ההסכם בין האוצר לבנק הפועלים: מי מרוויח ומי מפסיד?
התקשורת מדווחת על הסדר בין האוצר לבנק הפועלים , על פיו הבנק יעכב את כניסתו לייעוץ פנסיוני עד שנת 2010, ובתמורה יוכל להתחיל לשווק ביטוח חיים בעוד כשנה. אלון גלזר מלידר שוקי הון מדגיש, כי צריך לזכור כי לאומי לא נתן עדיין הסכמתו להסכם, וכן לא נשמעה דעתם של המפקח על הבנקים והממונה על ההגבלים העסקיים.
נציין כבר עתה, אומר גלזר, כי העובדה שהבנקים הגדולים יוכלו למכור כבר ב- 2008 רק ביטוחי חיים בלי פנסיה הינה מפתיעה, מאחר ונראה שלשני הבנקים הגדולים לא יתאפשר לתת יעוץ מלא ללקוחותיהם. האם לא היה נכון למצוא נקודת זמן בה הבנקים הגדולים יוכלו להיכנס לתחום ביטוחי החיים והפנסיה באותה עת?
מי מרוויח ומי מפסיד מההסדר?
ידין ענתבי: קודם כל הישג מרשים לממונה על שוק ההון והביטוח ידין ענתבי, שהצליח מול דעתם של יתר הרגולטורים לדחות את כניסתם של הבנקים הגדולים לתחום הפנסיה.
הבנקים הגדולים: מצד אחד ויתרו על הכניסה לתחום הפנסיה (בהנחה שגם לאומי יסכים להסדר), אולם מאידך, חלון הזמן התקצר לשלוש שנים, וחשוב מכך קיבלו סוכרייה של הקדמת השיווק של ביטוחי חיים. אנו מעריכים כי פועלים ולאומי לא יפסידו לקוחות רבים בגין האפשרות לשווק פנסיה, ולכן בסך הכל מדובר לדעתנו בחדשות טובות, כאשר הם ירוויחו שני מקורות הכנסה חדשים תוך פרק זמן לא ארוך.
צריך לזכור, אומר גלזר, כי הכניסה לפנסיה לוקחת זמן (בינתיים אף בנק עוד לא ממש פעיל). לכן, לפחות חלק מפרק הזמן של 3 השנים ממילא ישמש להערכות, ובסך הכל פועלים ולאומי בצד של המרוויחים.
הבנקים הבינוניים: מרוויחים פעמיים. גם מהעובדה שיוכלו לשווק לבדם שלוש שנים מוצרים פנסיוניים, וגם מהקדמת הכניסה לתחום השיווק של מוצרי ביטוח חיים.
גלזר סבור, כי "סימן שאלה גדול קיים באשר ליכולת הבנקים הבינוניים למנף את הבלעדיות בשיווק פנסיה להעברת לקוחות הבנקים הגדולים אליהם. יחד עם זאת מדובר בעוד כלי שיווקי חשוב, והדבר יכול לתרום למגמה הקיימת (בעידוד הרגולטור) של מעבר לקוחות מהבנקים הגדולים לקטנים".
בסך הכל חדשות מצוינות לדיסקונט, מזרחי והבינ"ל, אומר גלזר.
חברות הביטוח: "בסך הכל חדשות טובות לסקטור, מאחר ולהערכתנו כח השיווק של הבנקים עשוי להגדיל את היקף המכירות של ביטוחי חיים. מבין החברות נציין לחיוב בעיקר את מגדל, המוטה לביטוחי חיים, ומנגד נציין את מנורה מבטחים, שכן העיכוב של כניסת הבנקים לפנסיה ביחד עם הקדמת השיווק של ביטוחי חיים, יפגעו במכירות מוצרים פנסיוניים".
סוכני הביטוח: "כמעט מיותר לומר כי מדובר במכה קשה מאד עבור סוכני הביטוח, שהבנקים צפויים לקחת חלק גדול מאד מפרנסתם".
הציבור: "ולא פחות חשוב להתייחס להשפעה על הציבור. מצד אחד הרגולטור מנסה להגדיל את התחרות בין הבנקים ומאידך הוא ימנע, להערכתנו, בתקופה הקצרה ייעוץ פנסיוני מחלק מהאוכלוסייה. לדעתנו התרומה לציבור מדחיית כניסתם של הבנקים הגדולים לפנסיה לא תהיה גדולה, כאשר אנו לא חושבים שנראה מעבר משמעותי של לקוחות לבנקים הקטנים כדי לקבל ייעוץ פנסיוני".
"לגבי ההקדמה של הייעוץ בנושא ביטוח, כאן להערכתנו מדובר בחדשות טובות לציבור. בניגוד לדעה הרווחת שבבנקים העמלות תמיד יותר גבוהות, הרי שלדעתנו מעבר לייעוץ ביטוחי דרך הבנקים יביא להוזלה בעמלות (סוכני הביטוח גובים להערכתנו יותר מהסכומים שהבנקים ייגבו)".
לסיכום אומר גלזר, כי "בסך הכל, אנו מאמינים כי בסופו של יום הציבור הרחב ירוויח מהרפורמה, כאשר הבנקים צפויים לתת ייעוץ רחב, זול יחסית, ונראה שאין מקום רב לחשש לניגודי עניינים בשל המעבר של הבנקים למשווקים בלבד".