
שוברים שחיקה: כך תתמודדו ותורידו את רף הלחץ האישי מהעבודה
השאיפה לתפוקה גבוהה הפכה את עולם העבודה המודרני לעמוס ואינטנסיבי במיוחד, אך דווקא סגנון העבודה הזה עשוי להביא לתוצאה ההפוכה ולפגוע בתפוקה של העובדים ושל הארגון.
באמצעות פתרונות שונים לרגיעה ולוויסות ושחרור הלחץ אפשר לתרום רבות למצב הבריאותי של העובדים ושל אנשי המקצוע, וכך גם לסייע באופן ישיר לתפוקה של הארגון כולו. שחיקה ועומס בעבודה – השפעה הן בפן המקצועי והן בפן האישי מקצועות רבים בעולם העבודה המודרני אינם מקצועות פיזיים, כפי שהיה בעבר, וכך הם לא מביאים לשחיקה גופנית ניכרת אשר נגרמת כתוצאה ממאמץ פיזי מתמשך. הלחצים המצטברים משפיעים על כל אדם שעובד בסביבה שכזו, לרבות ואולי במיוחד על אנשי מקצוע בעלי מסירות גבוהה לעבודתם – אנשי עסקים, הייטקיסטים, עורכי דין, פסיכולוגים ועוד. אך בעוד שהיבט זה נחסך מאנשי המקצוע המודרניים, סוגים אחרים של שחיקה החלו לצוץ, כאשר את העבודה הפיזית, המונוטונית והמתונה החליפה עבודה מנטלית, דינמית ואינטנסיבית, אשר דרגת העומס הגבוהה בה גורמת ללחצים הולכים ומצטברים אשר עלולים לפגוע כליל בעובדים מבחינה רגשית ומקצועית.
ואם לא די בכך, גם ההיבט הגופני לא נעלם לחלוטין, כאשר סגנונות העבודה אמנם דינמיים מבחינה מנטלית, אך סביבת העבודה שומרת על הגוף במצב סטטי וכך עשויה לפגוע בו גם מבחינה זו. כך הפכו בעיות הלחצים והשלד-שריר לשני הגורמים הנפוצים ביותר לפגיעה בבריאות העובדים במדינות האיחוד האירופי. בארצות הברית, שם רבע מן העובדים דיווחו כי העבודה מהווה את מקור הלחץ העיקרי בחייהם, התגלה כי תקופות של אי כשירות הנובעות מלחץ ארוכות מאלו הנובעות מפציעות ומחלות. ההשלכות של הלחצים והעומס שליליות למדי, והן פועלות על שלושה מישורים: השלכות בפן הרגשי והפיזיולוגי: הלחץ גורם לעלייה בעייפות ובחרדה וגורם לתסכול ואף לדיכאון, תוך השפעות פיזיולוגיות שונות כמו כאבי ראש, סחרחורות, דופק מהיר ושלל בעיות במערכות העיכול, הדם, השלד ועוד.
השלכות בפן המקצועי: כהמשך ישיר לכך, ישנה ירידה במוטיבציה, בריכוז ובמיקוד, אשר גורמות לעלייה בכמות הטעויות ובמשך הזמן הדרוש לביצוע משימות, וכן להיעדרויות מרובות יותר.
- אוטובוס אוטונומי ראשון יתחיל לפעול בישראל
- בקעת אונו: שירות התחבורה הציבורית יופעל על ידי חברת מטרופולין
השלכות בפן הארגוני: הפגיעה באופן העבודה של איש המקצוע גורמת לפגיעה כללית בארגון כולו, והדבר מקבל ביטוי מודגש הרבה יותר כאשר הלחץ פוגע במרבית העובדים במקביל, עד לכדי הפסדים של מיליוני שקלים בשנה ומאות אלפי ימי עבודה.
כך תתמודדו עם הלחץ והשחיקה – טיפים לשכירים ולמנהלים
המחקרים השונים אשר בודקים את העומס במקומות העבודה, את הלחצים הנגרמים מהם ואת השפעותיהם השליליות אינם מספקים רק חדשות רעות, אלא מוסיפים על כל אלה שלל אפשרויות ושיטות להתמודדות עם הלחץ.
ההתמודדות עם הלחץ מונעת משתי אסטרטגיות שונות – הראשונה, נטרול ישיר של גורמי לחץ לא רצויים ולא נדרשים, והשנייה, בחירה בפעילויות מרגיעות אשר יפצו על הלחץ המצטבר. על אף שהאסטרטגיה הראשונה עוקרת את הבעיה מן השורש, לא ניתן באמת ובתמים לחסל את כל מקורות הלחץ והעומס במקומות העבודה, ועל כן באמת יש מקום לפנות לפעילויות שונות אשר יווסתו את הלחץ שכן נוצר. באופן הזה, ניתן להצביע על שיטות התמודדות שונות ולחלק אותן ל-2:
- התמודדות עם הלחץ עבור האינדיבידואל: שיטות שכל אדם – שכיר או בכיר – יכול לנקוט כדי להתמודד באופן עצמאי עם הלחצים שלו עצמו.
- התמודדות עם הלחץ עבור הארגון: שיטות שהארגון יכול לנקוט באופן קולקטיבי עבור כלל העובדים.
- ניהול זמן: האפשרות לנטרול חלק גדול מן הלחצים משורשם טמונה בניהול נכון של הזמן, כאשר באמצעות השיטות השונות לניהול זמן ניתן לארגן את הפעילויות השונות בעבודה באופן מבוקר אשר יביא לירידה ברמות התסכול והחרדה.
- חופשה: חופשה מביאה לניתוק ממקום העבודה ולרגיעה כוללת שעשויה לבצע מעין איפוס מערכות עבור העובד – לא מדובר דווקא בחופשה ממושכת, אשר כוללת טיול או נופש במקום מרוחק ולמשך מספר ימים, אלא אף אחר הצהריים פנוי או יום חופשי יכולות להביא לתוצאות הרצויות.
- התעמלות: פעילויות אירוביות ופעילויות ספורט נוספות מסייעות להסיח את הדעת מלחצי העבודה – בתוך כך, הן מסייעות לשיפור מצב הרוח וכן מורידות את הדופק במנוחה באופן שתורם להתמודדות עם לחץ.
- תרגילי הרפיה: היפנוזה ובעיקר מדיטציה מסוגים שונים הוכחו כמפיגות לחצים, מעניקות שלווה ואף מסייעות לפעילות הלב – ביצוע תרגילי הרפיה עמוקה למשך רבע שעה עד עשרים דקות ביום עשויות לשפר משמעותית את המצב הרגשי והפיזיולוגי.

- בנק ישראל מבהיר - "שטר ה-200 ש"ח לא יבוטל"
- בנק עם שורשים אפלים: הבנקאות הנאצית בשואה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ביניהן, ניתן למנות את הבאים:
- תכנון מטלות, זמנים ותפוקות: יצירה של סביבה ארגונית בה המטלות, תאריכי היעד עבור המטלות והתפוקות הנדרשות מוגדרות על פי היכולות של העובדים ומתוך שיח עם העובדים.
- תקשורת: תקשורת חיובית ופתוחה בין דרג ההנהלה של הארגון לבין העובדים כך שהעובדים יוכלו לשתף את המנהלים שלהם בהיבטים הגורמים להם ללחץ, כדי שיהיה ניתן לטפל בו.
- ידידותיות למשפחה: הטמעת תשומת הלב לצרכים המשפחתיים והאישיים של העובדים לארגון, כך שיהיה ניתן להפחית את הקונפליקט הנוצר בין עבודה למשפחה.
- פעילויות הרגעה והרפיה יזומות: פעילויות גיבוש שונות, בתוך המשרד ומחוצה לו, שיסייעו לשחרור לחצים עבור העובדים, כמו גם ליישום נכון של הטכניקות הקודמות.

אל תחכו לבוס – תדאגו לעצמכם לפני שתגיעו לנקודת הרתיחה
לא חייבים לחכות ליום גיבוש כדי להתפנק או כדי לפנק את יקירכם – באמצעות יישום של הטיפים והטכניקות האישיות ניתן להפחית משמעותית את רמות הלחץ, ולהביא לרגיעה נכונה שעשויה לסייע לבריאות הנפשית והגופנית שלנו.
פעילויות ספורט ותחביבים שונים עשויים לסייע משמעותית לרגיעה כאשר הם לא רק מסיחים את הדעת, אלא העיסוק בהם עשוי לקבל בעצמו אופי מדיטטיבי אשר משפר את זרימת הדם וגורם לרגיעה – נוסף להם, מדיטציה של ממש או טיפולי הרפיה שונים יכולים להביא לתוצאות הללו באופן ממוקד יותר אשר יגרום לתחושת רעננות.