סימנים חיוביים: סנטימנט הצרכנים בארה"ב עלה בניגוד לציפיות ברקע לעלייה בצריכה
פורסם לראשונה ב-15:43 14.09.2012
החיים של המעמד הבינוני בארה"ב מתחילים להיכנס לכדור שלג של מכשולים לאחר שבעקבות העלייה החדה ביותר מזה שלוש שנים במחירי הדלק, עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.6% בחודש אוגוסט.
לפי נתונים של משרד התעסוקה, מחירי הדלק בארה"ב זינקו ב-9% במהלך החודש הקודם ובכך אחראי המרכיב הזה ל-80% מהעלייה במדד המחירים. מחירי המזון נותרו כמעט ללא שינוי, עם עלייה של 0.2% בלבד. מדד הליבה, המוציא מהחישוב את השפעת השינוי במחירי המזון והאנרגיה הנחשבים לתנודתיים יחסית, הוסיף 0.1% לערכו לעומת הערכות האנליסטים שמדד הליבה יעלה ב-0.2%. בנוגע למדד המחירים המלא, הכלכלנים ציפו לעלייה גבוה יותר גם כן של 0.7%.
בסיכום של השנה החולפת, מדד המחירים לצרכן בארה"ב, המייצג את רמת האינפלציה במדינה, הוסיף 1.7% ברמה הבסיסית ו-1.9% ברמת מדד הליבה כך שהוא עדיין בתוך תחום היעד של הפדרל ריזרב, שעומד על עד 2% בשנה.נציין כי בשל העלייה באינפלציה ואי שינוי בשיעור הצמיחה של השכר בארה"ב, הרווח השעתי הממוצע לשעת עבודה במדינה ירד ב-0.7% בחודש אוגוסט.
למרות העלייה ביוקר המחייה, הצרכן האמריקני הגדיל את הצריכה שלו בחודש הקודם וגרם בכך לעלייה של 0.9% במכירות הקימעונאיים - העלייה החדה ביותר במדד זה בששת החודשים האחרונים. לפי נתוני משרד המסחר, גם הנתון של חודש יולי עודכן כלפי מעלה לעלייה של 0.6%. האנלסטים ציפו לעלייה מתונה יותר של 0.7% וההפתעה הגיעה מכיוון רכישות כלי הרכב, שזינקו ב-1.3%.
"אנחנו עשויים לקבל עליות זמניות בצריכה הפרטית, מספר נתונים מעודדים, אבל אסור להתייחס אליהם כניתנים לקיום לאורך זמן", אמר ראסל פרייס, כלכלן בכיר באמריפרייס פיננשלס. "צד ההכנסות של המשוואה הזו הוא מאוד חלש", הוא הדגיש.
הנתון הצרכני האחרון שפורסם היום הוא מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן בשיתוף עם סוכנות הידיעות 'רויטרס', אשר הציג עלייה מפתיע לרמה של 79.2 נקודות לשבועיים הראשונים של חודש ספטמבר.
מדובר בקריאה הגבוהה ביותר למדד זה בשנה האחרונה. האנליסטים ציפו דווקא לירידה לעומת החודש הקודם, שהציג רמה של 74.3 נקודות, לאזור ה-73.5 נקודות לשבועיים שחלפו. העלייה המפתיעה מיוחסת בעיקר למרכיב הצפי של משקי הבית בנוגע לכלכלה המקומית, כלומר שהציבור הפך לאופטימי יותר בנוגע לעתיד הקרוב של כלכלת ארה"ב.