
העודף המסחרי של יפן מול ארה"ב ב-2024 - 63 מיליארד דולר; המו"מ מתחיל
יפן צפויה להיות מהמדינות הראשונות שישלחו נציגים לארה"ב להתחיל את המו"מ בנוגע למכסים, אך רגע לפני כן מתפרסמים נתוני מאזן הסחר של שתי המדינות ב-2024 - בעוד ברמה העולמית רשמה יפן גירעון מסחרי, מול ארה"ב היא רשמה עודף; המדדים ביפן עולים עד 1.4%
מדינות העולם עומדות בתור בשביל להתחיל את שיחות המו"מ עם נשיא ארה"ב טראמפ בנוגע למדיניות המכסים החדשה, וככל הנראה אחת המדינות שיזכו להיות הראשונות היא יפן - "אני מניח שיפן תקבל עדיפות בשיחות בזכות העובדה שהיא ניגשה אלינו מאוד מהר", אמר לאחרונה סקוט בסנט, מזכיר האוצר האמריקני. אך רגע לפני שהשיחות מתחילות, נתוני מאזן הסחר של יפן לשנת 2024 מתפרסמים.
יפן רשמה ב-2024 עודף מסחרי של 63 מיליארד דולר מול ארה"ב, בעוד בסך הכל המדינה דווקא רשמה גירעון של 37 מיליארד דולר - עדיין טוב יותר מהגירעון המסחרי של ארה"ב שעומד על כ-122.7 מיליארד דולר, אך השנה הרביעית ברציפות בה המדינה רושמת גירעון מסחרי. בינתיים, המדדים ביפן קופצים עד 1.4% בהובלת הניקיי.
כזכור, המכסים החדשים שממשל טראמפ הטיל כוללים מכס של 24% על כלל היבוא מיפן, ומכס של 25% על כלי רכב שנכנס לתוקף כבר בשבוע שעבר. מדובר במכה קשה במיוחד עבור תעשיית הרכב, שמייצאת כמויות אדירות של רכבים לארה"ב מדי שנה - ב-2024 ייצאה יפן כ-1.37 מיליון רכבים לארה"ב בהיקף של כ-57.8 מיליארד דולר.
יפן תפתח את שוק האורז לייבוא?
בינתיים, חלק מהאנליסטים צופים שיפן תציע לבצע מהלכים שלא הסכימה לבצע בעבר בכדי להקל את נטל המכסים, כמו ייבוא אורז מארה"ב. האורז נתפס ביפן לא רק כמוצר צריכה אלא כסמל תרבותי, והסקטור נהנה כבר שנים מהגנה ממשלתית שחוסמת את האפשרות לייבוא אורז. עם זאת, לאחרונה מתמודדת המדינה עם מחסור חמור באורז, שגורם לעלייה חדה במחירים, כך שפתיחת השוק לייבוא אמריקני עשוי לפגוע עבור ממשלת יפן ב-2 ציפורים במכה אחת.
- הבורסה בטוקיו רוצה את המשקיע הקטן: מהלך להורדת רף ההשקעה
- יפן לא תבטל את ההסכם עם ארה"ב - אבל דורשת הבהרות על מכסי הרכב
בסך הכל, הנתונים האחרונים שפורסמו ביפן מעודדים - היצוא עלה ב-5.9% ב-2024 לעומת ב-2023, בעיקר הודות לעלייה בביקושים לשבבים ולרכבים. גם היבוא רשם עלייה של 4.7%, אך זו לוותה גם בהשפעה שלילית של היחלשות הין, שהפכה את הרכישות מחו"ל ליקרות יותר. בחודש מרץ לבדו יפן רשמה עודף מסחרי של כ-4 מיליארד דולר, החודש השישי ברציפות שבו היצוא ממשיך לעלות. היצוא לארצות הברית עלה ב-3%, בעוד שהיצוא לאסיה רשם עלייה של 5.5%. לעומת זאת, היצוא לסין דווקא ירד.