דולרים כסף מזומן
צילום: Pixabay

הדולר מאבד 0.9% - למה זה טוב לארה״ב?

התנודתיות בשוק המט"ח נמשכת במקביל לטלטלה שעוברים השווקים הפיננסים בצל ההתפתחויות האחרונות במלחמת הסחר

חיים בן הקון | (2)
נושאים בכתבה מט"ח דולר שקל

שער הדולר מאבד עוד 0.9% ונסחר לפי מחיר של 3.62 שקל לדולר אחד. ההסבר לכך הוא ששער הדולר פועל הפוך מהמגמות בוול-סטריט. בשעה שהבורסה בארה״ב עולה, היא מעלה יחד איתה את החשיפה היחסית של הגופים המוסדיים בישראל לדולר, מה שמאלץ אותם למכור דולרים תמורת שקלים. בתורם, המכירות האלה יוצרים לחצי היצע שדוחפים את הדולר למטה. בשבוע האחרון עלה ה-S&P 500 בלמעלה מ-7%, שעה שצמד הדולר-שקל ירד ב-1.6%. הצמד היה בשיא בתחילת אפריל, אז נסחר ב-3.8 שקל, וירד ב-5.2% למחירו היום - דולר שקל רציף 0.38%  


המוסדיים מחזיקים בהיקף עצום של נכסים דולריים - השווי נאמד בכ-3 טריליון שקל. אלה מהווים כ-22% מסך הנכסים בתיקי המוסדיים. זה נחשב שיעור חשיפה גבוה יחסית. כדי להבין את השפעת המוסדיים על שער הדולר, נניח וה-S&P 500 עלה או ירד ב-1%. במקרה כזה נוצר פער של 30 מיליארד שקל ללמעלה או למטה. הסיבה שהמוסדיים כל כך חשופים לדולר ביחס למוסדיים במדינות אחרות היא שיש פה יותר מדי כסף ולא מספיק נכסים - ולכן צריך לשים חלק מהביצים בחו״ל.


לא רק אל מול השקל נחלש הדולר, אלא גם ביחס לסל המטבעות הבין־לאומי. דולר חלש הוא טוב לטראמפ וטוב לארה״ב. מדד הדולר, שמודד את ערכו אל מול סל של מטבעות זרים, ירד השבוע לרמה הנמוכה ביותר מאז 2022, על רקע המתיחות בין הנשיא דונלד טראמפ, לראשי הפדרל ריזרב. במקביל, האירו עלה אתמול  ב-1.3% מול הדולר, כאשר גם הין היפני והפרנק השוויצרי התחזקו מול המטבע האמריקאי. מאז השבעתו של טראמפ ירד הדולר בחדות ובסך הכל איבד כ-10% מערכו. 


דולר חלש טוב לארה״ב - בגלל שזה יוצר מצב בו יבואנים צריכים לשלם יותר בכדי לייבא סחורות ומנגד, יצואנים מקבלים יותר דולרים כשהם מייצאים סחורות. מציאות כזו יוצרת מצב בו הכדאיות הכלכלית של הייבוא קטנה בעוד הכדאיות הכלכלית של יצור לייצוא, וממילא גם ייצור לצריכה מקומית עולה בהרבה. דולר חלש טוב לטראמפ - כי זה טוב לתעשיינים האמריקנים, שבין היתר בחרו בו בגלל הבטחתו ׳להחזיר עטרה ליושנה׳ ולהעיר את הסקטור התעשייתי בארה״ב. 


מהצד השני של המטבע, דולר חלש תורם לאינפלציה מאחר וסחורות שכן מיובאות עולות יותר כסף עבור היבואן, ממה שמתגלגל הלאה לצרכן. ומהצד של פועלי הייצור - ברגע שיש מפעלים שמייצאים סחורות אל מחוץ לגבולות המדינה, ייתכן ושכרם ישתפר, תהליך שלדעת חלק מהכלכלנים תורם להתגברות האינפלציה, וזה קרה גם בשיראל - תראו מה קרה ליוקר המחיה באיזור תל אביב עם תעשיית ההיי־טק לייצוא. 


שוק המט״ח: הזירה הנזילה והכאוטית בעולם - אבל יש לו כיוון ברור


שוק המט״ח הוא כר פורה לספקולנטים. הוא נזיל מאוד, יש בו המון שחקנים עם אינטרסים שונים: גופים מוסדיים, יבואנים, יצואנים, בנקים מרכזיים, סוחרים ספקולנטים ועוד. תיתכן תקופה שלאורכה ימדדו ביקושים גדולים לדולר אך השקל לא יחלש, אלא יתחזק. והפוך - תיתכן תקופה בה ימדדו ביקושים מצרפיים גדולים לשקל אבל הדולר לא ירד. הכיוון שאליו הולך הדולר בתקופה של ימים בודדים, שבועות ספורים או חודשים אחדים אינו ניתן לניבוי גם בימי רגיעה, על אחת כמה וכמה כשהמחזיק במושכות הוא דונאלד טראמפ. 


אבל המגמה הכללית של הדולר היא היחלשות אל מול השקל. בשנות האלפיים היינו ממירים דולר ׳ברחוב׳ לפי שער המרה של 5 שקל לדולר. ב-2020 כבר התחלנו לחשוב על לעבור ל-3 שקל עבור דולר אחד. השקל מתחזק לאורך השנים וימשיך לעשות זאת. הסיבה: אנחנו מייצרים יותר, אנחנו מייצאים יותר וזה מביא לתנועות הון ששוחקות את הדולר. כדי שתוכלו להגן על התיק שלכם מפני שחיקה של המט״ח, הכנו בעבר מדריך לגידור הדולרים שלכם מפני שחיקה לאורך זמן.

קיראו עוד ב"מט"ח"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    גולדפינגר 25/04/2025 12:05
    הגב לתגובה זו
    ארהב לא תחזור לימי גדולתה כמעצמה יצרנית כמו שהיה בשנות ה60. ארהב עברה לכלכלה של שרותים ותעשית המידע שאינה מוגבלת במיקום גאוגרפי.
  • 1.
    אהבתי את הכתבה (ל"ת)
    מישל 25/04/2025 10:51
    הגב לתגובה זו