בזק
צילום: לילך צור

בזק בדרך להיות חברה ללא גרעין שליטה

המהלך יאפשר אקזיט של מיליארדים לסרצ'לייט ופורר, אך מעורר חששות ביטחוניים לגבי השליטה בתשתיות תקשורת קריטיות למדינה

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה בזק

שר התקשורת שלמה קרעי מקדם מתווה שיאפשר לקרן ההשקעות האמריקאית סרצ'לייט ולאיש העסקים דוד פורר לוותר על השליטה בחברת בזק. על פי המתווה המתגבש, בעלי השליטה הנוכחיים יוכלו להפחית את אחזקותיהם מ-21.7% לפחות מ-15%, צעד שיהפוך את ענקית התקשורת לחברה ללא גרעין שליטה - לראשונה בתולדותיה.


המהלך המתוכנן מעורר שאלות בנוגע לאבטחת תשתיות התקשורת הלאומיות. בזק, המחזיקה בתשתית הטלפוניה הקווית העיקרית בישראל, מוגדרת כ"נכס חיוני" למדינה, ועד היום פעלה תחת פיקוח הדוק באמצעות מנגנון בעל שליטה מאושר. הסרת דרישה זו פותחת פתח לתרחיש שבו גורמים זרים עלולים לרכוש נתחים משמעותיים מהחברה ללא הבקרות הקיימות כיום.


על פי המתווה המסתמן, כל זמן שבי-קום (חברת האחזקות באמצעותה שולטים סרצ'לייט ופורר בבזק) תחזיק בין 5% ל-15% מהמניות, תוכל למנות שני דירקטורים במקום ארבעה כיום. למעשה, דארן גאלט, נציג סרצ'לייט, ורן פורר, בנו של דוד פורר, יאלצו לפנות את מקומם בדירקטוריון. ירידה להחזקה מתחת ל-5% תשלול מבי-קום כל ייצוג בדירקטוריון.


המהלך המתרקם מהווה אקזיט פוטנציאלי עצום לסרצ'לייט ופורר, שרכשו את השליטה בבזק בדצמבר 2019 במסגרת הסדר החוב של שאול אלוביץ'. ההשקעה המקורית של 630 מיליון שקל הניבה להם עד כה תשואה מרשימה - מניית בי-קום זינקה ב-234% ומניית בזק עלתה ב-135%. לפי שווי השוק הנוכחי של בזק, העומד על 15.8 מיליארד שקל, מכירת המניות שתוריד את אחזקתם מתחת ל-15% תניב להם כמיליארד שקל נוספים.


מאחורי הקלעים, הדרך למתווה הנוכחי הייתה רצופה מכשולים. ועד עובדי בזק, בראשות איציק בסלו, הערים קשיים משמעותיים על המהלך. רק לאחר שהובטחו לעובדים מענקים בהיקף של 75 מיליון שקל והגדלת הפרשות לפנסיה ב-2,400 שקל לחודש לעובד, הוסרה ההתנגדות. כעת, המפתח למימוש המתווה נמצא בידי שר התקשורת קרעי, שעתיד לשלוח לבעלי השליטה טיוטת היתר עדכנית בימים הקרובים. יש לציין כי גם לאחר אישור המתווה על ידי משרד התקשורת, יידרש אישור נוסף ממשרד ראש הממשלה והשב"כ - הליך שצפוי להימשך מספר שבועות נוספים.


במקביל, על שולחנו של קרעי מונחת גם סוגיית ביטול ההפרדה המבנית בין החברות בקבוצת בזק - מהלך שעשוי להעניק לחברה הטבת מס משמעותית בשווי 1.2 מיליארד שקל. גם כאן ניטש מאבק בין ההנהלה לוועד העובדים, כאשר האחרון דורש חלק ניכר מהטבה זו. משרד התקשורת צפוי לצאת בשימוע בנושא בחודשיים הקרובים.


מבקרי המהלך טוענים כי ההחלטה לאפשר לבזק לפעול ללא גרעין שליטה מהווה סטייה מסוכנת ממדיניות ארוכת שנים שנועדה להבטיח פיקוח על תשתית תקשורת אסטרטגית. "כשמדובר בנכס חיוני למדינה, היעדר בעל שליטה ברור עלול ליצור ואקום שגורמים עוינים ינסו למלא," הזהיר מומחה לביטחון סייבר שעבד בעבר במערכת הביטחון. מנגד, תומכי המהלך מציינים כי חברות תקשורת רבות בעולם פועלות ללא גרעין שליטה, תוך הסתמכות על רגולציה ממשלתית קפדנית ומנגנוני פיקוח חלופיים.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה