אנו עלולים להישאר בני ערובה של חברת החשמל

בראיון ל-BizTV משרטט סמנכ"ל פזגז את תהליך ההפרטה הצפוי של חברת החשמל, את מפת שוק הגז הטבעי ואת מה שהשוק צריך בשביל תחרות אמיתית
שי פאוזנר |

"בתקופה הקרובה נחווה עוד לאמ מעט 'אירועים' כמו אלה שחווינו בשבוע האחרון, כי זהו חלק מהתהליך שבו עובדי חברת החשמל ינסו להשיג את מה שהם השיגו עד היום". כך אומר סמנכ"ל השיווק של חברת פזגז, תני גבע, בראיון מיוחד ל-BizTV כאן ב-Bizportal, על רקע הפסקות החשמל הייזומות של השבוע האחרון בישראל.

כמו רבים אחרים, מסמן גבע את תחום הגז הטבעי כחלופה המרכזית לייצור חשמל על בסיס נפט, שתביא לשינוי הרצוי במשק האנרגיה בשוק הישראלי. אולם, לדבריו, תחרות של ממש בתחום אספקת החשמל על בסיס גז טבעי עלולה שלא להתקיים בישראל, אם המדינה תאפשר פעולה חופשית של שחקנים ענקיים כמו בריטיש גז, גזפרום הרוסית או אפילו קבוצת מרחב של איש העסקים הישראלי, יוסי מימן.

על פי ההחלטות השונות של הממשלות השונות לאורך השנים, תפוצל תאפשר תחרות בחברת החשמל שלא תעלם מהמפה המקומית. אחת האפשרויות היא שחברת החשמל תפוצל לכמה חברות אזוריות שיתמודדו מול מתחרים בכל איזור ואיזור. אולם כיום אין הסכמה בין הגורמים השונים על כך ויתכן שכניסת מתחרים תתבצע לפני פיצולה של החברה או ללא פיצולה לעולם.

לדברי גבע, הדרך היחידה בה ניתן יהיה לייצר תחרות של ממש אשר תאפשר למתחרות קטנות בחברת החשמל לפעול פה, היא על ידי כך שהממשלה תיצור פול של תחנות חשמל פרטיות קטנות אשר ירכשו יחד את הגז מיצרני הגז הטבעי. כלומר, יוכלו להגיע למחיר הקרוב למחיר בו תרכוש חברת החשמל את הגז.

אם זה לא יקרה, אומר סמנכ"ל פזגז, חברת החשמל תמשיך להחזיק אותנו כבני ערובה.

גבע מזכיר, כי מכרז הגז הטבעי שאמור השנה לצאת לפעול היה אמור להתפרסם כבר לפני כעשר שנים. הוא מסביר, כי מדובר במכרז בו תחולק הארץ לאיזורי חלוקה כשבכל איזור תתבצע התמודדות בין ספקיות גז על הרשיון לספק גז טבעי. החלק הראשון אמור להתפרסם בחודשים הקרובים על איזור שבין אשדוד לכפר מנחם. שני האיזורים הבאים יהיו איזור הנגב - הכולל בין השאר, את איזור התעשיה רמת חובב, והשלישי עליו כבר הוחלט בכנסת, הוא איזור הצפון עם מפרץ חיפה.

גבע מבהיר, כי לדעתו יש להאיץ את תהליך הכנסת הגז הטבעי, למרות שהכנסות חברות כמו פזגז עלולות להפגע בשל ירידת הצריכה של גפ"מ (גז פחממני מעובה) אותו אנו צורכים כיום באותם "בלונים" שמגיעים לביתנו.

שאלת המחיר לכיס הפרטי שלנו

לאחר העיסוק הרחב ברקע לכניסת הגז הטבעי לשוק שלנו, שאלנו את גבע האם בסופו של דבר העניין יגיע גם לכיס שלנו. כלומר, האם מחיר החשמל שנצרוך ירד משמעותית.

על פי סמנכ"ל פזגז, הגז הטבעי לא יגיע אל הצרכן הסופי. הסיבה לכך לדבריו, היא העובדה שגז טבעי מוכרחים הספקים להעביר בצינורות, מפני שאי אפשר להפוך אותו לנוזלי ולהעביר אותו אל הבתים ב"בלונים". עלות הקמת תשתית של צינוורת אל הבתים איננה כדאית בישראל, אוצר גבע, מפני שאנחנו חיים במדינה חמה מידי. ההרגלים של הציבור הישראלי הם של חימום על ידי חשמל. לדעתו, אפילו אם הציבור היה מחמם את המים בביתו בגז, כבר היה הופך העניין לכדאי הרבה יותר לחברות.

גבע מעריך, כי עיקר השוני יהיה במחירי עלות הייצור של החשמל על ידי תחנות כוח פרטיות ובמפעלים אשר ירכשו גז טבעי בצינורות אשר יונחו באזורי תעשייה ברחבי הארץ. "מחירי המוצרים שאנו רוכשים ועלות הייצור של מוצרים לייצוא יקטנו - וכך תגיע ההוזלה לכיס שלנו", הוא אומר.

סמנכ"ל פזגז מתייחס לשאלתנו, לפיה, בציבור נתפס הגז כדבר מסוכן יותר מחשמל על בסיס נפט. לדבריו, גז וחשמל מסוכנים שניהם וכאשר החברה המספקת את הגז נותנת "מטריה בטיחותית" הרי שאין מה לחשוש ממנו. בעיה שהוא מבקש להאיר אשר קיימת בשוק הישראלי, עוד בטרם כניסת הגז הטבעי, היא בעיית ה"חאפרים" שלדבריו גורמים לצרכנים לרכוש גז במחיר מופחת בשקלים בודדים בלבד לכל חודש, מול מחיר החברות הגדולות ובכך לסכן אותם בשל העובדה שהם אינם מספקים את הבטיחות הנדרשת, כמו בדיקות תקופתיות, טיפול במערכות וכו'.

לצד זאת, הוא מדגיש, כי היתרון הבולט של הגז על החשמל המיוצר ממוצרי נפט כמו דלק ומזוט, הוא יתרון השמירה על איכות הסביבה בשל פליטת החומרים המוסכנים שבייצור חשמל בדרכים הוותיקות.

לצפייה בראיון לחצו כאן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה