ארהב ארצות הברית
צילום: mromerorta, Pixabay

שוק התעסוקה מתקרר - מספר המשרות הפנויות במרץ מתחת לצפי

נתוני התעסוקה לחודש מרץ הראו שהמעסיקים כבר מתחילים להיזהר ומגייסים פחות עובדים; האם הנתונים ישפיעו על החלטת הריבית של הפד'?

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה תעסוקה ארה"ב

אי הוודאות שיוצרת מדיניות המכסים של טראמפ מחלחלת גם לשוק העבודה - לפי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה האמריקאית (JOLT) לחודש מרץ, מספר המשרות הפנויות בארה"ב עמד על 7.192 מיליון, מתחת לצפי האנליסטים שהיה ל-7.48 מיליון, וירידה לעומת פברואר שבו נרשמו 7.48 מיליון משרות פנויות. מנגד, קצב הפיטורים דווקא האט ל-1.558 מיליון במרץ, לעומת 1.78 מיליון מפוטרים בפברואר.


הכלכלנים מעריכים שהמכסים יגרמו לעליית מחירים ולשיבושים בשרשראות האספקה, כאשר הפגיעה המשמעותית בשוק העבודה צפויה להתרחש בחודשים הקרובים. בנוסף, הקפאת גיוסים ופיטורים נרחבים של עובדי מדינה - כחלק מהקמפיין של ממשל טראמפ לצמצום דרסטי בעלויות של הממשל הפדרלי - צפויים להחליש עוד יותר את עמידותו של שוק העבודה.


ביום שישי הקרוב צפוי הממשל לפרסם כי מספר המשרות במשק (Nonfarm Payrolls) עלה ב-130 אלף בחודש אפריל, לאחר תוספת של 228 אלף משרות במרץ, כך לפי סקר של רויטרס. שיעור האבטלה צפוי להישאר יציב ברמה של 4.2%.


למרות הירידה, מספר המשרות הפתוחות נותר גבוה ביחס לרמות היסטוריות, אך ניכר כי מגמת הירידה נמשכת בעקביות מאז השיא שנרשם במרץ 2022 - אז היו במשק האמריקאי 12.1 מיליון משרות פנויות, כאשר הכלכלה עדיין התאוששה מהשלכות הסגרים של מגפת הקורונה. שוק העבודה האמריקאי הפגין עד כה עמידות מרשימה. למרות הריביות הגבוהות שנועדו לבלום את התפרצות האינפלציה, חברות, עמותות וגופים ממשלתיים המשיכו לגייס עובדים.


איך הנתונים ישפיעו על הפד'?

הפד' ימסור את החלטת הריבית הבאה שלו בשבוע הבא, כשהמשקיעים כרגע צופים שהוא ישאיר את הריבית על כנה בהחלטה הקרובה, כשקיים צפי להורדה ביוני בסבירות של 61.5%. עם זאת, שוק התעסוקה הפך לאחד הגורמים המשמעותיים שהפד' שוקל בהחלטת הריבית.


הנתונים האחרונים משוק התעסוקה כנראה לא יביאו להורדת ריבית בשבוע הבא, אבל הם עשויים להעלות את הסיכויים להורדה בהחלטת יוני. נשיאת הפד של קליבלנד, בת' האמק, אמרה כי הפד' עשוי להוריד ריבית ביוני אם הכלכלה תראה סימנים של היחלשות, במיוחד על רקע חידוש מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ. "אם עד יוני יהיו בידינו נתונים משכנעים, אז אני חושבת שתראו את הוועדה זזה, כמובן בהתאם לכיוון שהנתונים יכתיבו", אמרה האמק.


גם חבר מועצת הנגידים של הפד, כריסטופר וולר, הצהיר בראיון כי הוא עשוי לתמוך בקיצוץ ריבית אם שוק העבודה יתחיל להיחלש - אך סייג ואמר כי להערכתו תרחיש כזה לא יתרחש לפני יולי. "אם המכסים הגדולים יחזרו במלואם, לא יפתיע אותי אם נתחיל לראות יותר פיטורים, ועלייה בשיעור האבטלה", הסביר וולר. "ברגע שאראה הידרדרות רצינית בשוק העבודה, הייתי מצפה להורדות ריבית נוספות ומהירות יותר".

קיראו עוד ב"גלובל"


בבסיס, הפד' אחראי לשמור על אינפלציה נמוכה ואבטלה נמוכה. הכלי העיקרי שברשותו, הריבית, משפיע על עלויות ההלוואות בכל המשק. כאשר הפד' מעלה ריבית הוא מנסה לבלום את האינפלציה על ידי האטת הצריכה, וכשהוא מוריד ריבית הוא מנסה לעודד פעילות כלכלית ולהעלות את האינפלציה. אך מדיניות המכסים של טראמפ מקשה עליו: מצד אחד היא עלולה להגביר את האינפלציה דרך עליית מחירים, ומצד שני להחליש את שוק העבודה דרך פיטורים והאטה כלכלית. נכון לעכשיו, הפד' שמר על ריבית גבוהה יחסית ברמה של 4.5% כדי לדכא את שאריות האינפלציה שהתחוללה אחרי המגפה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה