פישר הציב לעת עתה תחתית לדולר: היציג זינק ב-2.1% ל-3.474 שקלים

בנק ישראל התערב היום שוב בשוק המט"ח וקנה עוד דולרים. הדולר צנח השבוע 3.5% מול השקל והאירו איבד 2.4%
עדי בן ישראל |

יום המסחר בשוק המט"ח התנהל היום בסימן התחזקות של הדולר למול השקל, לאחר שהמטבע האמריקני קרס אתמול (ה') מול השקל לרמה של 3.35 שקלים במסחר הבין-בנקאי, מה שהביא את בנק ישראל לנקוט בצעד דרמטי ולרכוש דולרים בשוק.

מטרתו של בנק ישראל, בהובלת הנגיד סטנלי פישר, הייתה להקטין את היצע הדולרים בשוק המט"ח, לאחר שזה הבחין בפעילות חריגה בשוק שהביאה להצפה של דולרים. מדובר בצעד חריג של בנק ישראל שלא נעשה מאז 1997, אז נקט הנגיד יעקב פרנקל באותה פעולה והצליח לייצב את הדולר.

היום נודע, כי בנק ישראל המשיך לרכוש דולרים בשוק על מנת לספק תמיכה לדולר. נראה כי המהלך של פישר מצליח לעת עתה, וגורמים בבנק ישראל מסרו ל-Bizportal כי הבנק נחוש למנוע המשך הידרדרות של הדולר.

בשוק המט"ח העולמי נסחר היום הדולר ביציבות, כאשר הסוחרים ממתינים לפרסום נתוני אינפלציה בארה"ב. ברקע, החששות מפני השלכות משבר הסאב-פריים על הכלכלה האמריקנית ממשיכים להעיב, וסוחרים ב-Tokyo Forex & Ueda Harlow, ברוקר המט"ח הגדול ביפן, אומרים כי "המשקיעים בורחים מהדולר והוא ימשיך לרשום שפל חדש מול האירו והין. בעיות הסאב-פריים רחוקות מלהסתיים".

בארה"ב, כאמור, יפורסמו היום בצהריים (14:30, שעון ישראל) נתוני אינפלציה חשובים אשר צפויים להעיד על התמתנות קלה בלחצים האינפלציוניים בחודש פברואר. גם בישראל יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר, כאשר קונצנזוס התחזיות בשוק הינו לירידה של 0.4% במדד בעקבות היחלשות הדולר מול השקל.

הדולר זינק היום 2.09% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.474 שקלים. האירו היציג קפץ 2.19% לרמה של 5.4106 שקלים. בסיכום שבועי, הדולר צנח 3.5% מול השקל והאירו איבד 2.4%.

פינוטק: בנק ישראל קנה 200 מיליון דולר

מחדר העסקאות של Finotec נמסר, כי הדולר ממשיך לאבד גובה כיוון שאמון המשקיעים כי הדולר עשוי להתאושש בתקופה הקרובה יורד, למרות החלטת הפדרל רזרב לפני מספר ימים להרחיב את התוכנית להלוואת כספים למערכת הפיננסית באמצעות מכרזי אשראי, בכך שילווה אגרות חוב ממשלתיות בהיקף של עד 200 מיליארד דולר לברוקרים ראשוניים שאמורים להפיץ את האשראי לכלל המערכת הפיננסית.

נתוני המכירות הקמעונאיות השליליים מארה"ב הוסיפו לצניחת הדולר. ההאטה הכלכלית באמריקה נותנת את אותותיה בכל הרבדים ולא רק במגזר האשראי ושוק המשכנתאות המשני. בנוסף, ה'פד' צפוי להודיע בשבוע הבא על הורדת הריבית במשק האמריקני, כאשר זו צפויה לרדת ב-0.75% ל-2.25%. בכך, יגדל עוד יותר פער הריביות בין ארה"ב לאירופה, והסיבה המהותית הזו עלולה לגרור את הדולר עד לרמות של 1.57 אל מול האירו בטווח המיידי.

בשוק המקומי, בנק ישראל התערב במסחר של השקל לראשונה מזה 10 שנים, בכך שקנה מט"ח בשל ההתנהגות האנומלית של השקל בימים האחרונים. דילר מבנק ישראל, שביקש להישאר בעילום שם, העריך כי הבנק קנה מט"ח ב-200 מיליון דולר בשני גלים.

לפני ההתערבות נקבע שערו היציג של השקל על רמה של 3.403 שקלים לדולר ולאחר מסחר ספקולטיבי נמשך הדולר עד לרמות שפל של 3.35 שקלים. הפעולה של בנק ישראל בלמה את ההתחזקות החדה של השקל, והחזירה אותו עד לרמות של 3.44 כנגד הדולר.

אנו עשויים לראות פיחות של השקל, אך בספק אם התערבות חד פעמית יכולה למנוע את ההתחזקות של המטבע הישראלי כנגד הדולר, אשר ממשיך במסע ההיחלשות. נזכיר, כי הורדת הריבית בארה"ב תרחיב גם היא את פערי הריביות בין ישראל לארה"ב.

הבנקים: השקל ימשיך להתחזק

בבנקים הגדולים ממשיכים להאמין גם השבוע בהמשך התחזקותו של השקל למול הדולר. כלכלני לאומי מציינים את המשך זרימת ההון הזר לארץ כגורם חשוב שתומך בשקל ומחליש את הדולר. כך, למשל, מזכירים הכלכלנים את רכישת הסטארט-אפ קידארו בידי מיקרוסופט תמורת 100 מיליון דולר וכן את כוונתה של EyeBlaster הישראלית להנפיק בוול סטריט תמורת 115 מיליון דולר. גורם מהותי נוסף התומך בהיחלשות הדולר הוא המשך היחלשותו של המטבע האמריקני בעולם, כמו גם פער הריביות בין ישראל לארה"ב.

"חוסנו הפיננסי של השוק המקומי וחשיפתו הנמוכה יחסית (בהשוואה לארה"ב ולגוש האירו) להשפעות הישירות של משבר הסאב-פריים וכן פער הריביות, בשיעור של 0.75% השורר לעת עתה בין המשק המקומי לזה אמריקני (לטובת המשק המקומי), צפויים להמשיך ולתמוך במטבע המקומי בטווח הקצר-בינוני", אומרים בלאומי.

כלכלני בנק הפועלים מציינים גם כן את פער הריביות בין ישראל לארה"ב כגורם תומך בשקל, אך הם מדגישים כי "רמת השפל של הדולר מקשה על החיזוי יותר מתמיד". עם זאת, הכלכלנים טוענים כי "הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן הכלכלה המקומית צפויה להמשיך ולהפגין ביצועים טובים יחסית למדינות המפותחות. מנגד, בארה"ב מתחזקות החששות מהעמקת ההאטה בצמיחה הכלכלית, עד כדי מיתון".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה