איך להרוויח בהנפקות? 10 כללי ברזל שמשקיעים חייבים לדעת - לגזור ולשמור

שוק הנפקות המשנה בבורסה, בייחוד בתחום מדעי החיים ממשיך לקרטע. האם ניתן להרוויח כסף? ריכזנו עבורכם מספר כללים חשובים
תומר קורנפלד | (4)
נושאים בכתבה שוק ההון

שנת 2014 הולידה כבר ארבע הנפקות ראשונות של מניות בבורסה. גם חברות בתחום מדעי החיים אשר זקוקות לכסף על מנת לממן את פעילותן מתרחשות באופן שוטף והן נאלצות להציע למשקיעים דיסקאונט משמעותי כדי לגייס הון חשוב.

כשמתבצעת הנפקה בדיסקאונט, בעלי המניות הקיימים מפסידים כסף בטווח הקצר. מצד שני, השתתפות בגיוסים עשויה ליצור עבור המשקיעים הזדמנות להרוויח כסף בשיעור משמעותי, אך לצד זה עומד הסיכון על פיו ההנפקה לא תצליח והמניה תידרדר לאחר השלמת הגיוס.

האם ישנם סימנים אשר מעידים שהנפקת משנה תניב רווח למשקיעים? ישנם מספר אינדיקטורים אשר עשויים להגביר את הסיכוי לכך שלמשקיעים שמשתתפים בהנפקה יש רווח. על כן, ריכזנו עבורכם מספר כללים עבור משקיעים אשר בוחנים את האפשרות להשתתף בהנפקות - אשר יסייעו לכם בקבלת ההחלטה הסופית:

1. בדיקת המחיר האפקטיבי

לפני שמשתתפים בהנפקה חשוב להבין את המבנה שלה ולהבין מהו המחיר האפקטיבי אותו רואים המשקיעים. במסגרת דו"ח המדף אשר מתפרסם ביום ההנפקה מופיע המחיר שבו מתבצעת ההנפקה. ברוב ההנפקות מוסיפות החברות אלמנט הכולל כתבי אופציות בניסיון לצ'פר את המשקיעים ולהבטיח להם תשואה עודפת.

חשוב לבדוק מהו השווי של האופציה, מהו מחיר המימוש ומהו זמן החיים של האופציה. לרוב, הסחירות הגבוהה ביותר בכתבי האופציה מתרחשת בימי המסחר הראשונים. עם זאת, הרווח האמיתי יגיע רק למשקיעים המחזיקים בכתב האופציה לטווח ארוך ומנתחים שגם מחיר המניה יעלה וכתב האופציה ייכנס לכסף.

2. בדיקת צרכי הנזילות של החברה

חברה שמגייסת הון בדרך כלל עושה זאת בגלל שהיא חייבת את הכסף לטובת השקעות - רכישת חברה, חיפוש נפט, פיתוח מוצר ועוד. על המשקיעים לנסות ולנתח את מצבה הפיננסי של החברה והלעריך לכמה זמן יספיק הכסף שיגויס. אחרי הכל, עבור מרבית החברות - ההנפקה הבאה היא רק עניין של זמן.

3. מהי מטרת ההנפקה?

במסגרת דו"ח המדף תחת סעיף 'תמורת ההנפקה וייעודה' מספקת החברה מידע מה היא מתכננת לעשות עם הכסף שבהנפקה ומהי תכלית הגיוס. חלק מהחברות מספקות בד"כ הסברים לקוניים "הצרכים השוטפים" אך לעתים תחת סעיף כותבות החברות כי הכסף מיועד לתשלום חובות ופירעון הלוואות. דוגמאות אלו עלולות להרתיע משקיעים מלהשתתף בהנפקה - כיוון שבשורה התחתונה - הכסף שיגויס יוצא החוצה מן החברה.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

4. כמה כסף מגייסים?

חברה גדולה יכולה לגייס הרבה כסף - חברות קטנות מעט כסף. בד"כ רווח גדול בהנפקות מגיע כאשר קיים מצב של 'מחסור בסחורה' - סכום כסף קטן ביחס לפוטנציאל הגיוס. כאשר חברה יוצרת את הרושם שהיא זקוקה למעט כסף - אז המשקיעים מסתערים על ההנפקה, המחיר נקבע מעל המינימום והמשקיעים עשויים להרוויח כסף.

5. השתתפות של בעלי עניין

בעל שליטה שמכניס את היד לכיס זה אחד האינדיקטורים החשובים אשר מסייעים בהצלחה ההנפקה. השתתפות שכזו מפורסמת בד"כ במסגרת דו"ח הצעת המדף ונותנת וודאות גבוהה יותר לגבי סגירת ההנפקה בהתאם לסכום אותו תכננה החברה לגייס.

6. בדיקת מחזורי מסחר

סחירות במניות הינה דבר חשוב, בייחוד עבור סוחרי יום אשר עשויים לנצל את הימים שלאחר ההנפקה לטובת מכירת המניות שרכשו. במניות של חברות הנמצאים במדדי היתר חשוב לוודא כי ישנה סחירות ברמה סבירה על מנת שלא 'להיתקע' עם מניות שאי אפשר למכור אותן.

7. האם צפוי אירוע מהותי בחברה?

הנפקת מניות זה דבר טוב ויפה, אך לעתים הגיוס מתבצע סמוך לאירוע חשוב בחיי החברה. המשקיעים צריכים לבדוק למשל האם החברה אמורה לפרסם הודעות בקרוב - תוצאות של ניסוי קליני, החלטת FDA בעניינה, הסכמי הפצה על הפרק ועוד. לרוב, ככל שהגיוס מתבצע לפני אירועים משמעותיים - הדבר עשוי לשפר את הסיכויים להרוויח כסף לאחר ההנפקה.

8. כמה מפיצים ישנם בעסקה וזהותם

בהנפקות משנה קטנות, חשוב לבדוק מי המפיצים וזהותם. ככל שישנם יותר מפיצי משנה, כך הסיכוי להפסד גדול. הסיבה לכך נובעת מן העובדה כי המפיץ מעריך כי הוא לא יוכל לסגור את העסקה ולכן מצרף מפיצים נוספים. כמו כן, ככל שהמפיצים מוכרים ומבוססים יותר - הדבר עשוי להעיד על חוזק ההנפקה.

9. השתתפות נוסטרו

לעתים, כאשר המפיצים בהנפקה רוצים לסגור את העסקה - הם מכניסים את היד לכיס ומשתמשים בנוסטרו (ההשקעות העצמיות) כדי לרכוש מניות בהנפקה. בהנפקות משנה, כאשר ישנו קונסורציום גדול של מפיצים - הדבר מקטין את הסיכוי לרווח בהנפקה מאחר וצפויה השתתפות רבה של נוסטרו. לרוב (אך לא תמיד) גופי ההפצה נוטים למכור את המניות שרכשו בסמוך להנפקה ויוצרים לחץ על המניה.

10. שיחה עם המפיצים

אומרים שתמונה שווה יותר מאשר אלף מלים. ובכל זאת, מי שיכול לשרטט למשקיע את תמונת ההנפקה הם החתמים/מפיצים שמטרתם לשווק לגופים המוסדיים ולסוחרים את ההנפקה. שיחה טלפונית עם המפיץ המוביל ביום ההנפקה עשויה לתת איתות האם בהנפקה יהיו ביקושים ערים, והאם המחיר הסופי ייסגר מעל המינימום. לרוב, (ובאופן לא מפתיע במיוחד) המפיץ יהיה אופטימי. יחד עם זאת, עדיין ניתן יהיה לקבל תחושת בטן מסוימת ביחס להנפקה ולביקושים הצפויים.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    שואל שאלות 09/06/2014 18:06
    הגב לתגובה זו
    אנא כוונו אותי ממש להתחלת התהליך. ממה מתחילים?
  • 3.
    יופיטר שוקי הון 09/06/2014 08:06
    הגב לתגובה זו
    זה חוסר צדק מה שהולך כאן!!!
  • 2.
    לב 09/06/2014 07:49
    הגב לתגובה זו
    וכלל חיתום ומגדל הם ידועיים ששחוטים את הניירות ומנפיקים בתחתית וזה לא נהפך לרמת התנגדות כל הנפקה שהובילו לא זכתה להתאושש חודשיים לאחר הנפקה ראה אליום איטיגיאי ועוד
  • 1.
    ציון 09/06/2014 07:25
    הגב לתגובה זו
    את המשקיעים וכשיש קצת רווחים מיד הכסף מושקע בעוד מיזם שבהרבה מיקרים מיתברר ככישלון ואז ההשקעות וערך המניות צונח ומדכא את המשקיעים הקיצור האימרה של מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך עובדת גם כאן והפרירים מתים ולא מיתחלפים ויהייה קשה לימצוא מחליפים