פסקין: "מצרים לא תזדקק לגז הישראלי, אבל היא תגזור ממנו קופון לא קטן"
אתמול (א') דווח כי בוררות בינלאומית קבעה כי חברת הגז הממשלתיות במצרים יידרשו לשלם לחברת חשמל פיצוי של כמעט 1.8 מיליארד דולר בגין הפסקת ההזרמה ב-2012. בתגובה הודיעה מצרים כי היא מתכוונת לערער על ההחלטה הזאת ובמקביל הורתה להקפיא את כל השיחות על יבוא גז מישראל.
דורון פסקין, מומחה לכלכלות מזרח תיכוניות, אמר הבוקר בגלי צה"ל: "פסק הבוררות קובע גם 300 מיליון דולר פיצויים ל-EMG, זה חוסיין סאלם, איש עסקים, כאחד מגדולי המושחתים של מובראכ, טוענים שעושים עליו עוד סיבוב, הוא גם שותף עכשיו לעסקה שנרקמת בין לוויתן לחברה המצרית, מבחינת המצרים זה חמור לא פחות מהתשלום לישראל. מבחינת מצרים לא נחתם הסכם, המצרים מדגישים זאת, בוודאי לא בין ממשלות. יש תוקף משפטי למזכר שנחתם, אבל בפועל אין כאן הסכם, המצרים הדגישו שלא מדובר בהסכם בין ממשלות, מבחינתם זו הפסקה עד שיתבררו תנאי הבוררות בערעור".
לשאלה האם מצרים זקוקה לגז הישראלי, אמר פסקין: "עכשיו המצרים זקוקים לגז הישראלי, יש להם גירעון מבחינת הביקוש בשוק המצרי, משהו כמו חצי מיליון טון, אבל אם מדובר ב-10-15 שנים, המצרים לא יצטרכו את הגז הישראלי. המצרים גילו את מצבור הגז הגדול במזרח התיכון. בימים הקרובים צפויה הודעה על עוד שדה גז, לפי העיתונות המצרית. בסופו של דבר הגז הישראלי אמור להמשיך הלאה למערב אירופה, דרך מצרים, יש כאן ריח של מישהו שיגזור קופון לא קטן".
פסקין מסביר כי המצב במצרים מאוד בעייתי, ובישראל מתעלמים מכך: "אצלנו פחות מדברים על זה, המצב במצרים גם בלי הגז הישראלי רגיש מאוד, שומעים על המטוס בסיני מתפוצץ, אבל אין כמעט יום במצרים בלי פיגוע נגד כוחות הביטחון, יום שאין בו הסתננות במנהרות בין לוב למצרים של פעילי ג'יהאד, המצב במצרים רגיש".
מוניר מחמוד, פרשן לענייני ישראל, אמר: "כל דבר שנעשה ב-30 השנים בין ישראל ומצרים נעשה במסגרת ממשלתית כי אין נורמליזציה, אסור לומר שמדובר בעסקים בין חברות. צריך להפריד בין ההליך המשפטי בין החברות, להליך בין הממשלות. זו בעיה מסובכת עם הרבה גורמים. הטיפול צריך להיות במהירות לפי הצורך של מצרים בעניין של יציבות בממשלה, צריך להגיע למשילות פוליטית גבוהה מאוד ולא להשאיר את הטיפול לעיתונאים".
מחמוד ממשיך: "ברגע שמשחררים ידיעות מאוד רגישות לעיתונות, הקורא ברחוב יכול לקבל כל מיני פרשנויות ברמה התקשורתית, זה שונה לגמריי ממה ששומעים בחדרי חדרים. מה שנאמר בימים האלה ימשיך להיאמר בצורה לא מאוזנת, צריכים להגיע בצורה מאוד מהירה להסכמות גם בישראל וגם במצרים, כדי שהעניין התקשורתי הזה לא יגיע להסלמה, העניין מאוד רגיש מבחינה פוליטית, כאשר כל העולם קורא על המצב הקשה של נתניהו בעניין המתווה הגז, זה רק מסבך את המצב. צריך לראות איך לצאת מזה בצורה פוליטית, שהנושא יטופל רק בין שתי הממשלות".
- 8.ג'ני ב. 08/12/2015 00:33הגב לתגובה זומה היה קורה אם המצב היה הפוך? אם היתה בוררות ואנחנו היינו צריכים לשלם למדינה אחרת, הרי כל העולם היה קם נגדנו. אומרים "מה שטוב לכומר, אסור לאיכר" (ביטוי עממי) ולמה חושבת מצרים שאנו צריכים לספוג גם הפסדים בגללה וגם ויתורים? זה מה שנקרא חוצפה. ידוע שהערבים בדרך כלל אינם יכולים לסבול מפלה וכשהם נתקלים בכזו, הם הופכים אותה לניצחון. זה מזכיר את אותו ילד שאינו מוכן להפסיד ואז ימצא כל מיני תרוצים לצאת מהמשחק.
- 7.אין עבודה 07/12/2015 10:55הגב לתגובה זומשקיעים יקרים, לא תקבלו את העצם, תשובה רק מראה לכם אותה ובסוף יאכל אותה לבד!
- 6.להזכירכם, הגז הישראלי מיועד להנזלה וייצוא (ל"ת)יעקב 07/12/2015 10:22הגב לתגובה זו
- 5.הכל ברור 07/12/2015 10:12הגב לתגובה זוהמתווה יעבור מחר וזה סוף הסיפור, זה טוב לכולם
- 4.השפוי- לא קונה הסטה 07/12/2015 10:03הגב לתגובה זויוסי כהן, ראש המטה לביטחון לאומי, אמר היום: "במהלך צוק איתן היו ניסיונות לפגוע באסדת הגז שלנו ולשמחתנו הנשק שבו נעשה שימוש לא היה מדויק דיו ולא הצליח לפגוע באסדה. אמצעי הלחימה שנמצאים בידי ארגוני הטרור שסובבים אותנו כבר יותר משוכלל ומדויק ופגיעותינו עולה. ישראל לא יכולה להישען על ציר אספקה אחד, על אסדה אחת לכלל המשק - אנחנו כבר מאחרים בלייצר יתירות, בלתת מענה טוב, חיובי, מספק למדינות האיזור ואני חושב כי ככל שנקדים את הוצאת הגז הישראלי מהמים - כן ייטב. יש להסתכל על הצורך שלנו להתחבר אסטרטגית למדינות אחרות, לייצר אצלן יציבות שתעזור לשיתוף הפעולה, זה נכון לשווק ולייצא את הגז הישראלי ויפה שעה אחת קודם. מבחינתי שהגז יצא מהאדמה וכמה שיותר מהר ולא משנה אם זה במתווה כזה או אחר". ומה לגבי הצינור השני לחוף? "חשוב יותר כרגע להתמקד בפיתוח כעת בלב ים. גם אסדה שנייה זה עניין חשוב מאד. אנחנו נמצאים בסט דיונים מאד אינטנסיביים עם ארה"ב על חידוש המשא ומתן על סיוע האמריקאי לישראל. משק הגז אצלנו עולה כצורך יקר להגנה", אמר כהן.
- 3.מרכז ימין - רוב העם 07/12/2015 10:00הגב לתגובה זולא תקשורת שמאלית ולא קומץ צרחנים מוסטים מדברי שקר הם אלו שקובעים!!! יוסי כהן, ראש המטה לביטחון לאומי, אמר היום: "במהלך צוק איתן היו ניסיונות לפגוע באסדת הגז שלנו ולשמחתנו הנשק שבו נעשה שימוש לא היה מדויק דיו ולא הצליח לפגוע באסדה. אמצעי הלחימה שנמצאים בידי ארגוני הטרור שסובבים אותנו כבר יותר משוכלל ומדויק ופגיעותינו עולה. ישראל לא יכולה להישען על ציר אספקה אחד, על אסדה אחת לכלל המשק - אנחנו כבר מאחרים בלייצר יתירות, בלתת מענה טוב, חיובי, מספק למדינות האיזור ואני חושב כי ככל שנקדים את הוצאת הגז הישראלי מהמים - כן ייטב. יש להסתכל על הצורך שלנו להתחבר אסטרטגית למדינות אחרות, לייצר אצלן יציבות שתעזור לשיתוף הפעולה, זה נכון לשווק ולייצא את הגז הישראלי ויפה שעה אחת קודם. מבחינתי שהגז יצא מהאדמה וכמה שיותר מהר ולא משנה אם זה במתווה כזה או אחר". ומה לגבי הצינור השני לחוף? "חשוב יותר כרגע להתמקד בפיתוח כעת בלב ים. גם אסדה שנייה זה עניין חשוב מאד. אנחנו נמצאים בסט דיונים מאד אינטנסיביים עם ארה"ב על חידוש המשא ומתן על סיוע האמריקאי לישראל. משק הגז אצלנו עולה כצורך יקר להגנה", אמר כהן.
- 2.ניר 07/12/2015 10:00הגב לתגובה זוהם זקוקים לגז הישראלי יש להם גרעון עצום בתקופה של עד 6 שנים פשוט אין להם ברירה
- 1.יחמו ביצה 07/12/2015 09:51הגב לתגובה זודי מהמושחתת מהמערך