יאיר המבורגר
צילום: גבע טלמור

הראל מצטרפת למירוץ לרכישת כאל - יחד עם יוניון של חורש

אחרי שרשות התחרות פסלה את המיזוג של חברת הביטוח עם ישראכרט, הראל חוברת ליוניון ומגישה הצעה לפיה לא תחזיק בשליטה בחברת האשראי, מה שלדבריה צפוי בסבירות גבוהה לזכות אותה באישור הרגולטור

רוי שיינמן |

עד לפני קצת יותר משנה נראה היה שישראכרט בדרך לידיים של הראל, אבל רשות התחרות התנגדה והמהלך לא יצא לפועל, כשבסופו של דבר הייתה זו דלק של תשובה שרכשה את השליטה בחברת האשראי. הראל לא וויתרה על רכישה של גוף אשראי שיגוון את הפעילות שלה כשמי שנשארה על המדף היא כאל, שבשליטת דיסקונט, שמחויב למכור את האחזקות שלו עד 2027. 


אלא שאם הייתה רוכשת לבדה את אחזקות דיסקונט בכאל, גם כאן הראל הייתה עלולה להיתקל בהתנגדות הרגולטור מאותה סיבה שהייתה התנגדות לעסקת ישראכרט. עכשיו הראל מודיעה שהיא חוברת ליוניון של ג'ורג' חורש עם הצעה בה היא לא תהיה בעלת השליטה בחברת האשראי ותחזיק בה כ-49%. חורש הצטרף למירוץ לרכישת כאל רק לפני מספר שבועות: יוניון של ג'ורג' חורש מצטרפת למירוץ לרכישת כאל, כשבחודשים האחרונים לפי הדיווחים פנו לדיסקונט שורה של קרנות השקעה בינלאומית כולל בלקסטון, אייפקס, וסנטרברידג', שהביעו את התעניינותם בחברה. לצד זאת, ישנם שורה של גופים ישראלים שצפויים גם כן להציע הצעה כחלק מהתהליך, כולל חברת הביטוח מנורה מנורה, רבוע כחול של איש העסקים מוטי בן משה וקרן פורטיסימו.


כמה שווה כאל?

השאלה שמרחפת מעל המירוץ לרכישה היא: כמה באמת שווה כאל? רק לאחרונה נסגרה עסקת המכירה של ישראכרט לקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל, כשישראכרט סיימה את 2024 עם רווח של 264 מיליון שקל, כשהצפי הוא שהיא תגיע לרווח של כ-500 מיליון שקל תוך בערך שנתיים (היעדים אולי יידחו בגלל המלחמה).


כאל, לעומתה, הרוויחה ב-2024 כ-324 מיליון שקל, יותר מכל מתחרותיה בענף, כלומר, כאל מציגה את הרווח הנקי הגבוה ביותר בענף. על הרקע הזה, דיסקונט שואף למכור אותה לפי שווי של 4-4.5 מיליארד שקל, סכום שימקם אותה כהנפקה היקרה ביותר אי פעם בענף כרטיסי האשראי.


המתעניינים הנוספים

לצד הקרנות הבינלאומיות ומנורה שמתעניינות בכאל, גם רמי לוי, שוקל להגיש הצעה. במקביל, נרשמה התעניינות מצד שורה של גופים נוספים, כמו פורטיסימו של יובל כהן, אפיניטי של ג'ארד קושנר, וקרן ליברטי של שר האוצר האמריקאי לשעבר סטיב מנוצ'ין.


עבור דיסקונט, שמחויב כאמור למכור את החזקותיו בכאל עד מאי 2027 מתוקף החוק להגברת התחרות, ריבוי המתעניינים מהווה יתרון. אם יפחית את החזקותיו ל-25% עד אז, יקבל שנה נוספת למכירה מלאה. כך או כך, ככל שהעניין בכאל גובר, כך גובר גם הסיכוי שתימכר לפי שווי מקסימלי.


גם חורש רוצה להיכנס לתחום האשראי

אחזקותיו של חורש דרך יוניון מתפרסות על שורה רחבה של תחומים, עם בעלות מלאה על יבואנית הרכב יוניון מוטורס (טויוטה לקסוס וג'ילי), וכן אחזקה בסופר־פארם (35%). בנוסף, בסוף 2023, השלימה החברה מהלך לרכישת 20% מתחנת הכוח אשכול, לפי שווי של כ-9 מיליארד שקל.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


יוניון זכתה במכרז באשכול אחרי הבלאגן שהיה עם דליה, קרן נוי ו-OPC. במכרז הקודם דליה זכתה עם הצעה של 9 מיליארד שקל כאשר היא הייתה המשתתפת היחידה במכרז. המתחרות במכרז הקודם שבוטל - OPC אנרגיה וקרן נוי לא ניגשו למכרז. תוצאות המכרז הקודם היו זכייה של דליה שהציעה מעל 12 מיליארד שקל - 5 מיליארד שקל מעל ההצעה של קרן נוי ו-OPC. דליה טענה שהיא לא יכול להעמיד את המימון לסכום זה, גם בשל מקלות בגלגלים ששים לה מנהלי קרן נוי. היא הציעה לשלם 9 מיליארד שקל, אך בסופו של דבר, בשל עתירות של נוי ו-OPC המכרז בוטל וחברת החשמל פרסמה מכרז חדש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה