תקיפה באירן תחזק את השקל - המגמה העולמית היא שתכריע באיזו עוצמה

יפתח דרורי, ForexTrading ישראל, מתייחס להשפעות התקיפה באירן לצמד המט"ח המקומי - הדולר / שקל - הייתכן שתימחור התקיפה טרם נתן אותותיו על המסחר במטבעות?
יפתח דרורי | (11)

הנושא המדובר ביותר בתקופה האחרונה - תקיפה באירן - מעורר שאלות רבות לגבי ההשפעה שתהיה לתקיפה שכזו, אם תהיה, על השקל. התנועות האחרונות בעולם גררו את השקל לתנועות חדות ולהיחלשות שכמותה לא ראינו תקופה ארוכה בשוק.

השפעות של אי יציבות ביטחונית ידועות לכל ולרוב גורמות לירידות בשווקים. ישראל מושפעת מאד מכמות ההשקעות הזרות בה, ומצב של מלחמה או חשש מפניה, לרוב מבריח את אותם משקיעים. בריחת משקיעים זרים לרוב מחלישה את השקל. לראיה, מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה מימשו המשקיעים הזרים יותר מ-5 מיליארד דולר - רובם משוק ההון באופן ישיר. עם זאת להערכתנו ייתכן שדווקא הפעם, אם התקיפה אכן תתרחש - לא נראה תהליך כזה קורה.

לצערנו, כאשר מסתכלים על הקשר בין אי יציבות ביטחונית וכלכלה, בישראל ישנם אירועים רבים להשוואה. האירוע האחרון העיקרי שבהם הוא הדוגמא עליה נסתמך בניתוח השפעת התקפה באירן והסתבכות באזור. את אפשרויות ההשקעה שלנו יש לחלק לשתי תקופות - זו של המערכה עצמה והתקופה שלאחריה.

על המלחמה ואלטרנטיבות ההשקעה בשנת 2006, עת פרצה מלחמת לבנון השנייה, עמד שער הדולר / שקל לא רחוק ממה שהוא כיום - 4.4 שקלים לדולר. בסוף המלחמה כבר עמד השער על 4.09, כלומר התחזקות של 7%. הריבית במשק עמדה באותה תקופה על שער של 5.25%, ובבנק ישראל לא התרגשו מההאטה היחסית במדד המחירים לצרכן ואף העלו את הריבית בכ-0.25%. הסיבה העיקרית להתחזקות השקל אז, וככל הנראה זו תהיה גם הסיבה להתחזקותו בעקבות תקיפה פוטנציאלית כיום, היא שוקי המניות.

אם בעבר הרחוק המטבע המקומי היה הסמן לסנטימנט הכללי, היום כבר ברור שההשפעה העיקרית היא של שוקי המניות. שוקי המניות והמטבע המקומי מהווים שתי אלטרנטיבות השקעה. הציבור הרחב, אשר מגיב בצורה מיידית ואימפולסיבית יותר לאי וודאות ביטחונית, מושקע יותר בשוק המניות, ברוב המקרים מושך את כספו על מנת "להגן על ההשקעה" וכך מעלה את הביקוש לשקל.

דוגמא נוספת להתחזקות של מטבע בטווח הקצר ניתן למצוא בארה"ב, שם הושפעו מאוד השווקים עם היציאה למלחמות באפגניסטן ועירק. בחודשים הראשונים, עת רוכזה מרבית תשומת הלב באירועים ובלחימה, התחזק הדולר מול יריבו האירו בכ-6% במערכה האפגנית ובכ-7% במערכה העיראקית, שעלותה מוערכת בכטריליון דולר. תנודות המטבע עליהן דיברנו מתרחשות כמובן לכל אורך המערכה. הציפיות בממשל הישראלי הן למערכה ארוכה במידה שתתרחש הסתבכות אזורית. אבל הנקודה החשובה שיש לזכור היא האפטר אפקט: ההוצאות הביטחוניות של הממשלה עולות והכסף, אשר אמור לשמש לפיתוח הכלכלה, מקבל שימוש אחר ומידי. ההשפעה על המטבע המקומי במצב שכזה איננה חיובית, אבל בהמשך הדרך המגמה תמיד מתהפכת.

האם השוק החל לתמחר התקיפה באירן? לאחר מבצע "חומת מגן", במהלכו דווקא נחלש השקל בשל אדישות המשקיעים, הוא שב והתחזק בכ-10% בחודשים שלאחר תום המבצע. גם בתקופה שלאחר מלחמת לבנון השנייה, בה כאמור התנהג השקל כצפוי והתחזק עוד 2.5% לערכו.

אי וודאות תמיד מובילה לירידות בשוקי המניות ובריחת משקיעים לאפיקי השקעה "בטוחים יותר" כגון מטבע מקומי - תהליך אותו אנו רואים בחודשים האחרונים עם הסתבכות משבר החובות באירופה. העובדה כי מלחמות לא נוטות להימשך תקופות ארוכות ולאחר מכן השוק לרוב מתקן חזרה ואף מעבר לכך, משום מה תמיד נשכחת מהמשקיעים שמוצאים עצמם מונעים מהפחד מהתנודתיות הרבה בשוק המניות - ומוכרים השקעותיהם.

הקולות בשוק המט"ח מדברים על כך ש"השוק התחיל לתמחר תקיפה באירן" או ש"המשקיעים הזרים בורחים". אך להערכתנו, המרחק לתקיפה עוד גדול מכדי שהשוק יתחיל להתנהג לפיו ואי הוודאות העולמית היא הגורם העיקרי להתחזקות הדולר.

כל עוד לא התקיימה התקיפה, שככל הנראה הרבה אנשים היו מעדיפים להימנע ממנה, אין שינוי בתחזית והמשך המגמה העולמית - מגמה דולרית מובהקת תוביל את הצמד המקומי לשער של 4.2 וייתכן שאף מעבר לכך.

התקיפה הישראלית עשויה להגיע דווקא במצב בו הוכרזו תכניות עידוד צריכה כאלה או אחרות באירופה או ארה"ב, אז המגמה העולמית תפסיק להיות דולרית. במצב שכזה, תקיפה באירן והסתבכות באזור אשר יובילו להתחזקות השקל, יסייעו למגמה שתקבל רוח גבית שכן המטבע שמולו, הדולר, עשוי להיות חלש מאוד. במצב שכזה נשוב ונראה שערים נמוכים ברמה של 3.7.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    בלשית 28/08/2012 21:17
    הגב לתגובה זו
    רשמנו לעצמינו ונבדוק אותך... לזרוק מספרים כל אחד יכול. השוואות הן אוויליות כי כל מצב, כולל מצב מלחמתי, הוא שונה לאין ערוך ממשנהו ומורכבות הגורמים המעורבים אחרת, לכן אין לנבא ואין לדעת.
  • 10.
    אמיר נץ 22/08/2012 21:50
    הגב לתגובה זו
    מתוך הבנה פשוטה וכלכלית יש מציאות שהדולר יגיע אפילו ל8.2 ש"ח וזה לא חלום
  • 9.
    אמיר 22/08/2012 19:59
    הגב לתגובה זו
    ניתוח מעניין
  • 8.
    י 22/08/2012 19:40
    הגב לתגובה זו
    תקיפה באירן באם תלווה במתקפת נגד מסיבית תגרום ל: משקיעים זרים יברחו ולהמרת שקלים למטבע חוץ חברות בין לאומיות יפסיקו להשקיע בישראל המשק יכנס למיתון עמוק ואשר להשואה המגוכחת בין מלחמת לבנון השניה שבה נלחמנו נגד 20000 לוחמי חיזבלה לבין מתקפה באירן שבה אנו נלחמים נגד מעצמה איזורית שמסוגלת להמשיך ולהפציץ אותנו במשך שנים ובלי יכולת שלנו לעצור את המתקפה, אני יכול לומר רק "נו טוב, הניר כידוע סובל הכל"
  • 7.
    אחד שעוקב 22/08/2012 18:56
    הגב לתגובה זו
    עוקב אחרי הכתבות של הבחור הזה באתרים השונים,מלבד כמה נפילות (מעט כואבות) תמיד פוגע...מעניין אם גם עכשיו
  • 6.
    lionav 22/08/2012 18:46
    הגב לתגובה זו
    לא דומה למה שהיה ב2006 ... יפתח . עדיף שתשתוק.
  • 5.
    תתרחקו מהשקעות במט"ח!! (ל"ת)
    בנמור 22/08/2012 17:15
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    פלוגה ח' 22/08/2012 16:37
    הגב לתגובה זו
    מקצוען, בהצלחה בפורקס ! החבר מהמגדל ;)
  • 3.
    ehudhl 22/08/2012 16:29
    הגב לתגובה זו
    ארוע בסדר גודל אחר לחלוטין, בהשלכות כלכליות הרבה יותר מורכבות. היקף העלות של ארוע מלחמתי מול איראן הוא גדול בהרבה וקשה להעריכו. עלויות ישירות ועקיפות והשפעה כללית על החיים כאן. לכן גם מסיבה זו עדיף לתת לאמריקאים לפעול נגדם.
  • 2.
    שחר 22/08/2012 15:25
    הגב לתגובה זו
    לא ברור למה נותנים לכל אחד עט וטור והוא מתחיל לכתוב את השטויות שלו
  • 1.
    מתי סוגרים את חב' הפורקסים? (ל"ת)
    הליצן 22/08/2012 15:03
    הגב לתגובה זו