בלי הפתעות: בנק ישראל הותיר את הריבית ברמת 3.5%

בבנק ישראל הוחלט להותיר את הריבית במשק לחודש אפריל ברמתה הנוכחית - 3.5%. המשנה לנגיד הבנק, הד"ר מאיר סוקולר החליט כי גם החודש לא יחול שינוי בגובה הריבית
חזי שטרנליכט |

בבנק ישראל הוחלט להותיר את הריבית במשק לחודש אפריל ברמתה הנוכחית - 3.5%. המשנה לנגיד הבנק, הד"ר מאיר סוקולר החליט כי גם החודש לא יחול שינוי בגובה הריבית. בכך נותרת הריבית על השקל ברמתה הנמוכה מעולם, והפער בינה לבין הריבית על הדולר, הוא הקטן ביותר בתולדות המטבע הישראלי.

הריבית על השקל נותרה ברמה זאת זה החודש השלישי ללא שינוי. המהלך של הד"ר סוקולר מגיע בהתאם לצפי בשוק המקומי וללא הפתעות. הבורסה שנסחרה בדשדוש, החלה להרים ראש והמדדים הגדולים עברו להסחר כלפי מעלה. המהלך- על רקע היציבות במט"ח והירידה באי ודאות בבנק ישראל מציינים, כי בנסיבות הנוכחיות, רמת הריבית הנומינלית הקצרה הנוכחית עקבית עם יעד יציבות המחירים של הממשלה - בין 1% ל-3% במונחים שנתיים, לאורך זמן. זאת, על רקע היציבות הנמשכת בשוקי ההון ושוק מט"ח וירידה מסוימת בגורמי אי-הודאות של המשק - אשר מחזקים הערכה זו.

עוד ציינו בבנק ישראל, כי מדיניותו לשמר את יציבות המחירים ברמת הריבית הנוכחית, בנסיבות הקיימות, תומכת בהתאוששות הפעילות הריאלית במשק לאורך זמן.

האינדיקטורים השונים להתפתחות האינפלציה העתידית מצביעים, אליבא דכלכלני הבנק המרכזי של המדינה, כי בנסיבות הנוכחיות - ובכלל זה, ברמת הריבית הנומינלית הקצרה הנוכחית - צפויה האינפלציה בשנה ובשנתיים הקרובות להימצא סביב 2% לשנה - אמצע יעד יציבות המחירים של הממשלה - וזאת, בדומה לתמונה שהתקבלה גם בחודש שעבר.

כך עולה מנתוני הציפיות לאינפלציה הנגזרות ממחירי איגרות החוב הממשלתיות בשוק ההון ומהתחזיות המתקבלות מחזאים פרטיים שונים. ראוי לציין, כי גם הציפיות לאינפלציה הנגזרות משוק ההון, עבור הטווחים הארוכים יותר - עד עשר שנים - מצויות בתוך גבולות יעד יציבות המחירים. בנק ישראל: העברת התקציב - הכרחית להפחתת אי הוודאות הערכות אלה, מתחזקות לנוכח המשך היציבות בשוק ההון ובשוק מט"ח - כך, יציבות שער החליפין נשמרת ואף עולה על זו של מדינות רבות אחרות - המשך הירידה בסיכון הפיננסי של המשק הישראלי, תהליך הירידה במשקל הנכסים הצמודים למדד בתיק הנכסים הכספיים של הציבור ותהליך העלייה במשקל הנכסים לטווח ארוך בסך הנכסים השקליים הלא-צמודים.

בבנק ישראל מדגישים שוב את הצורך באישור הצעת התקציב של הממשלה ל-2005 ע"י הכנסת שיפחית את אי-הודאות בתחום המדיניות המקרו-כלכלית הנשענת, בין היתר, על המשך המשמעת התקציבית הרב-שנתית שנקבעה במסגרת יעדי הגירעון וההוצאות של הממשלה.

בכך, צפויה להתחזק האטרקטיביות של המשק הישראלי כלפי המשקיעים המקומיים והזרים ויגברו הסיכויים להמשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית והשיפור במצב התעסוקה, על רקע יציבות מחירים בפרט, ויציבות פיננסית בכלל. תגובות במשק "מצב המשק, האינפלציה השלילית מתחילת השנה, והתיסוף בשער החליפין של השקל לעומת הדולר ולעומת הסל, מאפשרים לבנק ישראל להמשיך במדיניות ריבית נמוכה גם בחודשים הקרובים, על מנת לעודד צמיחה". כך אומר יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ויו"ר בתי הזיקוק, אוהד מראני, בתגובה להחלטת בנק ישראל להשאיר הריבית על כנה ולא להורידה. מראני קורא לכנסת לסיים את חקיקת תקציב המדינה ולאשר סעיפים מחוללי צמיחה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה