הצונאמי הבא? אחת הבעיות הגדולות של הכלכלה האמריקנית לתקופה הקרובה

הסקטור שמעסיק הכי הרבה אמריקנים מהמעמד הנמוך קורס תחת החובות, תהליך שצפוי לצבור תאוצה ב-2018, הפד' יתערב?
עמית טל | (3)

אחד המושגים שצבר תאוצה בשנה האחרונה בארה"ב הוא המושג "אפוקליפסת הקמעונאות" (Retail Apocalypse). רבים טוענים כי התיאור הנ"ל הוא הגזמה של התקשורת הכלכלית בעולם וכי אין סיבה לדאגה.  הטיעונים המרכזיים שלהם מתרכזים בעלייה בקצב המכירות באינטרנט (במיוחד של אמזון), והעבודה עד כה השנה נפתחו מעל 3,000 חנויות חדשות בארה"ב. אז האם יש מה לדאוג? התשובה היא כן.

למרות הצמיחה החזקה בשנים האחרונות במכירות באינטרנט (דבר שבא לידי ביטוי בדו"חות של אמזון), ע"פ נתוני הלשכה לסטטיסטיקה בארה"ב סה"כ המכירות באינטרנט בארה"ב מהוות פחות מ-10% מסך המכירות הקמעונאיות בארצות הברית, כך שאמנם יש תחרות גדולה יותר מהאינטרנט, אך עדיין זה לא מסביר את התמונה הגדולה. נתוני הלשכה נכון לתחילת 2017:   אמנם כפי שצוין, נפתחו 3,000 חנויות חדשות עד כה ב-2017, אך 6,800 חנויות נסגרו עד כה השנה, נתון המהווה שיא כל הזמנים (לשם השוואה בשיא המשבר ב-2008 נסגרו 6163 חנויות) . כאשר זה מגיע כשנתוני המאקרו מראים שביטחון הצרכנים בארה"ב נמצא בשיא של שנים, והאבטלה ברמה היסטורית נמוכה, וכאשר הריביות נמצאות בשוק נמצאות ברמות נמוכות במיוחד דבר המקל על הצרכנים לצרוך, הדבר צריך להדליק נורת אזהרה גדולה.

הפער בין החנויות שנפתחות לחנויות שנסגרות גדל השנה בצורה דרמטית

חובות צריך לשלם שורשי המשבר הנוכחי, כמו כל המשברים בעשורים האחרונים, הוא העמסת יתר של חובות של החברות בתחום.  אבל 2017, עד כמה שהייתה קשה לסקטור היא רק קדימון ל-2018. ב-2017 היו רק 100 מיליון דולר באג"ח בסיכון גבוה (JUNK BOND) שהיה צריך לפדות, ב-2018 הסכום הזה קופץ ל-1.9 מיליארד, ובין 2019-2025 הסכום קופץ בכל שנה ב-5 מיליארד דולר, כך ע"פ סוכנות הדירוג פיץ'. או במילים פשוטות: לחץ כבד מאוד על החברות שכבר עכשיו מתקשות לעמוד על הרגליים.

טויס אר אס האמריקנית הפתיעה את המשקיעים בחודש שעבר כאשר הודיעה על  פשיטת הרגל השלישית בגודלה בהיסטוריה (בתחום הקמעונאות), לאחר שלא הצליחה למחזר רק 400 מיליון דולר מתוך חוב כולל של 5 מיליארד דולר. יש להדגיש כי תוצאות החברה היו יציבות, עם רווחיות גוברת בתוך ירידה קטנה במכירות. כלומר גם חברות חזקות בתחום מתחילות להיות פגיעות.

תעודת הסל העוקבת אחרי הסקטור (סימול:XRT) מראה ביצועים חלשים במיוחד השנה:

גלי ההדף מפגיעה מהפגיעה בסקטור צפויים לפגוע בכלל המשק האמריקני, לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה והמסחר, סקטור הקמעונאות הוא המעסיק הגדול ביותר בקצה הנמוך של סולם ההכנסה, בסה"כ מעסיק הסקטור   גם להיות פגיעה ישירה לתעשייה כי הוא המעסיק הגדול ביותר של האמריקאים בקצה הנמוך של סולם ההכנסה (כ-8 מיליון עובדים). וכאשר המעמד הנמוך והבינוני בארה"ב ממונפים בצורה קיצונית, זה מתכון לכדור שלג.  כמו כן חייבים לציין שרוב המשרות שנוצרו מאז המשבר ב-2008 מגיעות מהסקטור זה.

תחום נוסף שכבר חווה את המשבר הוא תחום הנדל"ן המניב בארצות הברית.  גל פשיטות הרגל בשנה האחרונה הביאו חברות רבות ביניהן גם וול מארט וטרגט החליטו להקטין את החנויות.

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כתבה מעניינת כרגיל (ל"ת)
    MORAN 10/11/2017 11:06
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    דור 09/11/2017 08:44
    הגב לתגובה זו
    הכתב הזה רק שחור רואה ומדי יום מקבל ירוקקקקקקקק לפנים!!
  • MORAN 10/11/2017 11:08
    הגב לתגובה זו
    דור זה שהכתב מביא זויות נוספות,זה לא אומר שהוא רואה שחורות.כל כתבה של עמית בצבע!!!תעקוב אחרי הכתבות שלו רק תלמד