי "מסחר ללא רגשות" משום בסופו של דבר בני אדם אנו. אלא שאין לתת לרגשות להכתיב את אופן הפעולה.
6. חיתוך הפסדים בעודם קטנים – לא פעם הצצתי בתיקי מניות כאלה או אחרים וחשכו עיני. הפסדים של 50% ויותר הם עניין שבשגרה ותירוצים כגון : "אני סוחר לטווח ארוך" או "ההפסד הוא על הנייר" או "זו חברה טובה" הם תירוצים שתשמע יותר מפעם אחת במהלך חייך. גבירותי ורבותי, מי שמחזיק בתיקו מניות עם הפסדים כאלה אינו מנהל תיק אלא מנהל עיזבון. ברמת החשבון הפשוט הרי שמניה שירדה ב-50% אמורה לעלות 100% רק כדי לחזור לקרן....נו באמת. לפני שנלמד להרוויח נדע תוך פרקים מספר לטפל בהפסדים ודומני שאני כאן אני יכול להתחייב שלא תיקלעו יותר למצבי ביש כאלה.