החודשים הקשים של סקטור הנדל"ן: המדד איבד 23%

מי מניית הנדל"ן שרשמה את התשואה הגרועה ביותר בחודשים האחרונים ואת מי הירידות לא ממש שרטו? אפריקה צנחה ב-38% מתחילת מאי וכלכלית איבדה 31% . גם שיכון ובינוי, אלקטרה ואחרות לא יצאו בזול
יוסי פינק |

מדד הנדל"ן-15 מוביל גם הבוקר את ירידות השערים בבורסה בתל אביב, עם ירידה של 1.23%, ומשלים ירידה של 23% מאז רמת השיא מלפני שלושה חודשים (מה-6 למאי).

הסנטימנט השלילי במדד החל אומנם חודש וחצי לפני ירידות השערים החדות שנרשמו מסביב לעולם וגם במעו"ף, אך הירידות התעצמו בצורה משמעותית עם פרוץ משבר האשראי בארה"ב. עד ל-26 במאי (יום התחלת הירידות במעו"ף) רשם המדד ירידה של כ-8% ואילו מנקודה זו צנח המדד עוד כ-15%.

אם עד לפרוץ משבר הסאבפריים בארה"ב, עוד נראה היה שהירידות בנדל"ן הן סוג של תיקון לעליות השערים החדות שנרשמו במדד מאז תחילת 2006 ואף לפני כן, היום הירידות החדות נטועות עמוק בתוך הצד הפונדמנטלי של הסקטור. חברות הנדל"ן מתבססות על נזילות וגיוס כספים, בדיוק מה שמעיק כרגע על שוק ההון. בשביל להתפתח צריך לעשות רכישות ובשביל לעשות רכישות צריך כסף, העניין הוא שהכסף הפך להיות יקר וההשקעות הפכו להיות פחות משתלמות. משלל שיחות עם בכירי הנדל"ן בארץ עולה התמונה, לפיה השוק הפך להיות קשה יותר והחזק ישרוד. אין עסקאות זולות.

בסקירה השבועית של בנק אגוד כתבו כלכלני הבנק במילים פשוטות כי "משבר האשראי והמשבר בשוק הדיור האמריקאי לא חלפו ודורשים גישה דפנסיבית של המשקיעים. אנו ממשיכים להמליץ להתרחק מסקטורים מסוכנים כמו חברות נדל"ן וריט ומנגד להתמקד בסקטורים מעניינים כמו חברות אנרגיה, תרופות, תעשיות ביטחוניות וחברות המחלקות דיבידנד בשיעור גבוה".

מנגד, ברור שחלק מחברות הנדל"ן הפכו למעניינות ביותר ובמידה ולא תהיה החמרה במשבר האשראי, יכול להיות שנראה פה תיקון לירידות השערים החדות של החודשים האחרונים.

אז מי היו החברות הבולטות בשלושת החודשים האחרונים?

מניית אפריקה רשמה מאז מחיר השיא, בתחילת חודש מאי, ירידות של כ-38% והיא נסחרת כעת ברמה בה היא נסחרה בחודש מארס האחרון. תשואת המניה מתחילת השנה היא עדיין חיובית ועומדת על 10.2%. נזכיר כי ב-2006 רשמה המניה תשואה של 101%.

מניית אפריקה נכסים רשמה מאז מחיר השיא שלה, בתחילת מאי, ירידה של לא פחות מ-40%. מניות החברה רשמו עליות חדות על רקע הסנטימנט החיובי של החברה האם, אפריקה ישראל, כמו גם על רקע הצפי להנפקת נכסי החברה במזרח אירופה, הנפקה שמועדה הולך ומתרחק. מניות החברה זינקו מתוך תקופה של חודשיים (מארס - מאי) בשיעור של 75% אך מאז הם כבר איבדו את כל מהלך העליות וכעת הן נסחרות סביב השווי בו נסחרו בחודש מארס. בשנת 2006 רשמה המניה תשואה של 25%.

מניית כלכלית ירושלים איבדה מאז תחילת מאי כ-31% מערכה לאחר שרשמה זינוק של 86% מתחילת השנה ועד לנקודת השיא. כעת נסחרת המניה קצת מעל למחיר בו נסחרה בתחילת השנה. תשואת המניה מתחילת השנה עדיין יפה ועומדת על כ-22% וזאת לאחר שבשנה שעברה זינקה המניה בשיעור של 134%.

מניית אלביט הדמיה דווקא נמצאת מעל למחיר בו נסחרה בתחילת חודש מאי. המניה אומנם איבדה מערכה לנוכח המשבר אך לא שיתפה פעולה עם הסנטימנט השלילי במדד הנדל"ן בחודש וחצי שלפני תחילת המשבר. בנוסף, עסקת מכירת ההיפודרום בהונגריה העניקה רוח גבית חזקה ביותר למניה וכעת היא נסחרת במרחק של כ-12% בלבד מהשיא שנרשם בתחילת חודש יולי.

מניות נוספות שריכזו עניין בחודשים האחרונים:

אלקטרה איבדה כ-30% מאז מחיר השיא שלה בתחילת חודש יוני. ג'י.טי.סי איבדה 21% מאז אמצע יולי. אזורים המשיכה במגמה השלילית ואיבדה מאז תחילת מאי עוד 33%. שיכון ובינוי, אחת המניות הבולטות בחודשים האחרונים על רקע הצפי להנפקת שיכון עובדים, רשמה ירידה של כ-20% מאז אמצע יולי. אוסיף הגדילה לעשות עם ירידה של 48% מאז מחיר השיא שלה בתחילת חודש יוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה