מחירי הסחורות מזנקים לרמת שיא: "צונאמי השקעות" בהיקף של 70 מיליארד דולר שוטף את השוק

ג'ורג' סורוס: "העלייה במחירי המזון מהווה דאגה גדולה". מהומות חברתיות פרצו לאחרונה בשל הזינוק במחירי המזון - האו"ם דיווח על הרוגים
עדי בן ישראל |

רק לפני שבועות ספורים ספג שוק הסחורות טלטלה וירידות חדות נרשמו במחירי הסחורות. אולם היום המחירים שוב נסחרים בשיאים היסטוריים, מה שמגביר את החשש מפני אינפלציה גואה שתזיק לצמיחה הכלכלית ולשווקים הפיננסים.

הנפט, האורז, התירס והפחם נושקים לשיאים היסטוריים בצל החששות כי ההיצע העולמי לא יעמוד בביקושים הגואים - מה שהופך את ההשקעה בסחורות לאטרקטיבית, בייחוד בתקופה של אי ודאות בשווקים הפיננסים.

הנפט נסחר סביב רמה של 111 דולר לחבית לאחר שנגע אמש ברמת שיא של 112.21 דולר לחבית. זאת, בעקבות נתוני המלאי השבועי בארה"ב, אשר הצביעו על ירידה בלתי צפויה. גם התירס והאורז מטפסים בשל ירידה במלאים.

"העלייה במחירי המזון מהווה דאגה גדולה, בייחוד עברו מדינות שאין להן מלאי משלהן ונאלצות לייבא מזון", אמר היום המשקיע המיליארדר ג'ורג' סורוס בשיחת ועידה עם משקיעים. "העלייה הזו מניחה את הקרקע למתחים פוליטיים וחברתיים".

העלייה במחירי המזון עוררה גל מחאות במדינות רבות בעולם, כדוגמת מצרים, אינדונזיה, סנגל, האיטי ועוד. לפי נתוני האו"ם, מספר מפגינים נהרגו תוך כדי המהומות. הבנק העולמי צופה כי 33 מדינות, ממקסיקו ועד תימן, יסבלו ממהומות חברתיות בשל הגאות במחירי המזון.

מחירי הסחורות עולים כבר שנה שביעית ברציפות. לפי נתוני סוכנות בלומברג, מחירי הסחורות זינקו אשתקד ב-35%, כאשר מתחילת השנה בלבד נכנס לשוק הסחורות "צונאמי השקעות" בהיקף של 70 מיליארד דולר אשר הביא את סך ההשקעות בשוק ל-400 מיליארד דולר.

"מחירי הסחורות הולכים בכיוון ההפוך", אמר סיימון ג'ונסון, כלכלן בכיר בקרן המטבע הבינלאומית. "בכל פעם שהכלכלה העולמית רושמת האטה בצמיחה, מחירי הסחורות צריכים לרדת. אם זו האטה משמעותית בצמיחה - מחירי הסחורות ייפלו בערך ב-30%".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה