סימן למצב העגום כ"כ: שימו לב איזה מרכיב בקרנות הולך ומתנפח
שוקי המניות רשמו בתקופה האחרונה מהלך עליות אדיר, הדברים בטח ובטח נכונים לגבי המדדים בארה"ב שרשמו מהלך עליות של כ-17% תוך פחות מחודש וחצי. כעת נשאלת השאלה מה עושים ברמה הנוכחית. סקר של בלומברג מראה כי אחרי המהלך האחרון של ה-S&P500, האסטרטגים של בנקי ההשקעות הגדולים הפכו לדוביים שכן המדד עקף את מחיר היעד הממוצע שלהם.
אבל לא כולם דוביים ויכול מאוד להיות שחלק מהאסטרטגים יעדכנו כלפי מעלה את מחיר היעד בעקבות מהלך העליות, בארי נאפ מברקליס כבר אמר שהוא שוקל לעשות זאת.
פה בארץ, יש קונצנזוס שהאפיק המועדף הוא המנייתי. זה עולה בכל פאנל ובכל ראיון. אך אחד לא יגיד שהמעו"ף ירוץ ל-1,500, אבל כל מנהלי ההשקעות שמתייסים לסיטואציה בשווקים - מעדיפים את האפיק המנייתי.
בכדי לבדוק מה המשמעות של "מעדיפים את האפיק המנייתי". בואו נבדוק איפה הציבור משקיע כיום את כספו ומה עושים מנהלי ההשקעות עם הכסף הזה. אפיק קרנות ה-90-10 הוא האפיק הרותח, זה ברור. באפיק הזה יש 2 קרנות גדולות, האחת של פסגות (עם היקף נכסים של 4.1 מיליארד שקלים) והשניה של הראל (עם כ-2 מיליארד שקלים).
בכוונה בדקתי את אפיק הקרנות שכן מדובר באפיק שבו הכסף נכנס מהר אבל גם יודע לצאת מהר אפילו יותר. ב-2007 אפיק הקרנות המורכבות היה להיט ענק, הכסף זרם לשם, אבל כשהמשבר התעצם - הכסף התנדף במהירות בלתי נתפסת. קרן שניהלה למעלה מ-3 מיליארד שקלים התכווצה לכדי בקושי מאות מיליונים בודדים. המזומן היה המלך ומנהלי ההשקעות זרקו ניירות ללא הבחנה.
בניגוד למנהלי קופות, מנהלי הקרנות צריכים לקחת בחשבון גם את ההתנהגות הצפויה של הציבור במגוון תרחישים. ובכן כאשר מסתכלים כיום על 2 הקרנות הגדולות בענף, האחת (פסגות) יושבת על 17% מזומן והשניה (הראל) יושבת על כמעט 11% מזומן. מדובר בשיעורים בהחלט חריגים. בימים "נורמאלים" החשיפה למזומן היא 3%-5%. במספרים זה נשמע אפילו עוד יותר מדהים - הקרן של פסגות יושבת על 700 מיליון שקלים מזומן. מצד שני, החשיפה למניות ב-2 הקרנות היא כמעט מקסימלית - 9%. משמעות הדברים היא שהקונצנזוס בדבר הראיה החיובית על שוק המניות הוא לא סתם דיבורים, בפועל מנהלי ההשקעות מוצאים איפה לשים את הכסף באפיק הזה.
לגבי האפיק האג"חי, שם יש בעיה קשה. התשואות באג"חים נמוכות מאוד ולכן מנהלי ההשקעות מעדיפים לוותר על קצת תשואה שוטפת ולהיות מוכנים עם מזומן לכל תסריט אפשרי - ירידות בשוק המניות או עליית תשואות באג"ח - כל דבר שיכול לגרום לבריחה המונית של משקיעים.
בשורה התחתונה, שיחות עם גורמים בענף מעלות כי אין חשש אמיתי מגל ירידות במניות והאמת היא שגם אין חשש לעליית תשואות פתאומית באג"חים. מצד שני, מי שלא רוצה להגדיל חשיפה למניות - אין לו איפה לשים את הכסף. במצב שנוצר ההשקעה המועדפת היא מזומן, והשאלה הנשאלת היא למה להסתער על אפיק שמנהלי ההשקעות בו חושבים שזה לא זמן טוב להשקיע בו ולכן מגדילים מזומן? אשמח לשמוע תשובות ...
מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal