נסווקס קיבלה אישור משרד הבריאות לביצוע ניסויים

מדובר באישור לביצוע ניסויים קליניים בישראל Phase I/IIa בחיסון משופר לשפעת
סיון איזסקו |

חברת הביוטכנולוגיה הישראלית נסווקס (NasVax) הודיעה כי קיבלה אישור משרד הבריאות להמשך ביצוע ניסויים קליניים בישראל לצורך המשך הפיתוח של המוצר המוביל של החברה, חיסון משופר כנגד שפעת, וכי בכוונתה להתחיל בניסוי הקליני במהלך חודש יולי 2007 .

הניסוי הינו ניסוי משולב Phase I/IIa. נסוי זה נועד לתת מענה לשתי שאלות קליניות חשובות במקביל, הראשונה שבהן הינה שאלת בטיחות החיסון (phase I - safety) והשניה נוגעת ליעילות החיסון (phase IIa - efficacy).

חברת נסווקס אשר נסחרת בבורסה של תל אביב (NSVX), מתמקדת בפיתוח חיסונים המבוססים על פלטפורמה טכנולוגית ייחודית לשיפור חיסונים, אשר מאפשרת שיפור חיסונים הניתנים בזריקה וכן מאפשרת מתן חיסונים שלא בהזרקה. טכנולוגיה חדשנית זו אשר פותחה בחברה, מאפשרת פיתוח יישומים רבים לחיסונים כנגד מחלות שונות.

המוצר המוביל אותו מפתחת חברת נסווקס הינו חיסון משופר לשפעת אשר ינתן בזריקה לשריר או בהתזה דרך האף. במקביל נמצאים בשלבי פיתוח ראשוניים, חיסונים משופרים לשפעת העופות, צהבת מסוג B ואנתרקס.

לדברי ארז חיימוביץ מנכ"ל נסווקס, "הניסוי הנוכחי מהווה ציון דרך חשוב שכן הוא עתיד לכלול מספר גדול של משתתפים (כ-100) ולבחון במקביל את בטיחותו ויעילותו של החיסון לשפעת במינונים שונים במתן חד- פעמי של החיסון בזריקה לתוך השריר. לדבריו, הניסוי הקליני הנוכחי אושר לאור הצלחתם של ניסויים פרה-קליניים קודמים בחיות ובעקבות הניסוי בבני אדם במתן תוך-אפי. תוצאותיו של הניסוי הנוכחי צפויות להביא את החברה לשלב מתקדם בפיתוח המוצר, הפונה לשווקים גדולים המשוועים לפיתרון יעיל".

נכון להיום מגפת השפעת מהווה אחד מגורמי התמותה הגדולים בעולם המערבי בעיקר בקרב קשישים, שיעור התמותה העולמי מוערך ב 300,000-500,000 מקרים בשנה. היקף המכירות הצפוי של חיסוני שפעת בשנת 2007 הינו כ-2.5 מיליארד דולר ומחזור מכירות זה צפוי להגיע ל-5 מיליארד דולר ב-2016.

האתגר הגדול שעימו מתמודדות חברות הפארמה הינו לייצר חיסון אשר יהיה יעיל למגוון סוגי נגיפי השפעת ויאפשר שיפור משמעותי במספר המגיבים וביעילות התגובה לחיסון בעיקר באוכלוסיית הקשישים אשר מגיבה בצורה בלתי מספקת לחיסונים הקיימים כיום.

אתגר נוסף בפיתוח חיסון למחלת השפעת הינו מתן של כמות קטנה יותר של החיסון תוך שמירה על רמת יעילות גבוהה. צורך זה נובע מחוסר עולמי בחיסונים לשפעת ושיפור מרכיב זה יוביל לתפוקה של מספר מנות גדול יותר והינו בעל ערך כלכלי רב. צורך נוסף הינו שיפור אופן המתן בעיקר ע"י הפיכת החיסון הניתן בהזרקה לחיסון שינתן במתן תוך-אפי לאוכלוסיות בהן מתן תוך-שרירי מהווה חסם לקבלת החיסון, ויתכן ויאפשר מתן חיסון באופן עצמאי ללא תלות בצוות רפואי. הטכנולוגיה אותה מפתחת חברת נסווקס שואפת לענות על מכלול צרכים אלו.

על בסיס תוצאות הניסוי הנוכחי מתעתדת החברה לבצע ניסויים קליניים נוספים כולל ניסוי ממוקד בקשישים שמטרתו הוכחת עליונות החיסון על פני חיסונים מסחריים קיימים.

כידוע, לאחרונה ביצעה נסווקס חיזוק של שידרתה הניהולית וגייסה את מר אילן לויטה, לשעבר מנכ"ל מכתשים אגן כיו"ר ואת דר' רונלד אליס כסגן נשיא בכיר ומנהל טכנולוגי בחברה. ד"ר אליס הינו אחד מהמובילים בעולם בתחום פיתוח חיסונים והיה מעורב בשלבי פיתוח שונים של חיסונים רבים.

הטכנולוגיה שפיתחה החברה מתבססת על מחקרם המשותף של פרופ' אלי קידר ופרופ' חזי ברנהולץ שהינו הוא אחד מממציאי תרופת הדוקסיל (DoxilTM) לטיפול בסרטן המשווקת בארה"ב על ידי חברת ג'ונסון וג'ונסון ובאירופה על ידי חברת שרינג פלאו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה