טכני

הגישה הטכנית היא נבואה המגשימה את עצמה - האומנם?

אייל גורביץ' | (8)

אחת מן הטענות הלגיטימיות מתמקדת בהנחה כי הגישה הטכנית היא בבחינת נבואה המגשימה את עצמה. טענה לגיטימית ומקובלת אם כי לדעתי בלתי רלוונטית. הניתוח הטכני, בתצורה הבסיסית שלו, אמור להיות סובייקטיבי באופיו ולעיתים רחוקות יהיו שני טכנאים תמימי דעה באשר לתבנית אותה הם חוקרים. מובן שקיימים כלי עזר נוספים שמטרתם לאשר או לסתור את הנחתו הראשונית של הטכנאי, אך הניתוח עדיין נשאר ומוגדר כסובייקטיבי, כך שלא כולם רואים הכול עין בעין. בסופו של דבר מדובר בשוק של אי וודאות.

גם אם כך היה הדבר וכולנו היינו תמימי דעים באשר לכיוון שיוטו של השוק, הרי שאנשים מטבעם שונים זה מזה בגישתם לשוק, בטקטיקות שלהם ובדרך בה הם פועלים. חלק יפתחו פוזיציה בשלב מוקדם ככל האפשר כאשר רב הנסתר על הגלוי, ולו רק כדי לסחוט עוד כמה אחוזים זעומים אם וכאשר יחל השוק מהלך משמעותי. אחרים, יחכו לאיתות טכני מובהק כי אכן מגמה חדשה נולדה, ואילו הזהירים באופיים ימתינו בסבלנות עד לשלב בו יתרחש תיקון טכני הנוגד את כיוונה של המגמה הראשית.   נחשוב לרגע על תבנית "הראש והכתפיים" אשר בדרך כלל מצביעה על היפוך מגמה. תבנית זו טומנת בחובה שפע של טקטיקות עבור טכנאי השוק. קבוצות משקיעים שונות יפתחו פוזיציות באזורים שונים על פני התבנית. הקבוצה האגרסיבית תחל במסע רכישות עם התהוותה של הכתף הימנית. הקבוצה המתונה תנסה להשתתף עם האיתות על השלמתה של התבנית ותחילתה של מגמה חדשה, והזהירים יותר ימתינו לקראת סיומו של התיקון הראשון שלאחר הפריצה.

סביר להניח כי לו הייתה מתרחשת סיטואציה בה היה ברור לכל כי פעולה משותפת גורמת לעיוות השוק, הרי שכתוצאה מכך היו השחקנים עורכים כיוונונים עדינים לכלים שלהם כדי לקבל את האות לפתיחת פוזיציה בנקודות ייחודיות. מה גם שחשוב לזכור שהגרפים אינם גורמים לשוק "דובי" או "שוורי". מגמות אלו מופיעות ונשמרות אך ורק כאשר הן מונעות ומקבלות צידוק על ידי חוקי הביקוש וההיצע הכלכליים.   הטענה כי השיטה הטכנית היא בבחינת נבואה המגשימה את עצמה היא טענה מתחכמת, משום שכדי שכלי כלשהו יהפוך להיות בבחינת נבואה המגשימה את עצמה, עליו להיות טוב דיו כדי לשכנע את כולם שכך הוא. השאלה המרכזית שכל אחד חייב לשאול את עצמו האם גישה זו עובדת עבורו. אם כן מה טוב. אנא המשך והתעלם מכל השאר. אם לא, נטוש וחפש משהו אחר.   תיאורית ההליכה המקרית  ביקורת נוספת הראויה למלוא ההתייחסות היא "תיאורית ההליכה המקרית" אשר פותחה וטופחה בקהילייה האקדמית. תיאוריה זו גורסת כי תנודת המחירים היא בלתי תלויה וכי מחירי העבר אינם אינדיקטור אמין לחיזוי מחירי העתיד. במילים אחרות, תנודת המחירים היא אקראית ובלתי ניתנת לניבוי. למרות שאין עוררין על כך שאכן קיימת מידת מה של אקראיות בתנודת המחירים, הרי שיהיה זה בלתי מציאותי להניח כי כל תנודת המחירים היא כזו.

הויכוח האקדמי האם נעים המחירים במגמות הינו בעל חשיבות מזערית לדידו של הטכנאי המוצא עצמו חשוף בצריח אל מול שוק "דובי" או "שוורי". מושגים אלו המשמשים תדיר פרשנים ומנתחי שווקים למיניהם, סותרים את הנחותיה של "תיאורית ההליכה המקרית" שכן לו כל תנודת המחירים הייתה רנדומלית במהותה, לא היה מקום בלקסיקון השוקי למינוחים שכגון אלה. אם עדיין מכרסם בך הספק, מבט חטוף בגרפים שונים הלקוחים אקראית מכל בורסה או מכל שוק שהוא, יבהיר לך את נוכחותן החזקה של המגמות השונות.   כנגד טענותיה של תיאורית ההליכה המקרית, עולה השאלה לגבי אורך חייהן והרווחיות העודפת שמעניקות למשתמשיהן מערכות ממוחשבות עוקבות מגמה, שכל מטרתן לזהות ולאותת בשלבים מאוד מסוימים ובעלי סיכון נמוך במגמות שוק למטרת רכיבה עליהן. למרות התחושה ששתי גישות אלו סותרות האחת את רעותה, ונמצאות בקונפליקט מתמיד, מעניין לגלות כי השיטה הטכנית ו"תיאורית השוק היעיל" עליה מתבססת תיאורית ההליכה המקרית, נושקות אחת לשנייה בהנחת היסוד שלהן. הנחה זו גורסת כי השוק מגלם את כל האינפורמציה. האקדמיה טוענת כי אין אפשרות להפיק רווח עודף על השוק כתוצאה משימוש באינפורמציה זו שכן היא מגולמת במהירות לתוך המחירים, הנחה זהה להפליא לזו של הגישה הטכנית.   בסיכומו של דבר, כל תהליך נתון יראה רנדומלי ובעל יכולת ניבוי אפסית לאלה שאינם מבינים את הכללים. פלט של אלקטרוקרדיוגרמה, יראה להדיוט כתנודות מקריות חסרות כל משמעות. בידיו של מומחה, מקבל הפלט משמעות שונה לחלוטין. ראוי לציין כי אלמנט האקראיות הולך וקטן ככל שהניסיון בקריאת גרפים הולך וגדל ויכולת הניתוח משתפרת.  

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    Rsi-69.1 22/01/2017 11:59
    הגב לתגובה זו
    כל התגובות פה הם של אנשים שהם ממש חסרי הבנה ! הניתוח הטכני לא נועד לחזות את העתיד ולהגיד מה יהיה מחירו של נכס מסויים בעתיד אבל בגרף המחירים יש אוצר בלום והוא העבר ומי שיודע לנתח טוב את העבר עושה המון כסף מניבול נכון של העתיד ! ! ! ! !
  • 6.
    אדי 22/01/2017 08:49
    הגב לתגובה זו
    ניתוח טכני זה כמו לנהוג באוטו קדימה ולהסתכל רק במראה אחורית תוך כדי נסיעה. התוצאה יכולה להיות רק אחת: קטסטרופה.
  • 5.
    ראובן 19/01/2017 22:11
    הגב לתגובה זו
    לא מתנהגת לפי הניתוח של הגורו--- ניתוח טכני פחחחחח !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4.
    טכני שמכני 19/01/2017 12:17
    הגב לתגובה זו
    אתה רושם כבר שנה שהמעוף בשל לפריצה טכנית מעל 1500. בינתיים הוא יותר קרוב ל-1400. מתי תגיד שהערכות שלך היו מבוססות על אויר? הסתכלת על המדדים האמריקאים שוברים שיאים ורשמת הערכה חסרת בסיס כאילו עניין של זמן שהמעוף יעלה גם. זה לא ניתוח טכני ולא כלום. אתה מתעלם משערי מט"ח, השפעות ארביטראז, מכך ששחקני מעוף מחזיקים נכס בסיס ובנקים ועושים מה שהם רוצים. אתה מתעלם ש-33% מהמעוף מוטה מניות פארמה שרק הולכות ויורדות. הניתוח הטכני שלך שקול לפתיחת קלפי טארוט או קריאה בקפה.
  • 3.
    Sassi6 19/01/2017 04:36
    הגב לתגובה זו
    אייל, הגישה הטכנית היא "נבואה המגשימה את עצמה" איננה טענה מתחכמת - זו טענה לגיטימית ומקובלת לשליש האחרון של מגמת הירידה - כי אז העדר נכנס לבלנדר - זו סיטואציה בה היה ברור לכל כי פעולה משותפת גורמת לעיוות השוק - חשוב לזכור שיש מצב בו הגרפים גורמים לשוק "דובי" המופיע ונשמר כל עוד הוא מונע ומוזן ומקבל צידוק על ידי חוקי הביקוש וההיצע של העדר - אז יש מצב בו רע דיו כדי לשכנע את כולם שכך הוא, וזה יהפוך להיות בבחינת נבואה המגשימה את עצמה, תודה
  • 2.
    המתחזה 19/01/2017 00:09
    הגב לתגובה זו
    טכניים, גורביץ אשמח בבקשה ניתוח למעוף
  • 1.
    יוסף 18/01/2017 11:36
    הגב לתגובה זו
    הנבואה שמגשימה את עצמה: דבר ראשון מצבים אלה מתרחשים לעתים נדירות לא בגלל השיטה אלה בגלל הדר המאמינים בגורו מסוים שהולכים שווי אחריו כמו שבני הנוער הולכים אחרי כוכב הרוק התורן דוגמא בולטת התרחשה כאשר גור טכני בשם ג'וסף גרנוויל נתן המלצה ב- 6 בינואר 1981 למשקעים למכור את המניות דבר שמצידו גרם לאפקט הדומינו של אפקט פיגמליון וגרם למדד הדאו לרדת בחדות ולהפסד יומי של 40 מיליארד דולר .לאומת זאת גרינוול שבראשית שנות ה 80 חזה תרחיש אפוקליפטי כאשר באותו זמן השוק לא התרגש יותר מהניבוי האפוקליפטי של "גורו" ומדד הדאו ג'ונס הגיב דווקא בעליה ל 1200 נקודות גרינוול לא התייאש והמשיך לטעון שהשוק השורי הוא רק בועה והוא עתיד לקרוס נאמניו החמיצו את השוק השורי של 1984שנות ה 80 והחוזה המתחזה של שיטת הניתוח הטכני ירד מגדולתו כמניע השוק בשיטת פיגמליון.
  • יוסף 18/01/2017 12:35
    הגב לתגובה זו
    זיהוי של מגמות הוא בלתי אפשרי מכוון שתבנית הם רק תוצר שלאחר מעשה והם שונות בתכליתם מכוון שהדרך שהם נוצרת היא אף פעם לא אותו דרך זה יכול להיות אותו תוצאה אבל הדרך שונה לגמרי ולא ניתן לחזות אותה בשום דרך על ציר המרחב זמני אלה רק בדיעבד וכמו שטענתי בעבר במטפורה של הנהר- הנהר הוא אותו נהר אבל המים בו מתחלפים בכל רגע נתון פעמם יכולים להיות מים עכורים ופעמם מים זכים פעם מורעלים ופעם ניתנים לשחייה .האינפורמציה בשוק ההון חלקה יכולה בהחלט להיות דטרמיניסטית עם דרגות חופש גבוהות וחלקה יכולה להיות אקראית לחלוטין בשני המצבים אין שום אפשרות לחזות אותה על סמך תבניות העבר ולכן המתבונן לוקה באשליית התבנית . הדוגמא של האלקטרוקרדיוגרמה ECG לא דומה לגמרי בתכליתה האמפליטודות של הגרף ב ECG מסמלות בעיה עכשווית כגון פרפור חדרים צניחות רפרוף או כל פתולוגיה אחרת ובטח לא יכולה לזהות בעיה עתידית בלב . בקזינו באטלנטיק סיטי ומנסים כל יום עשרות מהמרים לבחון את מאות המספרים האחרונים במשחק הרולטה כדי לאתר בהם דפוסים חוזרים של מספרים לפעמים הם גם מוצאים ובכך גם מפסידים את כל כספם מתוך אפקט של כשל המהמר .