בנק הפועלים: השוק מצוי בעמדה טובה להמשך עליות

עם זאת, במחלקת המחקר של הבנק עונים על השאלה - האם דולר חלש בהכרח טוב לבורסה? ומסמנים את הענפים שייהנו מחולשת הדולר, כגון התקשורת והמזון, ואלו שצפויים ליפגע, כגון הפרמצבטיקה והטכנולוגיה
יוסי פינק |

בסקירת סוף השבוע, במחלקת המחקר של בנק הפועלים מעריכים היום, כי שוק המניות מצוי כיום בעמדה טובה לקראת המשך העליות בראיה של שנה קדימה אך מצביעים על סוגיית החלשות הדולר כלא חד משמעית בעבור המניות הישראל בארץ. בפועלים שואלים הא דולר חלש – טוב לבורסה?

במחלקת המחקר סבורים, כי במשך שנים היה נהוג לחשוב כי דולר חלש טוב לשוק המניות. אומנם ישנה את ההשלכה של הדולר על הריבית (ומכאן בעקיפין על הבורסה), אך כשבוחנים את ההשפעה על תוצאות החברות מתקבלת תמונה מעורבת למדי, כשההשפעה היא לא רק בצד ההכנסות של חברות רבות, אלא גם בצד ההוצאות. בחלוקה ענפית, סבורים בפועלים, כי מי שיהנו מהחלשות הדולר הן חברות התקשורת, המזון ורשתות השווק. השפעות שליליות עלולות להרשם בענפי הכימיה, הפרמצבטיקה והטכנולוגיה. ענף הנדל"ן צפוי לרשום השפעה מעורבת, ואילו בחברות האחזקה והביטוח צפויה השפעה מינורית.

חשיפת החברות לחו"ל הולכת וגדלה

בהמשך לסעיף הקודם, ערכו בפועלים בחינה שעניינה מידת החשיפה של חברות המעו"ף לנעשה בחו"ל דרך המכירות שלהן. מהבדיקה עולה, כי חל גידול נוסף ברמת החשיפה של החברות לחו"ל, וב-2006 היוו המכירות בחו"ל 58% מסך הכנסות החברות במדד ת"א 25. באופן לא מפתיע, הענפים החשופים ביותר לחו"ל הם ענפי הכימיה והפרמצבטיקה, הטכנולוגיה, הנדל"ן וחברות האחזקה. לנתון זה השפעה דו משמעית – מחד, מדובר בהקטנת הסיכון הגיאוגרפי של החברות והפגיעות שלהן מתהפוכות שליליות בכלכלה המקומית. מאידך, מצויים בפועלים כי כיום דווקא בתקופה שבה המשק הישראלי הוא בין הטובים בעולם, כשהסיכון הכלכלי הגדול יותר הוא דווקא בשווקים בעולם. גם התנהגות השקל בחודשים האחרונים תומכת יותר בחברות המקומיות – אם כי בראיה ארוכת טווח ברור כי לאורך זמן דווקא החברות בעלות תמהיל גיאוגרפי מגוון מצליחות להציג ביצועים עודפים על פני החברות שמרוכזות רק בשוק המקומי. הזרים כמעט לא היו פעילים במארס

במחלקת המחקר של הבנק מפנים את תשומת ליבנו לכך, שלמרות שמארס היה חודש חיובי בבורסה, בלט בהעדרו אחד המגזרים הפעילים ביותר בשוק בחודש זה – מגזר המשקיעים הזרים. מנתוני בנק ישראל עולה, כי בחודש מארס דווקא משכו המשקיעים הזרים 43 מיליון דולר נטו משוק המניות המקומי. עם זאת, ברבעון הראשון כולו מדובר עדיין בתזרים חיובי איתן של 897 מיליון דולר נטו, שהשקיעו גופים זרים במניות בשוק המקומי. מנגד, הן במארס והן ברבעון הראשון כולו המשיכו המשקיעים המקומיים להזרים כספים לשוקי המניות בחו"ל, בקצבים של 327 מיליון דולר ו-1.37 מיליארד דולר, בהתאמה. זאת, למרות התחזקות השקל למול הדולר בתקופה זו. אנו סבורים כי בטווח הארוך, פיזור התיק בין השווקים השונים הינו תהליך נכון שמקטין את הסיכון בתיק, גם אם בראיה המצומצמת של החודשים האחרונים דווקא התמקדות בשוק המקומי היא שהניבה תשואה עודפת.

מבט לעתיד

בפועלים סבורים כי שוק המניות מצוי כיום בעמדה טובה לקראת המשך העליות בראיה של שנה קדימה, אם כי כמו תמיד ישנה סבירות כי בדרך נחזור ונראה עוד גלים של מימושי רווחים, כפי שנרשם לפני שבועות ספורים. בסך הכל, הגורמים התומכים בשוק נותרו בעינם, ובראשם סביבה מאקרו כלכלית מקומית, ריבית נמוכה (שעוד צפויה לרדת בימים הקרובים) שממשיכה להטיב עם שוק המניות, המשך הצמיחה ברווחי החברות וצפי חיובי של חלק ניכר מהן גם לשנת 2007.

מנגד אומרים בפועלים, כי ישנה עדיין רגישות להתפתחויות שליליות שעלולות להגיע מהשווקים בעולם, כשהדגש הינו בעיקר סביב ההתפתחויות בכלכלה האמריקנית. כמו כן צפויה השפעה מעורבת של התחזקות השקל למול הדולר על החברות השונות בהתאם לתמהיל המט"חי של ההכנסות וההוצאות שלהן.

לאור זאת, במחלקת המחקר של פועלים ממשיכים להמליץ ללקוח בעל אורך נשימה על החזקה מלאה במניות (בהתאם להעדפות הלקוח), תוך נקיטת ההגנות המקובלות (הכוללות בין היתר רכישת אופציות PUT לביטוח התיק מפני ירידות והמשך פיזור גלובלי של התיק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה