דואליות עמוק מתחת לשווי ההוגן - הנה אחת עם 65% אפסייד
חברות רבות מחליטות להפוך לדואליות ולרשום את המניות שלהן למסחר גם בבורסות זרות, בכדי להגדיל את הסחירות ולעזור למשקיעים להבין את השווי האמיתי שלהן. למרבה הפלא, בחלק נכבד מהמקרים, לא רק שהסחירות לא עולה, המניה ממשיכה להיות אנונימית ולהיסחר בחסר עמוק לשווי הנכסי שלה. זה לא מפתיע - בבורסות האמריקניות הן עוד כמה מתוך אינספור החברות האנונימיות שאינן משתייכות למדדים המרכזיים, לכן נמצאות מתחת לרדאר של המשקיעים הגדולים. בנוסף, הן גם בדרך כלל נסחרות במחירים נמוכים מ-10 דולר, כך שחלק מהמשקיעים המוסדיים אינם מורשים לרכוש אותן מסיבות רגלאטוריות. יותר מזה, הן לא ממש צומחות ולכן המשקיעים בוול-סטריט, המתרכזים ברווח למניה, לא יאתרו אותם בתהליך סינון המניות שלהם.
אז מדוע בכלל להחזיק מניות כאלו? באנגלית, זה נקרא Asset play, כלומר רכישת מניה הנסחרת עמוק מתחת לשווי הנכסי שלה. אני אסביר. ההיסטוריה מלמדת כי המחיר בו נסחרת מניה יסגור את הפער בינו לבין המחיר הכלכלי של החברה במוקדם או במאוחר. לפעמים זה קורה מהר, לעיתים יעברו מספר שנים עד שזה יקרה. אם אתם מסכימים שכך עובד השוק, במידה ואיתרתם מניה של חברה רווחית (או שתהיה כזו בעתיד) ויציבה מבחינה פיננסית הנסחרת עמוק מתחת לשווי הנכסי שלה, אתם מבינים שמתישהו היא תצטרך לתקן למעלה לכיוון השווי ההוגן שלה. זה לא תמיד יקרה, אבל אם וכאשר יתרחש - המניה תניב תשואה מרשימה.
יש עוד רציונל להחזיק מניות מהסוג המדובר. בדרך כלל, מדובר בחברות עם הרבה מזומנים בקופה מול מעט חובות והתחייבויות. במילים אחרות, החברות לא ממש צריכות את המזומנים האלו בשביל לתחזק את הפעילות שלהן. הם שוכבים בפיקדונות בבנק. כעת, יכולים להתרחש שני דברים. הראשון, החברה תחליט לרכוש חברות נוספות בשביל להגדיל את הפעילות. שנית, לחלק דיבידנד חד-פעמי גדול. שני הדברים יכולים לעשות טוב מאוד לכיס של מחזיקי המניות של החברה.
דוגמא טובה לחברה דואלית שיודעת להרוויח כסף אבל המניות שלה נסחרות כבר הרבה זמן מתחת לשווי הנכסי שלהן, היא תאת טכנולוגיות (TATT). החברה נשלטת על ידי תאת תעשיות ובאמצעות חברות הבנות שלה, עוסקת בייצור מגוון מחליפי חום למערכות המכניות והאלקטרוניות בכלי טייס. בנוסף, מספקת מערכות קירור ומיזוג אוויר למתקנים צבאיים וכלי רכב משוריינים, וגם מעניקה שירותי תחזוקה, תיקון ושיפוץ של מכלולים תעופתיים המותקנים בתוך כלי הטייס עצמם.
על לקוחות החברה נמנות יצרניות מטוסים מהגדולות בעולם דוגמת לוקהיד מרטין ובואינג, יצרניות אביזרי תעופה כגון אלביט מערכות, חברות תעופה דוגמת לופטהנזה, דלתא, סוויסאייר, אל על ואיירפראנס, חיל האוויר הישראלי והאמריקני.
התחרות בענף די גדולה ותאת טכנולוגיות אינה שונה בהרבה ממתחרותיה. בנוסף, החברה תלויה מאוד בשוק האמריקני - כשהוא מגמגם כמו שקורה בשנים האחרונות - החברה נפגעת מכך. ואכן, במהלך 2008 חוות החברה משבר בפעילות, אולם לאחרונה היא שבה לרווחיות חיובית. אי הוודאות בענף עדיין גדולה, אולם להערכתי מאמצי השיווק והמחקר ופיתוח של החברה יכולים לשאת פרי ולעזור לה לשמור על רמת הכנסות סבירה כזו, שלא תדלדל את קופת המזומנים שלה. אם אתם מסכימים עם ההנחה הזו, קחו את הנכסים השוטפים של החברה, הפחיתו את כל ההתחייבויות ותקבלו 62.6 מיליון דולר - 65% מעל שווי השוק בו נסחרת המניה עכשיו. בהחלט נראה מעניין.
אם אתם בעניין של מניות מסוג זה ויש לכם את הסבלנות הנדרשת, אתם מוזמנים להסתכל גם על חברת בלופניקס (BPHX), המפתחת ומשווקת פתרונות תוכנה למרכזי מחשוב גדולים ברחבי העולם, עוברת לאחרונה מהלך רה-ארגון. כחלק ממנו התבצעו חילופי תפקידים בין המנכ"ל לנשיא החברה, כמו כן מכרה החברה את יחידת מערכות ניהול הידע שלה ותשתמש בכסף לסגירת מרבית ההלוואות שלה (לפי פרסומי החברה בעניין, לאחר התהליך יישאר לה חוב של 0.6 מיליון דולר בלבד). במקרה הזה מדובר אמנם בחברה שעדיין מפסידה כסף, אבל נסחרת הרבה מתחת לשווי הנכסי שלה. אם מהלך הרה-ארגון יצלח, הפער בין המחיר לערך הנכסי ייסגר.
*לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של הרשות לניירות ערך אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה, ולכן אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לכתוב לי לאימייל [email protected] . הדברים מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשירים פיננסיים אחרים. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ השקעות, הוא לא מחזיק אף אחד מהניירות שהוזכרו, ומנהל בלוג השקעות בכתובת
- 8.אופטליקס 80% בבעלות כן פייט נסחרת בפי 2 מכן פייט (ל"ת)חד עין 17/06/2012 09:29הגב לתגובה זו
- 7.אברהם 17/06/2012 08:59הגב לתגובה זובס"ד, דובר על בלופניקס לפני שנתיים כמועמדת להמכר לibm בשערים הרבה יותר גבוהים מהיום, לדעתי בלבד בלי להתבסס על מידע כלשהו קיים עדיין סיכוי שהנושא יעלה מחדש+קניית מניות ע"י בעלי עניין בארה"ב לפני כחודש. המניה בסחירות נמוכה בארץ וכל מי שקונה צריך לדעת זאת! אני לא ממליץ רק כתבתי את דעתי! תודה ויום טוב.
- 6.משקיע 16/06/2012 16:54הגב לתגובה זוהודיעו על כוונה לרכוש מניות בשוק והמנכ"ל קיבל אופציות למימוש במחיר של מאה אחוז ממחיר השוק.
- 5.חומי 15/06/2012 17:59הגב לתגובה זושופרסל למה לחפש בשדות זרים
- 4.אריק 15/06/2012 17:58הגב לתגובה זוטיסה נעימה
- 3.כרגיל מעניין מאוד (ל"ת)עופר 15/06/2012 17:22הגב לתגובה זו
- 2.gour 15/06/2012 15:27הגב לתגובה זוכמשקיע ערך אני תמיד מחפש את המניות שנסחרות בחסר. אבל מנית ת.א.ת אינה מנית ערך. ע"פ ערך הספרים של המניה, המניה באמת נסחרת בחוסר מטרוף. אבל ישנם מס' נתונים: 1. המניה חסרת יציבות במכירות, אין צמיחה עם השנים. 2. השנים 2010 ו 2009 שנים עם הפסדים. 3. תזרים מזומנים הולך ויורד עם השנים. ישנם יותר מידי נורות אדומת למניה כמנית ערך.
- 1.צחי 15/06/2012 14:48הגב לתגובה זולעצור אותה.