דו"ח מבקר המדינה: "מותר ואפילו רצוי לפרק קיבוץ כושל ולהקים במקומו יישוב קהילתי"

דו"ח מבקר המדינה מבקר את פעילות מינהל מקרקעי ישראל, משרד החקלאות ורשות התכנון בטיפול בישובים מעוטי תושבים. "אין הצדקה שישובים מעוטי אוכלוסין ימשיכו להחזיק באמצעי ייצור המיועדים ליישוב גדול"
לירן סהר |

בדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ג') מותח מבקר המדינה מיכה לינדרשטראוס ביקרות על התנהלות מינהל מקרקעי ישראל, משרד החקלאות ורשות התכנון בנושא הטיפול ביישובים הנמצאים במצב של תת איכלוס.

מהדוח עולה כי במשך שנים רבות מחזיקים יישובים בהם ישנם מספר חברים מועט בתקן נחלות ובאמצעי ייצור שנועדו לשרת אוכלוסיה גדולה יותר וזאת ללא כל הצדקה. עוד עולה כי מינהל מקרקעי ישראל, משרד החקלאות ורשות התכנון פועלים בנפרד, באופן לא מוסכם ואף סותר שהחלטותיהם מלוות בחוסר שקיפות חמור, ללא ראיה כוללת ותוך בחינה נקודתית ופרטנית לגבי כל יישוב ויישוב.

האגודה לצדק חלוקתי אומרת כי "על מינהל מקרקעי ישראל להשיב קרקעות אלה לחזקתו שכן, מדובר במקרקעי הציבור שעל המדינה לנצלם לצרכי וטובת הציבור כולו. הענקת שטחי קרקע נרחבים שכאלו למספר מועט של משפחות עומדת בניגוד לערכי הצדק החלוקתי וזאת במיוחד כאשר ישנם צרכים ציבוריים הנותרים ללא מענה ומגזרים נוספים באוכלוסייה הזקוקים לסיוע".

לדברי האגודה, הדו"ח חושף התנהלות קלוקלת של מינהל מקרקעי ישראל בשמירה על נכסי הציבור. "למרות שמזה שנים רבות זוכים מעטים להחזיק בעתודות קרקע נרחבות, הנושא של יישובים בתת האכלוס לא עלה לדיון במועצת מקרקעי ישראל באופן כולל והדיון נערך בהחלטות פרטניות ולא שקופות לגבי גורל כל יישוב בנפרד". האגודה מוסיפה כי "מהמקרים שנבחנו על ידי משרד מבקר המדינה עולה כי מתקבלות החלטות סותרות בדבר חלוקה של אמצעי הייצור במינהל ובמשרד החקלאות, ואשר בסופו של דבר לא יוצאות אל הפועל. כמו כן לא נבחנות חלופות אפשריות ועלויותיהן לפני ההחלטה על פתרון מסוים. דבר זה יכול להוביל לקבלת החלטות לא סבירות, לא מאוזנות, מפלות וזאת באופן חסוי לגמרי ובהעדר שקיפות ציבורית מינימאלית".

בסיום הדוח קובע מבקר המדינה כי התמשכות ההליכים והעדר פתרונות אינו מצב תקין. וכי יש לשקול למנות ועדה ציבורית או ממשלתית אשר תגיש המלצותיה לצורך קבלת החלטה מחייבת. לעמדת מבקר המדינה: "מותר ואפילו רצוי לפרק קיבוץ כושל ולהקים במקומו יישוב קהילתי. ככלל, אין כל הצדקה שישובים שגרים בהם מספר מועט של חברים מעטים בלבד ימשיכו להחזיק במשך שנים רבות באמצעי ייצור המיועדים ליישוב גדול".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה