
התוכנית ששינתה את פני כלכלת ישראל ומה קרה היום לפני 19 שנה
ביזפורטל מגישים: היסטוריה כלכלית - "מה קרה היום לפני..." מדור מיוחד שמוקדש לאירועים המרכזיים שעיצבו את פני הכלכלה בישראל ובעולם - והיום על ההתרחשויות הבולטות בתאריך ה-20 ביולי
20 ביולי 2006 – ירידות חדות בבורסה בת"א על רקע מלחמת לבנון השנייה
ב־20 ביולי 2006, במהלך השבוע הראשון של מלחמת לבנון השנייה, חוותה הבורסה בתל אביב ירידות חדות. מדד ת״א 25 נפל בכ־2.3% על רקע חששות מהתרחבות הקרבות. בצפון הארץ אלפי עסקים השביתו פעילות, תנועת סחורות ירדה, והבנקים נערכו למתן הקלות באשראי לעסקים שנפגעו. הדולר התחזק מול השקל, בעיקר בשל נהירה למט"ח כפי שקורה פעמים רבות כשפורץ אירוע קיצון ביטחוני, בעוד מניות בתחום הביטחוני – כמו אלביט מערכות ותעשיות ביטחוניות נוספות – רשמו עליות בזכות הערכות להזמנות עתידיות. האירוע שיקף את הרגישות של הכלכלה הישראלית למצבים של מתיחות ביטחונית והבליט את יכולת השוק להתאושש לאחר מכן במהירות יחסית.
20 ביולי 1994 – ירידות חדות בבורסה בתל אביב בעקבות פיגוע בבואנוס איירס
ב־20 ביולי 1994, יום לאחר פיגוע קשה בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס והחרפת המתח הביטחוני בישראל, רשמה הבורסה בתל אביב ירידות חדות. מדד המעו״ף ירד בכ־3.5% על רקע חשש מהשלכות ביטחוניות וכלכליות רחבות. מניות התיירות, התעופה והקמעונאות נפגעו במיוחד, ואילו איגרות חוב ממשלתיות נהנו מביקושים חזקים. בנק ישראל הודיע באותו יום כי הוא עוקב אחרי ההתפתחויות ומוכן להתערב במקרה של פגיעה משמעותית בשער החליפין או בתנאי הנזילות – מהלך ששידר לשווקים תחושת ביטחון למרות האווירה הקשה.
20 ביולי 1985 – תוכנית הייצוב הכלכלית של ממשלת ישראל יוצאת לדרך
ב־20 ביולי 1985 יצאה לדרך אחת הרפורמות הדרמטיות בתולדות הכלכלה הישראלית. האינפלציה, שזינקה לכ־450% בשנה, איימה למוטט את המשק. התוכנית, שהובילו ראש הממשלה שמעון פרס ושר האוצר יצחק מודעי, כללה קיצוץ חד בסובסידיות, הקפאת מחירים ושכר, העלאת מסים והפחתה משמעותית של הוצאות הממשלה. הופעלו מנגנוני פיקוח הדוקים על אשראי, שערי חליפין והזרמת הון, מתוך מטרה לעצור את הסחרור. בתוך חודשים ספורים נבלמה האינפלציה וירדה לכ־20% בשנה – הישג מהיר ומפתיע. עם זאת, המחיר החברתי היה כבד: יוקר המחיה זינק, הפערים הכלכליים התרחבו, שכבות חלשות נפגעו מקיצוץ בקצבאות ומהעלאות מחירים, והציבור נדרש להסתגל למציאות חדשה שבה ההגנה הממשלתית מצטמצמת והאחריות הכלכלית האישית גדלה.
20 ביולי 1969 – אפולו 11 נוחתת על הירח ומשנה את כללי המשחק בחלל
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
- האם נראה בקרוב דולר ב-3.3 שקלים? ומה זה יעשה לבורסה
- "נהירה לדולר" - מאחורי האמירה המבלבלת של מנכ"לית דואר פיננסים
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
20 ביולי 1944 – ועידת ברטון וודס מניחה את היסודות לכלכלה הגלובלית
ב־20 ביולי 1944 התכנסה בארה״ב ועידת ברטון וודס (על שם העיירה בניו המפשייר שבה התקיימה), שנחשבת לאבן דרך בהיסטוריה הכלכלית. 44 מדינות קבעו בה כללים חדשים לניהול הכלכלה העולמית לאחר מלחמת העולם השנייה. במסגרת הוועידה הוכרז על הקמתם של שניים מהמוסדות הכלכליים הבינלאומיים הבולטים - קרן המטבע הבינלאומית (IMF) והבנק העולמי. עוד הוסכם על יצירת מערכת של שערי חליפין קבועים יחסית, שבה הדולר נקבע כמטבע עוגן בינלאומי הצמוד לזהב. המדינות התחייבו להימנע ממדיניות הפוגעת בסחר החופשי, ונקבעו מנגנונים להעמדת הלוואות חירום למדינות במשבר כדי למנוע התמוטטויות פיננסיות. ההחלטות הללו הובילו לשיקום הכלכלה העולמית, ליצירת יציבות ארוכת טווח בשוקי המטבעות ולבסיס שעליו נבנתה הגלובליזציה המודרנית, עם גידול מואץ בסחר ובהשקעות בינלאומיות בעשורים הבאים.- 2.דעה 20/07/2025 15:42הגב לתגובה זומשנות ה2000 הכנסתי סנופי תא 125 דקס שווקים מתעוררים. הקשר בין הדקס ותא אבסולוטי בעתקים. המדד המוביל תא מבין כולם הגרוע שווקים מתעוררים אחריו סנופי. דולר שקל יורו שם השקל דומה לדולר במינוף לטוב ולרע והפוך מהאירו.
- 1.היום אנחנו 20 שנה עם ממשלות ביבי שרק דופקות את הציבור. יוקר מחיה בין הגבוהים בעולים בטופ של הטופ. (ל"ת)אנונימי 20/07/2025 15:20הגב לתגובה זו
- ישי 20/07/2025 17:00הגב לתגובה זוהליכוד הימין הביאו את הקפיטליזם במקום הסוציאליזם.פתחו שווקים. ריסקו מונופולים. פתחו את השמיים. את הסלולאר. את היבוא.הוציאו גז.השמידו את האויב.יש עוד הרבה מה לעשות ויעשו אבל השמאל הוכח כמשמיד ערך כלכלי מדיני וצבאי.
- מצב כלכלי הטוב בהסטוריה אבל ממתי עובדות מבלבלות שמאלנים (ל"ת)אנונימי 20/07/2025 16:47הגב לתגובה זו