פיטר נבארו (יוטיוב)פיטר נבארו (יוטיוב)

האיש שחוזה דאו 50,000 ושוק שורי למרות משבר המכסים

פיטר נבארו, יועץ בכיר לסחר וייצור של הנשיא דונלד טראמפ, משדר אופטימיות - "אל תמכרו מניות, אל תיכנעו לפחד"

אביחי טדסה | (9)

פיטר נבארו, יועץ בכיר לסחר וייצור של הנשיא דונלד טראמפ, משדר אופטימיות. בראיון לרשת פוקס ניוז, הוא העביר מסר ברור למשקיעים: "אל תיכנעו לפחד". בארו חוזה עתיד ורוד – דאו 50,000 ושוק שורי שיוביל את אמריקה ל"תור הזהב". נזכיר כי נבארו חכם ככל שיהיה, מלומד ככל שיהיה הוא חלק מהממשל כך שהאינטרס שלו בעליות בשווקים הוא ברור. ועדיין - הוא פגע בתחזיות קודמות וכדאי לקרוא את מה שהוא אומר.  ול"איזון" כדאי גם לקרוא אחרים, הנה למשל מה שריי דליו, גורו ההשקעות חושב על מלחמת הסחר והשווקים והוא לא אופטימי.

נבארו: הכלכלן שחזה את טראמפ

פיטר נבארו (74) הוא דמות מפתח בממשל טראמפ, עם רקע עשיר בכלכלה ופוליטיקה. בוגר אוניברסיטת טאפטס ובעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת הרווארד, נבארו שימש כפרופסור לכלכלה באוניברסיטת קליפורניה באירווין במשך עשרות שנים. הוא זכה לפרסום כסופר ומבקר של מדיניות הסחר עם סין, במיוחד בספרו "Death by China" (2011), שבו טען שסין "גונבת" מקומות עבודה מאמריקה. ב-2016, לאחר בחירתו של טראמפ, נבארו חזה שהדאו יגיע ל-25,000 נקודות – תחזית שהתגשמה ב-2018 – והפך לאחד האדריכלים של מדיניות המכסים של הממשל. כעת, הוא חוזר עם תחזית חדשה ונועזת.​

"אל תמכרו מניות"

נבארו פתח את הראיון בקריאה ישירה למשקיעים הקטנים: "אל תיכנעו לפחד. הם רוצים שתמכרו. אתם לא מפסידים עד שתמכרו". לדבריו, הדאו יזנק ל-50,000 נקודות, וה-S&P 500, שרוב מניותיו "לא זזו בשנתיים האחרונות" מעבר ל"שבע המפוארות" (כמו אנבידיה ואפל), עומד להתפוצץ כלפי מעלה. "הם יהיו כל כך שוריים," הוא אומר "כי אנחנו מחזירים את ההשקעות הביתה".​

"תור הזהב": חזון כלכלי

נבארו רואה במכסים הזדמנות להחזיר את הייצור לארה"ב, ומבטל את הטענה שתעשיות כמו אלקטרוניקה או טקסטיל לא יחזרו. "נעשה את זה עם אוטומציה," הוא אומר, "יהיו הרבה משרות לרובוטים ולבני אדם." הוא תוקף את המצב הנוכחי – כמו מפעלי BMW בדרום קרוליינה ש"מרכיבים תמסורות גרמניות" – כ"הונאה" שמשאירה את הרווחים בחו"ל. לדבריו, החברות שייצרו בארה"ב יובילו את ההתאוששות ב-S&P 500, והוא מבטיח: "לא יהיה מיתון." הסיבות? חבילת הקלות מס "הגדולה בהיסטוריה" שתגיע בקרוב, ירידה במחירי הנפט, וריבית משכנתא נמוכה יותר.​


האם מכסים טובים לכלכלת ארה"ב? 

המצדדים, בינהם כאמור פיטר נבארו, רואים במכס כלי להחזרת הייצור והעצמאות הכלכלית, בעוד המתנגדים מזהירים מפני אינפלציה, מיתון ופגיעה בצרכנים. הנה ניתוח מקצועי של שני הצדדים. המצדדים: "החזרת אמריקה לגדולה". 

התומכים במכסים טוענים שהם מחזקים את הכלכלה האמריקאית בדרכים מוחשיות:  

הגנה על תעשיות מקומיות: מכסים מגנים על יצרנים אמריקאים מפני תחרות לא הוגנת, כמו דמפינג (מכירה מתחת לעלות) וסובסידיות ממשלתיות של מדינות כמו סין ווייטנאם.  

החזרת ייצור: על ידי העלאת מחירי היבוא, מכסים מעודדים חברות לייצר בארה"ב. נבארו טען ש"אוטומציה תביא משרות לרובוטים ולבני אדם," והזכיר את BMW כדוגמה לחברות שמרוויחות על חשבון ארה"ב תחת הסדרי ייצור קיימים. 

קיראו עוד ב"גלובל"

צמצום הגירעון המסחרי: ארה"ב סובלת מגירעון סחר של 900 מיליארד דולר (2024), כאשר סין לבדה אחראית ל-375 מיליארד. המכסים, לפי התומכים, יקטינו את היבוא ויגדילו את היצוא, כפי שטראמפ הבטיח ב-2016.  

המצדדים רואים במכסים כלי אסטרטגי להחזרת העצמאות הכלכלית, תוך הפחתת התלות בסין ובשרשראות אספקה זרות – מהלך שחשוב במיוחד בעיתות קונפליקט גיאופוליטי.

המתנגדים: "סכנה ברורה ומיידית"

המתנגדים, כולל כלכלנים כמו לארי סאמרס ואנליסטים ב-CNBC, מזהירים שהמכסים עלולים להרוס את הכלכלה:  

אינפלציה ופגיעה בצרכנים: מכסים מעלים את מחירי הסחורות המיובאות – 60% מהצריכה האמריקאית – מה שיגדיל את יוקר המחיה. דוח של גולדמן זאקס (8 באפריל) מעריך עלייה של 1.5% ב-CPI תוך שנה, שתפגע בכוח הקנייה של משקי הבית.  

מיתון: ג'יי פי מורגן חתכו את תחזית ה-S&P 500 ל-5,200 (מ-6,500), והעלו את הסבירות למיתון ל-45%. המתנגדים טוענים שמכסים יקטינו את הסחר העולמי, יפגעו ביצואנים אמריקאים (כמו חקלאים שמוכרים לסין), ויובילו לסטגפלציה – אינפלציה עם צמיחה נמוכה.  

פגיעה בחברות: טום לי מפאנדסטראט הזהיר שהמכסים "שברו את הברית עם הקפיטליזם," והשאירו חברות עם "טריליוני דולרים של הון תקוע" לאחר שהעבירו שרשראות אספקה ב-2018. אפל, למשל, עלולה להעלות מחירי אייפונים המיוצרים בסין.  

מלחמת סחר: סין והאיחוד האירופי מאיימים בתעריפי נגד, מה שיפגע ביצואנים אמריקאים כמו בואינג וסויה. נבארו עצמו הודה ש"ייתכן שלא נפתור את זה עם סין," והמתנגדים רואים בכך סיכון למלחמת סחר מלאה שתערער את הכלכלה העולמית.

המצדדים מתמקדים בטווח הארוך – חיזוק התעשייה המקומית והפחתת התלות ביבוא – ומאמינים שהכאב המיידי שווה את המחיר. נבארו טוען ש"אנחנו נרוויח יותר ממה שנפסיד," ומצביע על ירידת מחירי הנפט כריפוד לאינפלציה. המתנגדים, לעומת זאת, מדגישים את הסיכונים המיידיים – עליית מחירים, אובדן משרות ביצוא, ותגובות נגדיות – וטוענים שהיתרונות מוגזמים. לדברי סאמרס "המכסים יעלו לכל אמריקאי 1,000 דולר בשנה, והתעשייה לא תחזור כל כך מהר."

נראה שהמכסים של טראמפ הם הימור – אף אחד לא יודע באמת מה יתפתח והאם בסופו של דבר הם יתרמו או יזיקו לכלכלת ארה"ב וכלכלת העולם. 

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    מר מטני 09/04/2025 16:13
    הגב לתגובה זו
    שק של לבנים חכם ממנו
  • 7.
    אנונימי 09/04/2025 14:45
    הגב לתגובה זו
    התוכנית שלו מחסלת את ארהב
  • 6.
    שור ודוב נכנסים לבר 08/04/2025 22:54
    הגב לתגובה זו
    עם כל הכבוד לכלכלנים אם היו יודעים את העתיד הכלכלות בכל העולם היו חזקות ולעולם לא היו טלטלות אך זה לא המקרה. כשמנענעים את הסירה חזק מדי צריך לצפות שהיא תתהפך בשלב מסוים.
  • 5.
    cryh 08/04/2025 22:18
    הגב לתגובה זו
    איבדנו את הבסיס אנחנו מוקפים בטירלול רמאות עושק גניבה וגזל לא להאמין לאן התדרדרנו
  • 4.
    אנונימי 08/04/2025 21:38
    הגב לתגובה זו
    השוק יעלה אבל ואבל גדול. בלי הניתוח חרוגי שעושים ארהב לא תוכל להתקיים. המס שהם גובים הולך רק לכיסוי ריבית החוב. וכל פעם מעלים את תקרת החוב. אז זה הכרחי...לתזמן אי אדם שמסוגל.
  • 3.
    יגיע ל 50 אלף אבל לא אמר מתי (ל"ת)
    אליהו 08/04/2025 19:02
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אז אמר. (ל"ת)
    תומר 08/04/2025 18:40
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    זה הדובר של טראמפ מה ציפיתם שיגיד. (ל"ת)
    איש משוחד. 08/04/2025 18:35
    הגב לתגובה זו
  • מיסטר 08/04/2025 19:21
    הגב לתגובה זו
    הוא זה שיצא את המשבר