שלא תגידו שלא אמרנו לכם: חפשו כסף בדוחות הביטוח
מתי בפעם האחרונה בדקתם את דוחות הפנסיה, קופות הגמל או ביטוח החיים שלכם? קשה להאמין שאפילו רבע מקוראי שורות אלה, אכן עוקבים באופן סדיר אחרי הדוחות השנתיים, מוודאים שהמעסיק הפריש בכל חודש את הסכומים המדוייקים, ושלאורך השנים, סכום ההפרשות אכן מצטבר לשורה התחתונה שבתחתית הדוח.
מדוע קשה להאמין? משום שלאורך השנים התקבלו מעט מאוד תלונות על טעויות אצל חברות הביטוח והמפקח על הביטוח. לעומת זאת, נרשמו בדוחות השנתיים לא מעט טעויות.
היום יותר מתמיד, עם כניסתן של רפורמות הפנסיה לתוקף, כדאי לצרכני הפנסיה והביטוח להתעורר מתרדמת החורף. על פי הערכות של מחלקת הפיקוח על הביטוח באוצר, מרבית הציבור לא בודק את מצב הפנסיה שלו, מה שהשאיר לאורך השנים מקום להרבה מאוד "טעויות" ברישומי החברות והבנקים, שעולות לנו, כרגיל, הרבה מאוד כסף.
לא ידוע עד היום באיזה היקף של טעויות מדובר, אולם ככל הנראה מדובר בתופעה נרחבת מאוד. כפי שנמסר ל-Bizportal ממחלקת הפיקוח באוצר, אשר בראשה עומד ידין ענתבי: "התחושה לא טובה. ברגע שהצרכנים לא עומדים על שלהם נפתח צוהר לטעויות".
הנושא הופך רלוונטי יותר היום, מאחר וברגע שייושמו הרפורמות החדשות של האוצר, בינהן הדרישה לפנסיה חובה לכל עובד, יותר ויותר אנשים ייכנסו למעגל הפנסיה וביטוחי החיים, והניידות בין החברות תלך ותגדל. ניידות זו תחייב בדיקה מדוקדקת נוספת של כמות הכסף שיועבר ממקום למקום.
לדבריו של ניר כהן, סגן הממונה על הביטוח במשרד האוצר, "כמו שאנשים בודקים חשבון בסופר, כך צריך לבדוק ב-7 עיניים את דוחות החיסכון הפנסיוני. לא ייתכן שכל כך הרבה אנשים לא בודקים. במיוחד, מאחר ומדובר באלפי שקלים לאדם. הדבר משאיר פתח לטעויות ולחוסרים" - ואם הוא אומר זאת, הוא כנראה יודע.
יש לציין, כי עד היום, דוחות מצב ביטוח היו נשלחים על ידי חברות הביטוח, הבנקים וקופות הגמל אחת לשנה, אך החל מתום הרבעון השני השנה, במסגרת ההחמרה של האכיפה על הביטוחים והפנסיה, המפקח על הביטוח יחייב שליחת דוחות רבעוניים. כך תוכלו לעקוב טוב יותר אחרי השינויים.
במסגרת הגברת האכיפה, לפני מספר חודשים הוטלו קנסות על חברות ביטוח, קרנות פנסיה וקופות גמל, אשר לא קיימו את הוראות הדין ולא שלחו במועד את הדוחות השנתיים בגין שנת 2005 למבוטחים בביטוחי חיים, ועמיתים בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל.
קנס נוסף הוטל על חברת הביטוח הפניקס, בשל הנהגת תכנית ביטוח בריאות ללא אישור המפקח. החברה שיווקה ללא אישור נספח לפוליסת הביטוח אשר מאפשר לחברת הביטוח לעדכן את פוליסת ביטוח הבריאות תוך הגדלת הפרמיה באופן אוטומטי מבלי לקבל הסכמה מחודשת של המבוטח. פוליסה כזו, גם אם הייתה מוגשת לאישור המפקח, לא הייתה מקבלת את אישורו, נמסר מהמפקח.
מנורה מבטחים גמל, הראל גמל, יובלים וישיר איי.די.איי נקנסו באוקטובר האחרון בסכום של 150 אלף שקל, וחברת הביטוח פניקס נקנסה בסכום של כ-485 אלף שקל.
ולידיעתכם - חברות הביטוח והבנקים מחוייבים לספק לכם על פי דרישה תיעוד היסטורי של מצב החיסכון, ללא תשלום.