גיאוקרטוגרפיה: 7% מוטרדים מנושאי איכות סביבה, 51% יעדיפו לרכוש דירה ירוקה
נושא הסביבה הופך למרכזי בשנים האחרונות וניתן להבחין ביותר ויותר יזמי נדל"ן משקיעים משאבים ומחשבה רבה יותר בהוספת אלמנטים של בנייה ירוקה במיזמי בנייה. אולם בקרב הציבור הישראלי נושא איכות הסביבה עדיין מאופיין כ"מותרות", תחום נישה שאינו בראש סדר העדיפויות.
לפי סקר של מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה, שנערך עבור המרכז לעיצוב ולטכנולוגיה אריאל בשומרון, רק 7% מן הציבור מוטרדים יומיומית מנושא איכות הסביבה. שיעור זה נמוך מן העניין היומיומי במצב השחיתות במדינה, שהעסיק 14% מן הנשאלים. בסקר, המייצג את כלל אוכלוסייה היהודית, מדגם של 500 נשאלים, הנושא הביטחוני הוא המעסיק את מירב הציבור - 33% מן המשיבים. גם לגבי הרצון לאיזה תחום מבין מספר תחומים על המדינה להשקיע יותר תקציבים, שיעור נמוך של 8% בלבד ציינו כי יש להשקיע תקציבים בפיתוח טכנולוגיות לשמירה על איכות הסביבה, בעוד שתחומים אחרים ובראשם החינוך (49%) צוינו בשיעורים גבוהים יותר. 44% מן הציבור חושבים כי המשרד לאיכות הסביבה כשל בטיפול בבעיות הקשורות לאיכות הסביבה. שיעור זה כפול משיעור אלו המאמינים כי המשרד הצליח בטיפול בבעיות אלו (22%).
בתחום הדיור, כמחצית מן הציבור (51%) יעדיף לרכוש דירה יקרה יותר הבנויה בשיטת הבנייה הירוקה, בהנחה כי בטווח הארוך דייר הבית יחסוך כסף. מנגד, ציינו למעלה משליש מן הציבור (35%) כי יעדיפו מחיר נמוך על פני בנייה ירוקה. שיא הנכונות מתבטא ברכישת דיור על פי עקרונות הבנייה הירוקה, שאינה כרוכה בהכרח בעלות נוספת - 61% מן הציבור יעדיפו כך, על פני 28% שיעדיפו יוקרה אישית, דהיינו: רכישת בית או דירה יוקרתיים ומרשימים הן מבפנים והן מבחוץ.
ממצאים נוספים שעלו בסקר: נושא איכות הסביבה מעסיק יותר את הגברים, אשר גם מוכנים יותר להקדיש תקציבים לתחום. באופן מפתיע, בעלי השכלה אקדמאית מתעניינים יחסית פחות באיכות סביבה, ויותר בשחיתות, ויחסית מוכנים להשקיע יותר בחינוך מאשר באיכות הסביבה. יחד עם זאת, הם גם אלה שמאשימם יותר את המשרד לאיכות הסביבה בבואו לטפל בבעיות הסביבה. בעלי הכנסה הגבוהה מן הממוצע מוכנים יותר להשקיע כספים ציבוריים באיכות הסביבה, וגם לרכוש מבני מגורים ידידותיים לסביבה. אזור המגורים והתנאים הסביבתיים ששוררים בו משפיע על המודעות לחשיבות הנושא: באזור חיפה והצפון, נושא איכות הסביבה מעסיק 9.2% מן הנשאלים, לעומת 2.3% בלבד באזור ירושלים. המשרד לאיכות הסביבה כשל יותר לפי דעת הנשאלים הגרים באזורים הסובלים מבעיות סביבתיות שיש להן השפעה על בריאות תושביהם. בחיפה והצפון 46.9% סבורים שהמשרד כשל, ובאזור באר שבע והדרום - 51.1% חושבים שהמשרד כשל, לעומת כשליש בלבד מבין הנשאלים שגרים באזור ירושלים והשרון.
מתברר כי הדור הצעיר, בגילאי 34-18, מייחס באופן מובהק חשיבות רבה יותר לנושא זה מן הגילאים הבוגרים ממנו, בייחוד גילאי 55+, ומוכן להשקיע בטכנולוגיות שיתרמו לאיכות הסביבה פי שלושה מן הדור המבוגר, 12.2% מול 4.1% בהתאמה.