השוק הסולידי: ממשיכים להעדיף את השקלי הארוך
כפי שציינו בעבר, הארכת המח"מ באפיק השקלי יצרה תשואה עודפת על הטווח הקצר (עם פער תשואה של כ-0.2%-0.4%) ואנו ממשיכים להעדיף את הטווח הארוך, במיוחד לאור הסבירות להורדת ריבית בקרוב.
יחד עם זאת, לאור הצמצום בפערי התשואות מול ארה"ב, הסיכוי לרווחי הון מיידיים קטן ועודף התשואה מול הטווח הקצר יושג כתוצאה מהתשואה העודפת.
באפיק הצמוד, המדדים השליליים שצפויים בחודשים הקרובים ימשיכו להעיק על האפיק הצמוד הקצר. לכן, אנו ממשיכים להמליץ להחזיק בחלקו הארוך של המח"מ באמצעות אג"ח קונצרני מדורג המקנה עדיפות בתשואה.
הרקע והנתונים: להתחזקות השקל של הימים האחרונים משמעות נרחבת בשווקים, החל מהשפעה שלילית על האינפלציה (בעיקר דרך סעיף הדיור), שמשפיעה כמובן על האטרקטיביות של אגרות החוב הצמודות והשקליות וכלה בהשפעה על המשק בכלל עם פגיעה הולכת ומחריפה ביצואנים.
במישור הפיסקאלי, גירעון ספטמבר הסתכם בכ-3.1 מיליארד שקל ומתחילת השנה עודף של 2.6 מיליארד. הגירעון הגבוה בספטמבר נובע מהוצאות המלחמה ומהקדמת תשלומים בשל החגים, כשבהסתכלות שנתית נראה כי הגירעון יהיה נמוך מהתחזיות.
במישור המוניטארי, ירידת הדולר והירידה במחירי הדלק מביאים להערכה, כי אנו צפויים לשני מדדים שליליים בחודשים ספטמבר (0.5%-) ואוקטובר (0.2%-) וכי גם עד סוף השנה ירשם מדד שלילי, כך שמדד המחירים בשנת 2006 צפוי לעמוד על כ-1%. המסקנה המתבקשת היא שנגיד בנק ישראל יוריד את הריבית, ובמיוחד לאור התבטאויות קודמות שלו, כשאמר שהחטאה של יעד האינפלציה "מלמטה" חמורה לא פחות מהחטאה "מלמעלה".
נציין, כי הנגיד חושש ממהמורות בהעברת התקציב ומאי הוודאות הפוליטית הנובעת ממנו, אולם הנתונים הכלכליים שמצדיקים הורדת ריבית יובילו להפחתת הריבית רק בסוף החודש (ולא קודם לכן כפי שהועלו ספקולציות שונות).
בארה"ב נרשמו ירידות שערים באג"ח (עלייה בתשואות) בעקבות פרסום נתוני שוק העבודה שהראו כי שוק העבודה חזק והצביעו על ירידה בשיעור האבטלה. לאור זאת, יתכן כי הבנק המרכזי ידחה את הפחתת הריבית למחצית השנייה של שנת 2007. הנגיד האמריקני ציין בשבוע שעבר ששוק הדיור רושם תיקון, שיפגע כמובן בצמיחה, ובמקביל שקצב האינפלציה עדיין גבוה מהרצוי. סגן הנגיד ציין כי הוא מודאג יותר מהאינפלציה מאשר ההאטה בצמיחה.
פער הריבית ארה"ב מול ישראל עומד על כ- 1.5% ירידה משמעותית של 0.2% לעומת שבוע שעבר, הצמצום בפער הריבית יקשה להשיג רווחי הון מהירים באפיקים השקליים. באירופה, העלה ביום חמישי הבנק המרכזי את הריבית על האירו לרמתו הגבוהה ביותר בשנים האחרונות ל- 3.25%. העלאת הריבית הייתה צפויה, וההסבר לה הוא חששות הבנק מעלייה בקצב האינפלציה.
בעולם אנו עדים לירידה במחירי הנפט למרות תחילתן של הודעות על קיצוץ בתפוקה בקרב מדינות אופ"ק (אם כי עדיין לא מצד ערב הסעודית שהיא הגדולה בקרטל).
נציין, כי בשבוע האחרון רשם האפיק השקלי עליות שערים של כ-0.5%, ובדומה לכך נרשמו עליות שערים דומות גם באפיק הצמוד (בעיקר בחלק הארוך של הטווח עם עליות של 1% באג"ח הארוך מאוד). יש לציין עוד, כי עליות השערים בחלק מהאג"חים בטווח הקצר (כגון 4702) מפתיעות לאור תחזיות המדד השליליות ומוסברות בתשואה ריאלית גבוהה גם לאחר המדדים השליליים.
*מאת: גדי ברקו, אנליסט ממחלקת המחקר של "דש איפקס". *הערה: אין לראות כתבה המלצה לפעולה כלשהי.