האם ניתן להפריט את בתי הסוהר? בג"צ ידון בסוגיה

בעתירה טענו העותרים, בין היתר, כי המונח "הפרטת בתי הסוהר", יש בו כדי להטעות. בניגוד למכירת נכסים או חברות ממשלתיות לגורמים פרטיים, הפרטתו המלאה של בית סוהר בישראל מתאפיינת בהעברת סמכות שלטונית מובהקת לגורם פרטי, ובכך היא משולה להפרטת המשטרה, הצבא ובתי המשפט
סיון איזסקו |

ביום ראשון הקרוב ידון הרכב מורחב של 9 שופטי בית המשפט העליון (בשבתו כבג"צ) בראשות נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, בעתירה שהגישו החטיבה לזכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן וגונדר (בדימוס) שלמה טויזר, (בג"צ 2605/05) - לביטול התיקון לפקודת בתי הסוהר, המאפשר הפרטתו המלאה של בית סוהר בישראל. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין אביב וסרמן ואפי מיכאלי, אליהם הצטרפו עורכי הדין גלעד ברנע ויעל ברדה. את מקומו של הנשיא לשעבר אהרון ברק תמלא בהרכב כבוד השופטת עדנה ארבל.

נציגי העותרים, ראשי החטיבה לזכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים ברמת גן ציינו כי "העתירה מציבה סוגיות משפטיות עקרוניות וחשובות הנוגעות לאופייה של החברה ישראלית ויש חשיבות רבה לקיומו של דיון מהותי ומעמיק בנושאים אלו”.

בעתירה טענו העותרים, בין היתר, כי המונח "הפרטת בתי הסוהר", יש בו כדי להטעות. בניגוד למכירת נכסים או חברות ממשלתיות לגורמים פרטיים, הפרטתו המלאה של בית סוהר בישראל מתאפיינת בהעברת סמכות שלטונית מובהקת לגורם פרטי, ובכך היא משולה להפרטת המשטרה, הצבא ובתי המשפט. העותרים טוענים כי הפרטתו המלאה של בית סוהר בישראל יש בה כדי פגיעה של ממש בריבונות המדינה, היא מהווה הפרה של האמנה החברתית, פוגעת בעיקרון החוקתי של הפרדת רשויות ומהווה פגיעה בזכויות יסוד מוגנות - כבוד האדם וחירותו.

יצוין כי העתירה הוגשה לפני כשנתיים והתיק נדון בהרכב מורחב של בית המשפט העליון, בראשות הנשיא בדימוס השופט אהרון ברק. במסגרת זו הוחלט לתת פסק זמן בן חצי שנה למיצוי הליכי החקיקה והשיח הציבורי בנושא, במסגרתו נבחנה הצעת חוק שנועדה לבטל את התיקון לפקודת בתי הסוהר. לאחר שניסיונות החקיקה לא צלחו והצעות חוק בנושא נדחו, חוזר התיק לדיון בפני הרכב מורחב של שופטי בית המשפט העליון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה