ניתוח טכני: המומנטום שמאחורי המחירים - חלק ג'
דרכי הניתוח הבסיסיות – א': למיטב ידיעתי קיימים מאות מדדי תאוצה אם לא יותר. בלתי אפשרי להכיר את כולם ובוודאי שאין צורך. מדדי המומנטום הם ככלי רכב. ברגע שלמדת לנהוג על אחד, עם התאמות קלות ומעט כישרון תוכל לנהוג על כולם... כמעט. כלומר, יש צורך להכיר שניים או שלושה מדדי תאוצה בלבד, כדי לדעת להתמודד כמעט עם כולם. ונתחיל כמובן עם מדד העוצמה הפופולארי מכולם – מדד העוצמה היחסית.
את משפחת מדדי התאוצה אפשר לחלק באופן גס לשתי משפחות: אלו הנעים על סקאלה סגורה, בין גבולות ברורים ומוגדרים דוגמת מדד העוצמה היחסית, ואלו הנעים על סקאלה פתוחה, ללא גבולות מוגדרים דוגמת מדד החפיפה סטייה (macd). מדד עוצמה היחסית שייך למשפחה הראשונה. הוא נע על סקאלה סגורה שבתחתיתה הספרה אפס ובקצה העליון 100. הוא אינו יכול לרדת נמוך או לעלות גבוה מגבולות אלו.
מדד זה מספק אינדיקציות חדות וברורות בנקודות הקיצון. כלומר, מעל ל-70 או מתחת ל-30. למדדי העוצמה הללו המוגדרים כמדדים מקדימי מגמה יש להתייחס בחשדנות. מטבע הדברים, כלים שמטרתם להקדים את המגמה בצעד אחד ולדווח על הצפוי להתרחש, סובלים מבעיית אמינות ולכן יש לפענח אותם אך ורק בנקודות ספציפיות ולהתייחס אליהם בבחינת "כבדהו וחשדהו". את דרכי הפענוח אציג בכתבות הבאות.
הטעויות הנפוצות
שלוש טעויות נפוצות רווחות בניתוח מדד עוצמה היחסית. אציג אותן כאן ואפריך אותן בסדרת הכתבות הבאות:
1. טעות נפוצה ראשונה גורסת שכאשר חוצה מדד עוצמה היחסית את רמת 70% מעיד הדבר על מצב של קניות יתר (overbought). מצב זה מעיד על מהלך עליות חד מדי ומהיר מדי ומעלה את הסבירות להיפוך מגמה מיידי. הדבר אינו נכון. היות ומדד העוצמה היחסית מודד את מהירות השינוי במחירים הרי שככל שהוא גבוה יותר, משמעות הדבר שמגמת העלייה חזקה יותר ויהיה לה קשה יותר להתהפך. משול הדבר למצב שבו עצם מסוים צובר תאוצה חזקה שרק הולכת וגוברת. מן הסתם יהיה קשה יותר לבלום אותו ככל שמהירותו תהיה גבוהה יותר. אציג את הדבר בפירוט יתר בסדרת הכתבות הבאות.
2. טעות נפוצה שנייה גורסת שכאשר חוצה מדד עוצמה היחסית את רמת 30% מעיד הדבר על מצד של מכירות יתר (oversold). מצב זה מעיד על מהלך ירידות חד מדי ומהיר מדי ומעלה את הסבירות להיפוך מגמה מיידי. הדבר אינו נכון. היות ומדד העוצמה היחסית מודד את מהירות השינוי במחירים הרי שככל שהוא נמוך יותר, משמעות הדבר שמגמת הירידה חזקה יותר ויהיה לה קשה יותר להתהפך.
3. הטעות השלישית גורסת שמדד העוצמה היחסית הוא מדד שאפשר לגזור ממנו איתותי קנייה ומכירה. נסה לעשות כן ותפסיד את כספך. מדד העוצמה היחסית לא נוצר כדי לספק איתותים מסוג זה. הוא נועד כדי למדוד את מהירות השינוי במחירים ולהתריע מבעוד מועד על היפוכי מגמה קרבים. הוא יכול לשמש ככלי תומך החלטה אך אף פעם לא ככלי שאפשר להסתמך עליו באופן בלעדי.
עם זאת, למדד העוצמה היחסית, כמו למדדי מומנטום אחרים, ישנן תכונות שהופכות אותן למדדים החייבים להיכלל במשוואת קבלת ההחלטות. אלא שלפני שעושים כן, יש להכיר אותם היטב. לא רק את יתרונותיהם אלא גם את המגבלות כך שאפשר יהיה לעשות בהן שימוש בנקודות זמן בהן הם יוכלו לתרום משהו ממשי ומועיל.
מאת: אייל גורביץ'