שטפון נתוני המאקרו השליליים: המדד המשולב למצב המשק ירד ב-1% בחודש דצמבר
ההאטה אליה נכנס המשק הישראלי בחודשים האחרונים משתקפת היטב בנתונים שפרסמו היום בנק ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בנק ישראל דיווח כי המדד המשולב למצב המשק בחודש דצמבר ירד באחוז אחד . הירידה החדה במדד החודש והירידות בו בחודשים האחרונים, מעידות על החרפת ההאטה במשק ברביע האחרון של השנה, שתחילתה עוד משלהי הרביע השני של השנה.
החרפת ההאטה מוצאת ביטויה בכך שכל רכיבי המדד ירדו החודש- הן מדדי היצור התעשייתי והפדיון במסחר ושירותים והן מדדי יבוא ויצוא הסחורות והשירותים. יצוין כי מדדי ספטמבר-נובמבר עודכנו כלפי מטה, בין השאר בעקבות עדכון משמעותי שביצעה הלמ"ס במדד היצור התעשייתי ובמדד היצוא הסחורות, כן במגמות של מדדי הפדיון והיצור התעשייתי בחודשים אלו .
לפי הנתונים החדשים רשם המדד המשולב למצב המשק בחודש נובמבר ירידה של 0.6% (הנתון הקודם הצביע על ירידה של 0.4%), באוקטובר נרשמה ירידה של 0.5% (קודם 0.3%) ובספטמבר נסיגה של 0.6% (קודם 0.3%).
קודם לכן דיווחה הלמ"ס כי על פי נתוני המגמה של שלושת החודשים האחרונים (ספטמבר-נובמבר 2008) נרשמה ירידה של 7.6% בייצור התעשייתי וירידה של 8.1% בייצור התעשייתי ללא ענפי הטכנולוגיה העלית בחישוב שנתי. הירידה במגמה של שלושת החודשים האחרונים נבעה בעיקר מנסיגה בענפי הטכנולוגיה העלית והמעורבת-מסורתית (ירידה של 11.7% וירידה של 19.8% בהתאמה) בחישוב שנתי, בייצור התעשייתי.
עוד נמסר מהלמ"ס כי על פי נתוני המגמה, בחודשים ספטמבר-נובמבר 2008, ירד הפדיון בענפי המסחר והשירותים ב-6.4% בחישוב שנתי , וזאת בהמשך לירידה של 6.7% בחישוב שנתי בחודשים יוני-אוגוסט 2008.
נציין כי הנתונים העגומים, במקביל לנתונים שפורסמו היום ומצביעים על צפי לאינפלציה שלילית השנה, מגבירים את הסיכוי שהנגיד סטנלי פישר יוריד את הריבית בעוד 0.5% לרמה של 1.25% בשבוע הבא.