פתיחת שבוע סוערת בדולר: השלים ירידה של 12% מתחילת השנה

"הדולר חוזר לסורו", אמר איתן אדמוני על התנהגותו של הדולר שסגר היום בירידה של 0.77%
אילן קליקה |

השקל התחזק היום מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר בשוק המט"ח העולמי, נסחר הדולר במגמה מעורבת עם נטייה להיחלשות בדרך לסגור את הרבעון השני של 2008 ואת המחצית הראשונה של שנה זו בירידות.

"הדולר חוזר לסורו. ברור שרמת ה-3.2 שקל נמצאת על הכוונת, אך הדרך לשם עדיין אינה ברורה, רוב הסיכויים שהיא תהיה בצורת זיגזג", הגיב היום איתן אדמוני, מנהל חדר מסחר במט"ח בבנק ירושלים.

בית ההשקעות ליהמן ברדרס פרסם אתמול (א') עדכון הנוגע למדד הדמוקלס, המודד את יציבותן הכלכלית של 28 מדינות, ובהן ישראל. דירוגן של 19 מדינות במדד דמוקלס השתנה מאז העדכון האחרון לפני 3 חודשים, כולל הדירוג של ישראל, אשר הידרדרה למקום ה-12.

הדולר סוגר מחצית שנה עגומה במיוחד. במחצית הראשונה של 2008 איבד הדולר 6.7% מול האירו ו-5.2% מול הין היפני, כאשר הפדרל ריזרב חתך את הריבית 7 פעמים מרמה של 5.25% בספטמבר ל-2% בלבד כיום. בזווית הישראלית, הדולר נחלש ב-13% מול השקל מתחילת השנה וירד ב-5.8% רק ברבעון השני. עם ביצועים כאלה של השקל מתחילת השנה בלבד, אין זה פלא שאפילו שגריר ארה"ב בישראל הביע אתמול חרטה על כך שלא השכיל להשקיע בשקל.

הדולר סגר את היום בירידה של 0.77% לרמה של 3.35 שקלים והאירו נחלש בשיעור של 0.84% לרמה של 5.28 שקלים.

פינוטק: הריבית בארה"ב לא תעלה בקרוב

הדולר ממשיך להפגין חולשה על רקע התחזקות ההערכות כי הריבית בארה"ב תיוותר ללא שינוי בתקופה הקרובה. הנתונים החלשים מהשבוע החולף על רקע תחזיות קודרות, כשבראשם, צפי לגריעה נוספת של כ-25 אלף מישרות משוק העבודה האמריקני, מאותתים כי הכלכלה הגדולה בעולם מצויה בהאטה חריפה עד כדי מיתון. ההערכות כי מחנק האשראי שריר וקיים ולא ממהר לחלוף בעוד שוק הדיור ממשיך לחפש תחתית מכבידים על הפדרל ריזרב להפנות את מדיניותו כנגד האינפלציה ולהעלות ריבית, מה שתורם להיחלשות הדולר.

חולשת הכלכלה האמריקנית והתגברות ההערכות כי הריבית בארה"ב לא תעל בקרוב יבואו לידי ביטוי גם כנגד השקל. בעוד שבארה"ב נראה כי הריבית הוקפאה, בישראל גוברות הערכות כי אנו צפויים לראות העלאות ריבית נוספות עד לסוף השנה על רקע התגברות הלחצים האינפלציוניים. אם בשנים עברו נטתה התחזקות השקל לרסן את עליית המחירים, הרי שבתקופה האחרונה אנו רואים שהקורלציה הזו נשחקת ומותירה את בנק ישראל עם אפשרות עיקרית אחת במלחמתו כנגד האינפלציה: העלאת ריבית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה