אינטר ישראל: "ירידה של 30% במחירי השכירויות במשרדים במתחם הירקון בת"א"

בחברת ייעוץ הנדל"ן אומרים היום, כי מחירי השכירויות במשרדים במתחם הבורסה בר"ג ירדו ב-12%. "נוצר חלון הזדמנויות לתשואות גבוהות מנדל"ן מסחרי"
איריס בר טל |

משבר הנדל"ן נותן אותותיו גם בשוק המשרדים ומתבטא בירידת מחירי השכירויות בשיעור של 15-30% ובירידה של עד 15% במחירי הנכסים. מדובר בירידה שחלה בחודשים האחרונים, ועצמתה תלויה במיקום הנכס ובדירוגו.

"במתחם הבורסה ברמת גן ירדו מחירי השכירויות של משרדים CLASS A בשיעור ממוצע של כ-12% ממחיר מעטפת ממוצע של 100 שקלים למ"ר למחיר ממוצע של כ-88 שקלים למ"ר. לעומת זאת במתחם הירקון בת"א נרשמו ירידות של כ-30% במחירי השכירויות, והם עומדים על כ-55 שקלים למ"ר, בין השאר בשל המעבר של שגרירויות ומשרדים למגדלי משרדים חדשים באזור מתחם הבורסה ברמת גן או לאזור רמת החייל, בו המחירים נעים סביב כ-70 שקלים למ"ר מעטפת", מציין יורם בלומנטל, מבעלי חברת ייעוץ הנדל"ן אינטר ישראל, מקבוצת קושמן וייקפילד.

לדברי בלומנטל, תופעה נוספת שבולטת לאחרונה היא עצירה מסוימת של רכישות נדל"ן מסחרי על ידי חברות הביטוח ומנגד, כניסתם של גורמים פרטיים מהארץ ומחו"ל לשוק. כך למשל התבשרנו לאחרונה כי צבי עמר, יהודי צרפתי, רכש משרם פודים קלנר שתי קומות במגדל הפלטינום בת"א תמורת כ-20.9 מיליון שקלים. גם אפריקה ישראל מכרה 51% ממגדל היובל לגורמים פרטיים.

"שוק המשרדים בישראל הוא שוק בריא, לא הייתה בו בנייה ספקולטיבית מאז משבר הדוט קום, אלא להיפך קיים מחסור בשטחי משרדים איכותיים באזורי הביקוש. לולא משבר הנדל"ן היינו מצפים לגידול שנתי בשיעור של 3% בביקושים, ואילו כיום אנו צופים גידול שנתי של כ-0.5% בביקושים".

"בשנת 2011 ניפגש שוב עם שוק עולה, ומי שלא יסגור היום עסקה ב-88 שקלים למ"ר ימצא עצמו סוגר עסקה בשנת 2011 במחיר של 160 שקלים למ"ר", מציין אדריאן בלומנטל, מנכ"ל אינטר ישראל, ומוסיף כי להערכתו מחירי השכירויות עשויים לרשום ירידה נוספת של אחוזים בודדים.

לדברי אופק גבאי, מנהל השקעות ונכסים מניבים באינטר ישראל, לפני כחצי שנה נוצר בשוק הנדל"ן המסחרי קיפאון בשל הפערים הגבוהים בין בעלי הנכסים, שראו מול עיניהם תשואה של כ-7% בעוד הרוכשים הפוטנציאליים ציפו לתשואה של כ-12%, בדומה לתשואה במשבר הדוט קום. יחד עם זאת, לפני כחודשיים התחילו השחקנים בשוק להפנים את כללי המשחק החדשים ובאזורי הביקוש החלו להתבצע עסקאות המבטאות תשואה של 8.5-9.5%, בניגוד לתשואות של כ-7% טרום המשבר.

"מדובר בעסקאות שהיקפם החל מ-2 מיליון שקלים ועד כ-30 או 40 מיליון שקלים. התשואה עולה ככל שמתרחקים מאזורי הביקוש ויורדים באיכות הנכס.להערכתי חלון ההזדמנויות יימשך כ-9 חודשים עד שנה לכל היותר. עם ההתאוששות בשוק ההון והשיפור במצב האשראי במשק, יחזרו המוסדיים כשחקנים בשוק, ואז גם תרד רמת התשואות", מעריך גבאי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה