גרף

מנפצים את המיתוס: נפח המסחר במניות יורד, לאן הלכו המשקיעים?

נפח מסחר גדול מעיד על ראלי בשוק? ניתוח חדש של דויטשה בנק ושל הוול סטריט ג'ורנל, אומר אחרת. באיזה אפיק נרשמה עלייה בנפח?
עוז מוכתר | (5)
נושאים בכתבה וול סטריט

שוק המניות האמריקני ממשיך לאבד גובה. בשבוע החולף, הנאסד"ק צלל 3.1%, מדד ה-S&P 500 איבד 2.6% ומדד הדאו ג'ונס נחלש 2.3%. ההיגיון הבריא אומר שמחזורי המסחר עולים בשוק שורי ונופלים בתקופה של שוק דובי, אולם ניתוח עדכני של דויטשה בנק, אשר סקר את מחזורי המסחר החל מ-1928, מגלה שיש לטענה הזו חריגים, כמו השוק השורי האחרון למשל.

במשבר הכלכלי האחרון של 2007-2008, במהלכו קרס מדד ה-S&P500 למעלה מ-50%, מחזורי המסחר בשוק המניות האמריקני נפלו באופן דרמטי. אולם, מאז שחזרו השוורים לוול סטריט, במהלך 2009, נפח המסחר לא מטפס, להיפך הוא ממשיך לצלול.

הנתון הזה שימש את האנליסטים הדוביים שטענו שהראלי האחרון הוא שביר וכי המגמה עתידה להתהפך. חלק מהמשקיעים הסקפטיים חזרו על האמירה הזו בתקופה השורית האחרונה ובחרו להישאר מחוץ למשחק, אפילו שזה עלה להם ברווחים אדירים. מאז חודש מארס 2009, ה-S&P500 המריא 175% ורשם את הראלי המרשים ביותר שלו מאז מלחמת העולם השנייה.

הנסיקה הזו התרחשה על אף שבמהלכה פחות מניות החליפו ידיים. עבור המשקיעים הוותיקים יותר, זה סימן חזק לשוק שביר או חוסר אמונה בשוק. ג'פרי קליינטופ, אסטרטג שוק בכיר ב-LPL Financial אמר כבר בחודש פברואר האחרון: "התנאים בשוק המניות ומחזורי המסחר שנרשמים בו אינם ידידותיים במיוחד בשנים האחרונות. במהלך חמש השנים האחרונות, נפח המסחר גדל בימים בהם השוק נפל ולהיפך". כלומר, השנים האחרונות מוכיחות כי מי שחושב שמחזורים גדולים מעידים על ראלי בשוק טועה.

האם המגמה הזו נכונה גם לנפילות האחרונות בנאסד"ק?

לפי קבוצת המחקר של הוול סטריט ג'ורנל, המגמה הזו אינה מאפיינת רק את ה-S&P500. בשנתיים האחרונות, בימים בהם נרשם ראלי במדד הנאסד"ק, מחזור המסחר הממוצע של המניות המרכיבות את המדד היה נמוך יותר מאשר בימים שבהם המדד נפל. בימים שהמדד ננעל בירוק, מחזור המסחר הממוצע עמד על 1.7 מיליארד מניות ובימים שהמדד חתם באדום? 1.8 מיליארד מניות.

לא צריך ללכת רחוק מדי, רק ברביעי האחרון, שהנאסד"ק זינק מעל 1% בדחיפת הפרוטוקול של הפד', מחזור המסחר במדד עמד על 1.85 מיליארד מניות, נמוך מהמחזור החודשי הממוצע שעומד על 2.2 מיליארד מניות. גם המחזור הממוצע מתחילת השנה גבוה יותר ועמד על 2.1 מיליארד מניות.

בחמישי האחרון לעומת זאת, הנאסד"ק נפל מעל 3% ביום הגרוע ביותר שנרשם בו מאז סוף 2011. מחזור המסחר ביום הזה הסתכם ב-2.4 מיליארד מניות, יותר מהממוצע החודשי והממוצע מתחילת השנה. מבחינת נפח המסחר, חמישי האחרון נמצא במקום ה-11 מתחילת השנה. המשמעות היא שמחזורי המסחר כבר לא מעידים בהכרח על המגמה בשוק.

אז לאן הלכו המשקיעים שנטשו את המסחר במניות?

למרות שמחזורי המסחר צונחים בשוק המניות, בשוק הנגזרים דווקא נרשמת עלייה. מחזורי המסחר באופציות וחוזים עתידיים עולים מאז 2009. לפי ראיין דרק, אנליסט טכני בכיר ב- Schaeffer s Investment Research, רבים מהמשקיעים שנטשו את שוק המניות לא חזרו אליו ואלה שכן סוחרים המכשירים הוניים עברו למסחר בתעודות סל, אופציות וחוזים עתידיים. לדבריו, המגמה הזו, יותר מהירידה בנפח המסחר במניות, מעידה על שוק דובי.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    זה מבסס את ההוכחה שניתוח הטכני זה אשליה (ל"ת)
    1 14/04/2014 13:40
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    22 14/04/2014 13:01
    הגב לתגובה זו
    של המשקעים שעברו להשקעה בתעודות סל לטווח הארוך והשכילו לדעת שאת השוק אי אפשר לתזמן . הסטטיסטיקה לפחות של ההיסטוריה מצאה שההסתברות להשקעה במדדים לטווח הארוך היא בעלת ההסתברות הטובה ביותר לגזור רווחים בשוק ההון .
  • 2.
    ברחו מהבורסה וקנו דירות (ל"ת)
    החכמים 14/04/2014 10:47
    הגב לתגובה זו
  • הנפילה של הנדל"ן בישראל גם היא קרובה . (ל"ת)
    22 14/04/2014 13:02
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    down town (ל"ת)
    פטל 14/04/2014 10:47
    הגב לתגובה זו