עמוק בבונקר: הקרנות עמוסות מזומן - "אני קונה רק בשביל לעמוד במדיניות"
מזה חודשים ארוכים שהציבור נוהר לאפיק הקונצרני. בתחילה זה היה לקרנות של "אגחים ללא מניות" ומשם זה נמשך לקרנות המורכבות (אלו המספקות חשיפה גם למניות) שכיום מגייסות סכומים גדולים ומובילות את התעשייה.
הלהיט הוא קרנות ה-90-10 אבל לאחרונה גם הקרנות האגרסיביות יותר (85-15 ו-80-20 תופסות תאוצה). לפי נתוני מיטב, קרנות הנאמנות עם חשיפה של עד 10% הובילו את תעשיית הקרנות בחודש אוקטובר עם גיוסים של כ-1.5 מיליארד שקל.
מבדיקת Bizportal עולה כי מבין שלל קרנות ה-90-10 יש 2 קרנות שבולטות מבחינת היקף הנכסים. מדובר ב'פסגות 90-10' שמנהלת 4.1 מיליארד שקלים וב'הראל פיא 90-10' שמנהלת קצת יותר מ-2 מיליארד שקלים. במקום השלישי נמצאת 'מגדל 90-10 שמנהלת 716 מיליון שקלים.
בדיקת הרכב ההשקעות של הקרן של פסגות, שהינה הגדולה בענף, מעלה כי מרכיב המזומן בקרן עומד כעת על לא פחות מ-17%. כלומר הקרן כ-700 מיליון שקלים במזומן. בתוך כך, החשיפה של הקרן למניות עומדת כיום על כ-9%, כאמור - קרוב מאוד לתיקרה המותרת.
בדיקת הרכב הקרן של הראל שהינה השניה בגודלה באפיק זה מעלה כי מרכיב המזומן עומד על כמעט 11%, כלומר למעלה מ-200 מיליון שקלים. מרכיב המניות בקרן הינו כמעט 9%, כלומר סמוך למקסימום המותר ונציין כי מנהלי הקרנות הללו לעולם לא יגיע ל-10% וזאת מחשש לקנס שיקבלו בגין חריגה של למעלה לשיעור החשיפה המותר.
ביתר הקרנות באפיק המצב לא שונה באופן מהותי כאשר מנהלי השקעות איתם שוחחנו אמרו ל-Bizportal כי מרכיב מזומן "נורמלי" בתיק יכול לעמוד על 3%-5% וכי למעלה מ-10% - מדובר במרכיב מזומן בהחלט חריג.
בשיחה עם Bizportal אמר היום מנהל השקעות בכיר כי "המצב כיום הוא שמי שמנהל היום כסף בקרנות קונה רק בשביל לעמוד במדיניות ההשקעה. הקרנות האלו רשמו גיוסים במהירות אבל כולם יודעים שכמו שהכסף נכנס, ככה הוא יכול לצאת וכדאי להיערך, מה עוד שאין היום מציאות בשוק".
מנהל השקעות אחר אמר ל-Bizportal כי "מבחנתי המשמעות של החשיפה הגבוהה למזומן היא שאין מה למהר, התשואות באג"ח הן מאוד נמוכות ולא אכפת לי להפסיד קצת את התשואה השוטפת. אין כרגע מציאות ובלי להמר על שום תרחיש, כמובן שיכול להיות שנראה מימושים, עדיף להיות מוכנים".