חוששים ממיתון: בארה"ב מתגברים קולות "רואי השחורות"
"למרות שאין כל בסיס להניח כי הכלכלה צועדת לקראת מיתון, הסיכונים לכך עלו במידה משמעותית" כך אמר היום מזכיר האוצר לשעבר בארה"ב, לורנס סמרס - אשר בתפקידו הנוכחי מכהן כפרופסור באוניברסיטת קמברידג'. סמרס הוסיף, כי "השילוב של האטה בסקטור הדיור, מצוקת האשראי, תנודתיות גוברת ואיבוד העושר מגדילים את הסיכויים למיתון".
הכלכלנים בבנקי ההשקעות JPMorgan, Lehman Brothers, ו-Merrill Lynch, היו בין אלו שמיהרו להוריד את התחזיות הכלכליות, לאור הרעת תנאי האשראי והמיתון בשוק הדיור האמריקני. כלכלנים בבנקים הללו ציינו בסקירתם: "שוק העבודה החזק בארה"ב וצריכה פרטית איתנה לא יעמדו עוד חסינים מפני המשבר".
עד כה, המצוקה הפיננסית הותירה את חותמה על הצריכה הפרטית והבטחון העסקי, זאת על פי סקרים שנערכו בחודש אוגוסט. נציין, כי חברת הקמעונאות הגדולה בעולם, וול מארט, הספיקה להוריד את התחזיות לשנה כולה וכי בסקטור הפיננסים הודיעו על תוכניות לפיטורים של אלפי עובדים.
נתוני המאקרו בפתיחת הרבעון השלישי מוגדרים כטובים. אולם הכלכלנים יעקבו השבוע מקרוב אחרי נתוני המכירות והתעסוקה, ובכך ינסו לענות על השאלה החשובה ביותר- האם הצריכה הפרטית ושוק העבודה נפגעו ממשבר האשראי והתנאים בשוק הדיור?
לחצים על ה'פד'
נשיא הפדרל ריזרב, בן ברננקי, נתון בלחץ גדול בדרישה שיוריד את שיעורי הריבית כבר החודש (18 לספטמבר), לאחר שהצהיר בפגישה האחרונה של ועידת השוק הפתוח, כי הסיכונים לצמיחה עלו במידת מה. המסחר בחוזים עתידיים בארה"ב, מגלם לקראת הפתיחה של שבוע המסחר הקצר בניו יורק את ציפיות המשקיעים להפחתה של 0.25% בריבית ה'פד' ב-18 לספטמבר.
כרגע, ממשיכים לבחון ב'פד' את המצב הכלכלי החדש וברננקי אמר בוועידת הבנקאים שנערכה בג'קסון הול ביום שישי האחרון, כי הוא ינקוט בצעדים הדרושים בכדי לצמצם את הפגיעה של משבר האשראי בשאר הכלכלה כולה.
ועוד עניין - אמון הצרכנים הוא אחד מהעקרונות החשובים ביותר בכלכלה. אם הצרכנים והחברות הופכים לפסימיים באשר למצב הכללי, יש לכך השלכות חמורות על הצעדים העסקיים, אלו עלולים להביא את הכלכלה למיתון.
נזכיר, כי ירידה פתאומית באמון הצרכנים בסוף שנת 2000, אשר התחברה לה יחדיו עם האטה בייצור ושפל במכירות כלי הרכב, יצרה קרקע נוחה להתפתחותו של המיתון האחרון, שהחל בחודש מרץ 2001.