הצרות בכביש 9 נמשכות: מע"צ הציעה לבעלי קרקעות פיצוי נמוך ב-35 מ' ש' מהערכות שמאי

ביהמ"ש המחוזי הורה לחברה הלאומית לדרכים לשלם לבעלי הקרקעות שהופקעו לצורך סלילת כביש 9, לשלם לבעלי הקרקע כמקדמה מחצית מהסכום בו נקב השמאי המוסכם
לירן סהר |

הצרות בסלילת כביש 9 נמשכות. לאחר הכרעת בג"צ כי כי עד לבחינת חלופות אחרות לתוואי הכביש, ייסלל רק החלק המקשר בין כביש חוצה ישראל לכביש 4 ללא החיבור לכביש 2, עצר בית המשפט המחוזי בחיפה את כוונת החברה הלאומית לדרכים בישראל לשלם סכומים נמוכים משמעותית מהערכות השמאי המוסכם כפיצויים לבעלי קרקעות שהופקעו מידיהם לצורך סלילת כביש 9. ההפרשים בין שתי הערכות הפיצויים עומדת על כ-35 מיליון שקל.

כביש 9 הוא כביש רוחב שתוכנן להיסלל מדרום לחדרה ולחבר בין כביש החוף, כביש 4 וכביש חוצה ישראל. לאור העובדה שבעלי הקרקעות לא היו שבעי רצון מהפיצוי הנמוך אשר הועבר על ידי מע"צ, הוסכם למנות שמאי מוסכם, אשר יקבע את שיעור הפיצויים לו זכאים בעלי הקרקעות בגין ההפקעה.

לאחר בחינה ראשונית של הערכת הנזק לפיצויים, קבע השופט א. קיסרי כי "ישנו "פער של ממש" בין הסכומים אליהם הגיע שמאי מע"צ לבין הסכומים אליהם הגיע השמאי המוסכם, ועל כן נראה בשלב זה כי הסכומים אליהם הגיע השמאי המוסכם משקפים את האיזון הראוי". עוד ציין השופט כי טענות בעלי הקרקעות נראות לו יותר על פני טענותיה של מע"צ ועל כן קבע כי בשלב זה, מע"צ תשלם באופן מיידי מחצית מהסכומים אותם קבע השמאי המוסכם.

מבחינת מע"צ, סך הסכומים שהוצעו על ידה לפיצויים הסתכמו כולם בכ-10 מיליון שקל. מנגד הערכת השמאי המוסכם עומדת על כ-39 מיליון שקל. ההפרש בין שתי הערכות הפיצוי, העומד על כ-30 מיליון שקל, אינו כולל טענה נוספת אותה העלו עורכי הדין ממשרדו של צבי שוב, לפיה גובה הריבית לפיה מחשבת מע"צ את ההצמדה, בהתאם לחוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור, תשכ"ד-1964, נמוך משמעותית מהדרוש, כך שלמעשה בעלי הקרקעות נפגעים ככל שחולף הזמן ומע"צ לא משלמת את הסכום הנתבע ו/או את חלקו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה