חשמל
צילום: Image by Joe from Pixabay

רמ"י יוצאת במגה-פרויקט שיספק כשליש מצריכת החשמל של המדינה

מקדמת פרויקט ענק באזור אורון צין בנגב שמטרתו להפוך קרקע מופרת - המשמשת כיום לכרייה וחציבה- לקרקע שתשמש ליצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף ענק של כ 10גיגה ואט המהווים כשליש מצריכת החשמל של מדינת ישראל

מנדי הניג | (9)

רשות מקרקעי ישראל, בשיתוף רשויות מקומיות בנגב, מובילה פרויקט תשתיתי נרחב באזור אורון-צין שבנגב. הפרויקט, שצפוי להתפרס על פני כ-110 אלף דונם בין דימונה לחצבה, יסב קרקע מופרת שמשמשת כיום לכרייה וחציבה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף של כ-10 גיגה-וואט. ההיקף הזה מהווה כשליש מצריכת החשמל השנתית של מדינת ישראל וצפוי לתרום לביטחון האנרגטי של המדינה.

הפרויקט מתוכנן להתבצע בשלבים, כאשר המכרזים הראשונים למתחמים בהיקף של 500 מגה-וואט כל אחד צפויים להתפרסם בתוך כשנתיים. עיקר ייצור החשמל יתבסס על מערכות פוטו-וולטאיות (PV), כשתוך כדי יבחנו גם טכנולוגיות נוספות כמו ייצור מימן ירוק ואגירת אנרגיה. השטח של הפרויקט ברמת הנגב ובערבה התיכונה, יכלול גם חוות שרתים תת-קרקעיות, מרכז מחקר ופיתוח בתחום האנרגיה ותשתיות תומכות.

התכנית מקודמת על ידי רשות מקרקעי ישראל באמצעות הוועדה לתשתיות לאומיות במינהל התכנון (תת"ל 182), בשיתוף מועצות אזוריות רמת נגב וערבה תיכונה ועיריית דימונה. התכנון כולל חיבור המתקנים לרשת החשמל הארצית והבטחת יציבות אספקת החשמל לכל הארץ.

הפרויקט יאפשר לישראל להגדיל את היעד הלאומי לשימוש באנרגיות מתחדשות מ-30% ל-50% מסך צריכת החשמל עד שנת 2030, בהתאם להתחייבויות המדינה במסגרת הסכמי האקלים. השימוש בקרקע מופרת, שאינה מתאימה לשימושים חקלאיים או אקולוגיים, יצמצם את הפגיעה בקרקעות חקלאיות ובשטחים בעלי רגישות סביבתית, וככה יתמוך בביטחון התזונתי של המדינה כשקרקעות שנועדו לחקלאות לא ייפגעו.

הפרויקט צפוי לשמש מנוע צמיחה כלכלי בנגב המזרחי. הקמת המתקנים, חוות השרתים ומרכז המחקר תיצור מאות משרות בשלבי הבנייה והתפעול. כמו כן, הפרויקט עשוי למשוך חברות טכנולוגיה וסטארט-אפים בתחום האנרגיה לאזור, ובכך לחזק את מעמדו כמרכז טכנולוגי. הפרויקט צפוי להפוך את אזור אורון-צין למרכז אנרגיה מתחדשת שישנה את פני שוק האנרגיה הישראלי.

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל: "רשות מקרקעי ישראל מניחה את התשתית הכלכלית לפיתוחו של הדרום ולחיזוק ביטחונה האנרגטי של מדינת ישראל בעשורים הקרובים. הפרויקט הוא בקנה מידה לאומי וחסר תקדים, שיאפשר לישראל לעשות קפיצת מדרגה של ממש לעבר היעדים שהציבה לעצמה במעבר לאנרגיה המתחדשת. הפרויקט מבטא את המחויבות שלנו לשילוב בין פיתוח הנגב, צמצום הפגיעה בקרקעות רגישות וחקלאיות, וקידום מהלכים ארוכי טווח למען הדורות הבאים."

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אנונימי 21/05/2025 12:46
    הגב לתגובה זו
    תפסיקו לחרטט את הציבור אין היתכנות לקישקוש הזה רק גז כחול לבן עובד ולא יעזור לכם הדמיונות הללו
  • 5.
    חיים מאיר ויזניצר 20/05/2025 08:19
    הגב לתגובה זו
    בוקר אור עד שלא ימצאו דרך זולה לאגור חשמל כל הסיפור של אנרגיה ירוקה זה בלופ אחד גדול חשמל מהשמש לא ניתן לתכנון וזה אומר שחייבים בכל רגע נתון רזרבות של חשמל שמיוצר בדרכים רגילות.מי שרוצה להעמיק שיחפש בגוגל פרופסור יונת דובי.
  • 4.
    דיבורים יש שנים רבות חשמל מהשמש אין (ל"ת)
    עושה חשבון 19/05/2025 22:58
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אנונימיYL 19/05/2025 21:29
    הגב לתגובה זו
    דמי פרוטקשן ל בדואים עבור שמירההההההה
  • 2.
    אלון 19/05/2025 20:15
    הגב לתגובה זו
    מימן ירוק תגידו אתם הזויים אני מקווה שיש מספיק שכל לכל ממשלה שתהיה פה שלא תרצה להביא את מדינת ישראל לפשיטת רגל בסגנון המדינות האירופאיות
  • הכל תלוי בנאשם בשוחד מי משלם יותר למי (ל"ת)
    עושה חשבון 20/05/2025 06:16
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יהודה 19/05/2025 15:48
    הגב לתגובה זו
    חשמל ירוק מבוסס תנאי מזג אוויר לא מסוגל לתת מענה לצריכה. הצירכה היא 247 ואילו תאים פוטו ולטאים מיצרים אנרגיה רק כשיש שמש טורבינות רק כשיש רוח וכו...אמצעי אגירת האנרגיה הקיימים היום מוגבלים מזהמים ויקרים. לכן כל הנושא מקודם עי פופליזם וחוסר ידע.הפתרון האמיתי תחנה גריענית
  • מה אירן תגיד על ההמלצה שלך (ל"ת)
    נחמן 20/05/2025 19:54
    הגב לתגובה זו
  • עושה חשבון 20/05/2025 06:21
    הגב לתגובה זו
    המיסים על הגז וחשמל מגז הם כ60% מההכנסות ללא הוצאת מטבע זר . החשמל מהשמש יוצר מקומות עבודה רבים ומתאים כהשלמה לייצור בגז .