גדי קסטיאל מנכ"ל רדיו ירושלים
צילום: יח"צ
פרסום ראשון

מלחמת הזכויות: רדיו ירושלים שוקל לסיים את ההתקשרות עם הפדרציה לתקליטים

מנכ"ל התחנה גדי קסטיאל, שנמצאת בהליך משפטי עם הפדרציה, דורש לשלם פר שיר ולא אחוז מההכנסות, ומאיים לעבוד ישירות מול חברות ההפקה
אלכסנדר כץ | (2)

מלחמה בתחום זכויות השידור ברדיו, עולה מדרגה ועשויה להוביל גם לתקדים. לאייס נודע כי תחנת הרדיו האזורית רדיו ירושלים שוקלת להפסיק את ההתקשרות עם הפדרציה הישראלית לתקליטים - המייצגת מפיקים ובעלי זכויות.

כל גופי השידור בישראלים מחויבים לשלם עבור הזכות לשדר שירים. בארץ פועלים 4 ארגוני ניהול זכויות יוצרים עיקריים: אקו"ם המייצגת מלחינים, כותבים ומעבדים; 2 ארגוני המבצעים - אשכולות (זמרים) ועילם (נגנים); הפיל שמייצג חלק מהמפיקים; והפדרציה לתקליטים, שעובדת עם מפיקים בארץ ובחו"ל.

התחנות האזוריות משלמות לפדרציה תשלום קבוע - 2.75% לשנה מהכנסות, פלוס סכום נוסף עבור שידור ברשת האינטרנט. ברדיו ירושלים דורשים לשנות את שיטת התשלום מסכום קבוע לשנה, לסכום עבור כל שיר. "אם אני יודע ששיר עולה לי למשל שקל אחד, אני יכול לתכנן מראש את לוח השידורים שלי ואת ההוצאות שיהיו לי משידור שירים", אמר לאייס מנכ"ל התחנה גדי קסטיאל. "זה לא הגיוני שמנכ"ל תחנת רדיו לא יכול לקבוע מראש תקציב, כי הוא לא יודע כמה תעלה לו הפדרציה. זו המותג היחידי במדינת ישראל שאין לו מחיר קבוע מראש".

בשל מחלוקת כספית שהחלה ב-2009, עתרה הפדרציה לתקליטים לבית המשפט המחוזי בבקשה להוצאת צו מניעה במסגרת תביעה על סך 280 אלף שקלים נגד התחנה על הפרת זכויות יוצרים. בצו זמני קבע המחוזי בחודש אפריל שעבר כי התחנה הירושלמית תשלם 180 אלף שקלים לפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות עבור השנים מספר חודשים ב-2009 ו-2010, והשנים 2011-2012, אולם דחה את הבקשה להוצאת צו למניעת שידור שירים בתחנה. לפני כחודשיים החליטה הפדרציה לתקן את כתב התביעה, כפי שדרשה התחנה מראש, וזאת כדי שבית המשפט יכריע בשאלה המהותית בתיק, שהיא מהו התמלוגים הראויים לתשלום.

כעת מתכננים בתחנה "לעקוף" את הפדרציה, לדון עם חברות הפקה פרטיות המייצגות למשל את שלמה ארצי ואייל גולן, ולחתום עימן ישירות על חוזים. במצב כזה תשלם התחנה פר שיר, ולא סכום גלובאלי.

למהלך אותו שוקלים ברדיו ירושלים, יש השלכות רחבות בהרבה. תחנות אזוריות רבות אינן מרוצות מהחוזים מול הגופים האחראים על זכויות השידור. במידה ומהלך כזה ייצא לפועל, הוא עשוי לסלול דרך גם לתחנות אחרות לעשות זאת, ובכך לפגוע קשה באותם גופים. עו"ד ארז צ'צ'קס ממשרד עורכי הדין ארז צ'צ'קס ועודד סימון, שייצג את רדיו ירושלים, טוען כי החלטת בית המשפט צפויה לקבוע אף היא תקדים לגבי כלל התחנות האזוריות - על גובה התשלום, מה שגורם להן להמתין בשלב זה על הגדר כדי לראות מה התוצאה.

מנכ"ל הפדרציה, איציק כפיר, אמר לאייס כי "רדיו ירושלים רשאי לעזוב ולעבוד ישירות עם מפיקים". לגבי סוגיית ההתנהלות המשפטית, אמר כפיר כי "2 הצדדים ייפו את בית המשפט להחליט על גובה התמלוגים, ואנו מצפים להחלטה".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אין להם כסף למשכורות אז הם מפילים את זה על ה. (ל"ת)
    אודי 06/02/2013 17:31
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    כל הכבוד לרדיו ירושלים,הגיע הזמן (ל"ת)
    אבי 04/02/2013 17:38
    הגב לתגובה זו