מורגן סטנלי וגולדמן זאקס: התרסקות הדולר תוביל להתערבות מתואמת בשוק המט"ח העולמי

האסטרטגים מעריכים כי ה-G7 יתערב בשוק כדי לעצור את הידרדרות הדולר: "נכנסנו לכוננות התערבות"
עדי בן ישראל |

האם המהלך הדרמטי של בנק ישראל היה יריית הפתיחה לעולם כולו? אתמול, כידוע, התערב בנק ישראל במסחר בשוק המט"ח המקומי וקנה דולרים על מנת לבלום את התחזקות הדולר מול השקל. היום מוסרים אסטרטגים בכירים בבתי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן זאקס, כי בקרוב תיתכן התערבות מתואמת של בנקים מרכזיים נוספים בעולם בשוק המט"ח הגלובלי, על מנת לבלום את היחלשות המטבע האמריקני.

אם אכן תגיע התערבות כזו, תהיה זו הפעם הראשונה מזה 13 שנים שבנקים מרכזיים מתערבים בנעשה בשוק המט"ח. הדולר נפל אתמול לשפל היסטורי מול האירו (1.56 ד' לאירו), וירד מתחת ל-100 ין ביפן - שפל שלא נראה מאז 1995. נגיד הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד-טרישה, ושר האוצר היפני, פוקושירו נוגקה, הביעו מורת רוח על חולשת הדולר, אשר פוגעת בייצוא שלהם לארה"ב. שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, חזר אתמול על המנטרה של "הדולר החזק", אולם סירב לענות על כל שאלה בנושא במסיבת עיתונאים שנערכה בוושינגטון.

האסטרטגים טוענים כי המשך הורדות הריבית בארה"ב מצד הפדרל ריזרב עלול להוריד את הדולר עוד יותר, מה שיביא בסופו של דבר להתערבות משולבת של 7 המדינות המתועשות (G7), בשוק המט"ח הגלובלי שהיקפי המסחר בו נאמדים בכ-3.2 טריליון דולר בכל יום.

"נכנסנו לכוננות התערבות", אומר סטיבן ז'אן ממורגן סטנלי בראיון לסוכנות בלומברג. "אני לא חושב שהגענו עדיין לשלב הזה של התערבות, אולם הסיכויים לכך הולכים וגדלים".

ג'ים אוניל, כלכלן בכיר בגולדמן זאקס, סבור כי המשך היחלשות הדולר תביא לזניחת נכסים דולריים מצד מדינות אחרות. לדבריו, "נפילת הדולר תדאיג שווקים אחרים, שהם בעצמם מאוד שבירים עכשיו. אין ספק שהתערבות בשוק המט"ח נשקלת בראשם של מקבלי ההחלטות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה