יפעת: ירידה של 30% בהיקפי הפרסום בזמן המלחמה
עם שוך הקרבות מציגה יפעת בקרת פרסום את ביצועי ענף הפרסום בחודש המלחמה בין התאריכים 13/8-12/7 לשנת 2006, זאת בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2005, כאשר המחקר כולל את נתוני הפרסום בטלוויזיה ובעיתונות היומית.
מנתוני המחקר עולה, כי מספר המפרסמים הפעילים בתקופת המלחמה היה 1,178, לעומת 1,249 בתקופה המקבילה אשתקד-ירידה של כ-6%, אולם הנתון המשמעותי יותר מתאר את הירידה הדרמטית של היקפי הפרסום ב-30% בתקופת המלחמה, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2005.
כמו כן, בבדיקת הפרסום בעיתונות היומית נמצא, כי כמות האינטשים של הפרסומות ירדה מ-386 אלף אינטשים לפני תחילת המלחמה ל-336 אלף בתקופת המלחמה- ירידה של כ-13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יצויין, כי נתון זה הינו בניכוי הפרסום העצמי של העיתונים הנוהג לעלות בתקופות שפל, והפעם רשם עליה של כ-50%.
בדומה לענף הפרסום, תקופת המלחמה פגעה באופן טבעי ביחסי הציבור ובנראות של חברות מסחריות בעיתונים, שהתמקדו בסיקור המלחמה. בעוד שבתקופה המקבילה לתקופת המלחמה בשנת 2005 הופיעו איזכורים של חברות מסחריות בכ-10,574 כותרות וכותרות משנה, נרשמה בתקופת המלחמה הופעה של חברות מסחריות בכ-8,061 כותרות וכותרות משנה- ירידה של כ-25%.
בטלוויזיה עולה תמונה דומה של ירידה מ-259 שעות פרסום ל- 224- סך הכל ירידה של כ-14% בזמן שידור הפרסומות. עם זה חשוב לציין, כי למרות שמדובר בירידה דומה באחוזים בהיקפי האינטשים בעיתונות ובזמן שידור פרסומות בטלוויזיה, עדיין אמצעי המדיה נפגעו יותר בהכנסותיהם, בשל מתן הנחות של 10% עד 15% למפרסמים, על מנת למשוך ביקושים.
בדירוג משרדי הפרסום המובילים בתקופת המלחמה, ניתן לראות את ההצטמצמות בהיקפים אשר מסבירה את החופשות שכפו חלק מהמשרדים על העובדים. מק'אן אריקסון מוביל את הטבלה עם תקציב פרסום של כ-4.3 מיליון דולר, אולם עם פער קטן מהאחרים וירידה משמעותית כמו רוב המשרדים האחרים בנפח הפרסום שלו.
על רקע זה מעניין דווקא לציין את משרדי הפרסום שהגדילו ווליום פרסומי בתקופת המלחמה בהשוואה לתקופה המקבילה: גיתם BBDO שהגדיל נפחים בעקבות קמפיינים "מחבקים" רבים של שופרסל, אחד מלקוחות העוגן שלו. יהושע TBWA שפירסם את פרימור, קייטנת B-KID של בזק, שהפגינו תרומה יפה לקהילה בעת המלחמה, סימילאק טופ 3, והסוכנות היהודית. דרורי שלומי, שהמשיך בעסקים כרגיל עם פרסום לסנו, כלל פיננסים והמכללה האקדמית אריאל ואילו בשיטרית מדיה גרופ לא נתנו למלחמה להפריע להשקת כרטיס האשראי של YOU בשיתוף עם הסופר סנטר.
בטבלת המפרסמים ניכרת גם כן ירידה בסך ההוצאה לפרסום של המפרסמים המובילים, אולם גם שם בולטים מספר מפרסמים שהגדילו את תקציב הפרסום בתקופת המלחמה: שופרסל שפרסמה רבות ועזרה לתושבי הצפון הכפילה את תקציב הפרסום שלה באמצעות גיתם BBDO, השתלטה על זמן המסך בטלוויזיה ועל דפי העיתון ומיקמה עצמה ראש רשימת המפרסמים, לעומת מקום 8 בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.
גם פרטנר הכפילה את תקציב הפרסום שלה ל-1.6 מיליון דולר והתקדמה ממקום 13 בשנה שעברה למקום שני באותה תקופה השנה, עם קמפיינים לתוכנית 200 דקות במחיר מוזל ולנינט טייב LIVE, סדרת הריאלטי בסלולר.
יפאורה תבורי בלטו גם הם בפרסום בתקופת המלחמה והחליטו לפרסם את ספרינג ותפוזינה בווליום גבוה. עוד מפרסמים שהגדילו תקציבי פרסום במלחמה הם בנק לאומי ובנק הפועלים, שבחרו גם הם לתמוך בתושבי הצפון: בנק לאומי עם קמפיינים תחת הסיסמא: "אנחנו ננצח", ואילו בנק הפועלים עם סניפי בנק ניידים שמגיעים לצפון. לדברי נתי יעקובי, מנכ"ל יפעת בקרת פרסום: "מטבלת הקטגוריות המושקעות בפרסום עולה התמונה המעניינת המספרת במאקרו את סיפורה של המלחמה. לצד הירידה הבולטת בהיקפי הפרסום בשורה הכללית, ניתן לראות גם כי למרות הפרסום המאסיבי של שופרסל למען הקהילה יורדת קטגוריית רשתות השיווק כולה בהשקעה בפרסום. אותו הדבר גם לגבי הפרסום הבולט של פרטנר שלא עוזר לכלל קטגוריית הסלולר שמאבדת גובה".
"קטגוריית העיריות והארגונים בולטת בפרסום (מקומות 11 ו-12) בשל הצורך שלהם לתקשר מסרים לקהילה בשעת חירום ולעומת זאת פרסום עונתי כמו מזגנים ובתי מלון (מקומות 8 ו-9 בטבלת הקטגוריות בתקופה המקבילה למלחמה ב-2005) כלל לא מופיעים בטבלת 20 הגדולים בתקופת המלחמה. גם תת ענף קרנות שהתרגלנו לראותו בעשירייה הראשונה יורד באופן טבעי אל העשירייה השניה בשל אי הוודאות הכלכלית בתקופת המלחמה".