משבר האשראי תמך בשוק הנגזרים: רשם גידול של 27% ב-Q3

כך עולה ממחקר חדש של Bank for International Settlements שטוען שהמסחר העולמי בנגזרים הסתכם ב-681 טריליון דולר ברבעון השלישי. עוד עולה, כי התהפוכות בשווקים הפיננסים גררו אחריהן, זרימת כספים לאג"ח ממשלתיות מתוך שווקי המניות הגלובליים
אריאל אטיאס |

המשקיעים מצפים שהלחץ בשווקי ההון הגלובליים, שחל ברבעון השלישי, ימשיך גם אחרי הרבעון הראשון של 2008, כך עולה ממחקר חדש שערך הבנק הבינלאומי להסדרים (BIS).

מודלים המשתמשים בנגזרות על שיעורי שוק-הכסף מאותתים על "ציפיות של חוסר נזילות עיקשת והמשך דאגות על סיכונים נגדיים", כתבו כלכלני BIS בסקירתם הרבעונית האחרונה. הבנק השוויצרי, שהוקם בשנת 1930, עוקב אחרי השווקים הפיננסים והבנקים.

עלויות האשראי קפצו במהלך אמצע-אוגוסט בזמן שהבנקים, הכוללים את ביר-סטרנס ואת מריל לינץ, החלו לחשוף הפסדים על ניירות ערך המקושרים לשוק משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב. דאגות שהפסדים העולים מקריסת שוק מתן ההלוואות לבתים יתפשטו שמרו על המלווים מלהציע כספים לכולם מלבד הלווים הבטוחים ביותר.

נראה סביר, כי ההפסדים מהעיקולים הקשורים למשכנתאות הסאב-פריים יגיעו לכ-300 מיליארד דולר, כך חזה הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי ב-22 לנובמבר. הצניחה בשווקים האשראי הגלובליים עשויה להכריח את הבנקים, הברוקרים וקרנות הגידור לקצץ את ההלוואות ב-2 טריליון דולר ולגרום "למיתון משמעותי" בארה"ב, חזו כלכלני גולדמן סאקס ב-16 לנובמבר.

משקיעים עוברים מהשקעה במט"ח ומ-OTC לאופציות על המדדים

התהפוכות בשווקים הפיננסים גררו אחריהן, נפחי מסחר גבוהים ביותר על נגזרים בבורסות הבינלאומיות. הפעילות בנגזרים על שיעורי הריבית לטווח-קצר הייתה חזקה במיוחד, כנראה כיוון שהמשקיעים העבירו חלק מהמסחר שלהם משוק הספוט (המסחר היומי במט"ח) או משוק נגזרי ה-OTC (מחוץ לבורסה) לתוך הבורסות, כותבים הכלכלנים בסקירתם. צמיחה מהירה נרשמה גם בחוזים על מדדי המניות ועל הבורסות הזרות. המחזור המאוחד ברישום נגזרים על שיעורי הריבית, מטבעות ומדדי המניות עלה בכ-27% ל-681 טריליון דולר בין יולי לספטמבר, אחר שנשאר יציב ברבעון הקודם.

חוף מבטחים באג"ח הממשלתי

לחצי האשראי והחששות מפני האטה בכלכלה הגלובלית הניעו את המשקיעים לחוף מבטחים בחובות ממשלתיים ברבעון האחרון ובכך דחפו את התשואות על אגרות חוב לפירעון ב-10 שנים ל-3.79% ב-26 לנובמבר, הנמוך ביותר מאז מארס 2004.

"התשואות על אג"ח ממשלתיות בכלכלות המתועשות העיקריות נפלו בזמן שהמשקיעים ברחו למבטחים, אבל גם כתוצאה מציפיות להחלשות הפעילות הכלכלית", טוען הדו"ח. "העצמת הציפיות להקלה מוניטארית, במיוחד בארצות הברית, הוסיפו לירידות התשואות".

מרווח התשואה - TED, ההבדל בין התשואת על אג"ח האמריקני לשלושה חודשים לבין הריבית המוצעת ע"י הבנק המרכזי בלונדון, הגיעו ל-2.16% ב-29 לנובמבר, המרווח הרחב ביותר בשלושת החודשים האחרונים. הפער עמד על 2.08% ב-7 לדצמבר.

החוזים העתידיים על קרנות הפד הנסחרות בבורסת שיקגו הציעו ב-7 לדצמבר שהמשקיעים ראו סיכוי של 26% שהפדרל ריזרב יחתוך את שיעורי הריבית ל-4% מ-4.5% בפגישתו לבחינת המדיניות המוניטרית מחר. החוזים מציעים הורדה וודאית של לפחות רבע אחוז.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה