נתונים מפתיעים בארה"ב: המכירות הקמעונאיות ללא רכבים עלו ב-0.5% באפריל
בחזית נתוני המאקרו ליום שלישי עומדים נתוני מכירות הקמעונאיות בארה"ב והשינויים במחירי הייבוא והייצוא לחודש אפריל. מכירות הקמעונאיות הציגו גם החודש ירידה, בפעם השלישית מאז תחילת השנה, בהובלת מכירות הרכבים. עם זאת, המכירות ללא רכבים רשמו עלייה, ואף גבוהה מהתחזיות המוקדמות, מה שמספק רוח גבית לוול סטריט ומפחית את החששות מפני מיתון.
שיעור המכירות הקמעונאיות ירד ב-0.2% באפריל, לאחר עלייה בשיעור של 0.2% בחודש מארס. בנוסף, שיעור המכירות ב-3 החודשים האחרונים ירד ב-0.4%, בהשוואה לרבעון האחרון של שנת 2007 . ראוי לציין, כי במהלך שנת 2007 שיעור המכירות טיפס ב-2%.
בצד החיובי, שיעור המכירות עדיין עקף את הערכות האנליסטים אשר ציפו לירידה חדה יותר בשיעור של 0.3%. בניכוי ירידה של 2.8% במכירות הרכבים, מכירות הקמעונאיות זינקו ב-0.5% - עלייה ב-0.2% מעל קונצנזוס האנליסטים והעלייה החדה ביותר מאז חודש ינואר. עוד מן הנתונים, בניכוי מכירות הרכבים והתחנות הדלק - אשר צנחו ב-0.4%, שיעור מכירות טיפס ב-0.6%, העלייה החדה ביותר מאז נובמבר. להוציא מכירות הרכבים בלבד, עלו המכירות הקמעונאיות ב-0.5% כאשר בשוק ציפו לעלייה של 0.2% בלבד.
"מדד המכירות הקמעוניות בארה"ב מספק, לדעתנו, אינדיקציה נוספת, לא ראשונה, למידת האיתנות של משקי הבית. המדד אמנם ירד ב- 0.2% בחודש אפריל, אך בניכוי כלי רכב וחלפים נרשמה עלייה בת 0.5%. נתון זה היה גבוה בהרבה מההערכות, שעמדו על 0.2% והוא מייצג, לשיטתנו, בצורה נכונה יותר את ליבת ההוצאות של משקי הבית. לכן, מעודד להיווכח כי ב 12 החודשים האחרונים הייתה בו עלייה בת 4.5%", אמר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.
בטחון הצרכנים צנח בחודשים האחרונים עקב עליית מחירי האנרגיה והשבר בשוק הדיור, עם זאת הוצאות הצרכנים האט אך לא הצטמק, כך טעונים כלכלני וול סטריט, אשר עוקבים אחר הוצאות הצרכנים בקפידה.
מנחם הוסיף, כי "התוצאות אינן מצביעות על כך שהצריכה הפרטית שוקקת, אך בהחלט ניתן ללמוד מהם על התמודדות מוצלחת של משקי הבית עם העלייה במחירים. כאשר משווים תוצאות אלו למדד המכירות הקמעונאיות בגוש האירו, לדוגמא, מתברר כי משקי הבית האמריקנים עשויים להימצא במצב טוב יותר מעמיתיהם באירופה בחודשים הבאים".
כאמור, נותנים נוספים שפורסמו במקביל לנתוני מכירות הקמעונאיות היו השינויים במחירי הייבוא והייצוא לחודש אפריל. נתוני היבוא פספסו את הערכות השוק ב-0.1% ובעודם מטפסים בשיעור של 1.8%. בחודש שעבר התחזקו מחירי היצוא ב-2.8%. בנוסף, מחירי הייצוא הוסיפו החודש 0.3%, עלייה מינורית למידי ביחס לעלייה של 1.5% בחודש שעבר.